En Sıcak Konular

Askeri soruşturmalar sonuçsuz...

6 Temmuz 2009 09:56 tsi
Askeri soruşturmalar sonuçsuz... Askerî suçların veya askerî mahaldeki olayların askerî yargı tarafından soruşturulması tartışma konusu. Zira, bu tür soruşturmaların neredeyse tamamı akim kalıyor. Askerî mahalde yaşanan şaibeli komutan suikastlarının çoğu halen çözülebilmiş değil.

Adana Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz, Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu, Diyarbakır Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Mardin Jandarma Alay Komutanı Rıdvan Özden ve Albay Vural Berkay gibi komutanlar askerî mahalde görev başındayken hayatını kaybetti. Yine Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'in ölümü de hâlâ akıllarda soru işareti olarak duruyor. Soruşturmaları asker yürüttü. Ancak hiçbirisi açıklığa kavuşmadı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu infazlara ilişkin açıklamaları ise komutanların ailelerini dahi tatmin etmedi. Emekli komutanlara yönelik suikastlar da bugüne kadar hep gizemini korudu. Tümgeneral Memduh Ünlütürk, Korgeneral İsmail Selen, Oramiral Kemal Kayacan, emekli Korgeneral Hulusi Sayın, emekli Binbaşı Ahmet Cem Ersever de bu şüpheli ölümler listesinde yer alıyor.

Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, 1993'te Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı'na atandı. Halka yakın duran, yasadışı şiddet yöntemlerini tasvip etmeyen bir komutandı. 22 Ekim 1993'te Lice'de bir operasyonda askerî birliğin içinde karakol binasının kapısında dururken vuruldu. Suikastın PKK tarafından gerçekleştirildiği açıklandı. Ancak Yüksekova Çetesi soruşturmasında; çete üyelerinden biri verdiği ifadede infazı JİTEM bünyesinde çalışan itirafçıların yaptığını söyledi. Ergenekon soruşturmasında ise 'Deniz' kod adlı gizli tanık, Aydın'ın PKK tarafından vurulmadığını, paşayı bir askerin vurduğunu, askeri de bir başka askerin öldürdüğünü iddia etti. Komutanın ailesi ise Genelkurmay'ın 'çatışmada öldüler' açıklamasını inandırıcı bulmuyor. Soruşturmanın üstünün örtüldüğüne inanıyor.

Tuğgeneral Temel Cingöz, Batman, Mardin, Hakkâri, Elazığ ve Bitlis'te uzun yıllar görev yaptı. Güneydoğu sorununa yaklaşımı sertti. 23 Mayıs 1991 tarihinde Adana Bölge Jandarma Komutanı iken suikasta uğradı. Cinayetle ilgili yakalanan Adnan Temiz adlı bir Dev-Sol militanı hapiste infaz edildi. Suikast aydınlatılamadı.

Albay Kazım Çillioğlu, 3 Şubat 1994'te Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı yaparken, lojmanında ölü bulundu. Ölüm sebebi resmî raporlara intihar olarak geçse de olay çelişkilerle doluydu. Ailesine, Çillioğlu'nun, makam odasında intihar ettiği bilgisi verildi sonra intiharın lojmanda gerçekleştiği açıklandı. Balistik inceleme yapılmadı. Ailesine teslim edilen beylik silahına ait şarjördeki mermiler tam çıktı. Olayın Eşref Bitlis suikastı ile irtibatı kuruldu. Bitlis'in uçağı 17 Şubat 1993'te düştü. Normalde Albay Kazım Çillioğlu'nun da Eşref Paşa ile beraber yolculuk etmesi planlanmıştı. Uçak kazası ardından şehitler arasında Albay Çillioğlu'nun da ismi açıklandı. Ancak Çillioğlu'nun Diyarbakır'a 2 gün önce gittiği belirlendi. Tayini Tunceli'ye çıkan Çillioğlu, Bitlis Paşa'nın ölümünden bir yıl sonra 3 Şubat'ta vefat etti.

Albay Rıdvan Özden, Nisan 1994'te çıkan tayinle Mardin'e gitti. Sınırda JİTEM ile PKK'nın koordine halinde kaçakçılık yaptığı iddialarını araştırdı. 12 Ağustos 1995'te iki koruması ile birlikte PKK ile girdiği çatışmada şehit düştüğü açıklandı. Ailesi otopsi yapılmadan gömüldüğünü ve kurşun izinin ensesinde olduğunu iddia etti. Albay'ın dosyasını sivil savcılık bu yıl yeniden açtı.

Albay Vural Berkay, Kıbrıs'taki 'Toros-97' tatbikatı sırasında öldürüldü. 1997'de Kıbrıs'ta dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun da bulunduğu komuta çadırına yönelen kurşun, ayakta dürbünle tatbikatı izleyen Kıvrıkoğlu'nun kulağını yalayıp geçmiş ve tam arkasında oturan Albay Berkay'ın göğsüne saplanarak şehit etmişti. Olay kayıtlara 'bir askerin ayağı kayınca kurşun sekti' şeklinde girdi. Albayın dosyasını yıllar sonra Ergenekon savcıları yeniden gündeme aldı. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in ifadesi alındı.

zaman



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,649 µs