Kim susmalarını istiyor? | " /> Kim susmalarını istiyor? | "/>

En Sıcak Konular

Kim susmalarını istiyor?

6 Temmuz 2009 11:25 tsi
Kim susmalarını istiyor? 'Ankara'da gözden kaçan gelişmeler var... Kutsal kavramlar üzerinden derin bir mücadele yaşanıyor.'

Yavuz Adem Arslan / Bugün'deki köşesinden ilgili kısım

Şehit derneği kurulacaksa da biz kurarız...

Türkiye'nin gözü kulağı Çankaya Köşkü ve 'askere sivil yargı' düzenlemesinde.

Konu hassas olduğu için taraflar diken üstünde. Yasanın iptalini isteyenler ile aynen kabulünü savunanlar Köşk'ü ikna turunda.

Gül meselenin öneminin farkında. Seyahat programlarını bile değiştirdi. Ankara'daki beklenti yarın kararın çıkması yönünde. Köşk kaynakları 'Cumhurbaşkanı günlük tartışmalara göre karar almaz' diyerek hukukun üstünlüğüne vurgu yapıyor.

Gül'ün kararı Türkiye'nin bundan sonra nasıl bir ülke olacağı noktasında çok önemli. Tartışmaların yüksek sesle yapılması da bu açıdan normal.

Fakat bu hararetli konular tartışılırken Ankara'da gözden kaçan başka gelişmeler de yaşanıyor.

Malum Nevzat Tandoğan'ın 'tek parti zihniyeti'ni yansıttığı iddia edilen bir sözü vardır. Osman Yüksek Serdengeçti'ye hitaben "Ulan öküz Anadolulu! Sizin milliyetçilikle, komünizm ile ne işiniz var? Milliyetçilik lâzımsa bunu biz yaparız. Komünizm gerekirse onu da biz getiririz. Sizin iki vazifeniz var: Birincisi, çiftçilik yapıp mahsul yetiştirmek. İkincisi, askere çağırdığımızda askere gelmek" dediği kayıtlara geçmiştir.

Buraya şuradan geldik. Şehitlik Türk insanı için kutsal bir kavram. Fakat bu kutsal kavram üzerinden derin bir mücadele yaşanıyor.

Baştan alırsak... Terörün gemiyi azıya aldığı doksanlı yılların başı. MGK, şehit ailelerinin teröre karşı ortak tepki göstermesi için dernekleşme yönünde bir tavsiye kararı aldı. Kısa sürede ülke genelinde 80'e yakın şehit derneği kuruldu. Yeni şehitler geldikçe dernekler büyüdü, sayıları arttı. Yakın zamana kadar istenilen amaca uygun bir tablo oluştu. Fakat son birkaç yıldır 'şüpheli' işler olmaya başlayınca aileler sadece 'vatan sağolsun' dememeye başladı.

 Bu tip 'çatlak' seslerin yükselmesi üzerine ilginç bir gelişme oldu ve şehit derneklerine davalar açılmaya başladı. Davayı açan Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı 4 dernek. Gerekçeleri ise 2847 sayılı yasa. Kendileri dışında hiçbir derneğin 'şehit' ismini kullanamayacağını savunuyorlar. Tabi bu işin görünürdeki nedeni. Kulislere göre 'çatlak seslerden' rahatsız olan Ankara'nın şehit derneklerinin kontrol altına alınmasını istediği ifade ediliyor.

Hatta seçim öncesi iki ay İçişleri Bakanlığı yapan Osman Güneş genelge ile 'Genelkurmay'ın kabul ettiği MSB'ye bağlı 4 dernek dışında hiçbir şehit derneğinin resmi günlerde Atatürk anıtına çelenk koyamayacağı'nı tebliğ etti.

Anadolu'nun çeşitli yerlerinde şehit derneklerine yerel garnizonlardan 'kapatın' baskısının gittiği ifade ediliyor. Davalardan bunalan şehit dernekleri ise Başbakanlığa başvurdu. Kapanma baskısına maruz kaldıklarını anlatan derneklerin ilginç hikâyeleri var. Çocuklarını bu ülke için şehit veren aileler isyanda. Eğer bir derneğe üye olacaksanız ancak bizim istediğimiz derneğe üye olabilirsiniz dayatmasına tepkililer. Özetle Tandoğan'ın adı sadece bir meydanda yaşamıyor.



Bu haber 1,194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,820 µs