En Sıcak Konular

Polis, Türk mafyasını analiz etti

6 Temmuz 2009 10:53 tsi
Polis, Türk mafyasını analiz etti
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı Türkiye’deki mafyanın “lider” ve “üye” profilini çıkardı. İşte sonuçlar:

Son yıllarda başta TV dizileri olmak üzere günlük hayatta sıkça karşımıza çıkan mafyanın “İşadamı” kimliğini kullanıp halkın duygularını istismar ederek ayakta kaldığı belirlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki mafyanın “lider” ve “üye” profilini çıkardı.

Daire Başkanlığının 2008 yılı raporunda, Mafyanın inşaat, emlak, kamu ihaleleri, eğlence, turizm, sağlık, taşıma gibi sektörlerde faaliyet gösterdiği vurgulandı. Mafyanın genel olarak eğitim seviyesi düşük, kolay kazanma arzusunda, suça meyilli ve genç nüfustan eleman temin ettiği de belirtildi.

LİDER PROFİLİ

Emniyet’in belirlediği mafya liderinin profili şöyle:

HER TÜRLÜ EYLEMİ YAPAR: Haksız menfaat temin etmeyi kendine amaç edinmiş olup bu doğrultuda her türlü suçu işlemektedirler.

MOTİVASYON: Gerçekleştirilen eylemlere doğrudan iştirak etmemeye özen gösterirler ve mahiyetindeki kişileri çeşitli motivasyonlarla (para, kadın, uyuşturucu vs.) kullanırlar.

ACIMASIZ VE İSTİSMARCI: Örgüt üyelerine karşı acımasız bir tavır sergilerler. Ancak, topluma karşı dürüst, yardımsever ve sempatik görünmeye çalışırlar. Halkın milli ve manevi duygularını ‘saygı’ görüntüsü altında istismar ederler.

LÜKS YAŞAR: Lüks yaşantıyı güç göstergesi olarak kullanırlar, örgüt üyelerini ise bu imkanlardan uzak tutarlar.Kanunsuz zeminde bulunmadıklarını göstermek için, işadamı kimliğini maske olarak kullanırlarlar.

GENÇ VE İŞSİZLER

Mafyanın üyelerinin profili ise şaşırtıcı bir gerçeği ortaya koyuyor. Buna göre, örgütün sağladığı motivasyonlarla üyeler kullanıldıklarını fark edemiyorlar. Üyelerin profili şöyle:

SAYGI İSTER: Toplum içinde elde edemediği konum ve saygıyı, üyesi olduğu örgüt aracılığı ile elde etmeye çalışır.Suç geçmişine sahiptirler. Şiddet içerikli suçlara meyillidir.

İŞSİZDİR VE KORKAR: Eylemlerini, lider korkusu ve örgüt baskısıyla gerçekleştirir. Cezalandırılma veya örgütten dışlanma korkusu yaşar. Genellikle 21-35 yaş aralığındadır. Belirli bir meslek sahibi olmayıp, eğitim seviyesi düşük kişilerdir.

gazeteport



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs