En Sıcak Konular

Obama'nın kabusu: Ya onlar da isterse?

6 Temmuz 2009 09:30 tsi
Obama'nın kabusu: Ya onlar da isterse? İran füze atarsa, ABD'den önce hangi 4 ülke karşılık verir? iyibilgi Ankara

Barack Obama’nın İslam dünyası ile ABD arasında yeni bir beyaz sayfa açma arzusunun bir parçası da, İran’la geçmişteki hataların üzerine bir sünger çekerek, yeniden başlamak girişimleriydi.

Ama bu “uzanan açık eller”in anlamı hiçbir zaman, Tahran’ın nükleer çalışmaları ile ilgili olarak “sınırsız vaadler” içermedi ve o sınırın ismi tam olarak şuydu: “Her ülkenin barışçıl nükleer çalışmalar yapma hakkı vardır”!

Burada önemli kelime “barışçıl” ve hak o kelimeden sonra bitiyor. Obama, Kahire konuşmasında da bu yönde göndermeler de bulundu ama acele edilmedi.

İran’da 12 Haziran’da yapılacak seçimlerin beklenmesi gerekiyordu. Ki, bundan sonra Washington kiminle ve “hangi tonda” konuşacağını belirlesin. Daha doğrusu İran’a ve nükleer çalışmalarına bakışı “resmi politika” haline gelsin.

Sonuçta “kiminle” değişmedi ama “ton” daha belli olmaya başladı. ABD, İran’ın nükleer silah üretmesine, dahası buna “yaklaşmasına” izin vermeyecek.

Peki ama nasıl? Çünkü bu “kalıplı” cümlenin altında yatan başka dengeler de var. Bunlardan ilki, İrar’la yıldızı hiç barışmayacağı artık belli olan İsrail’in nükleer durumu.

İsrail bölgede nükleer silaha, üstelik “yeter” miktarda sahip tek ülke. Bununla beraber, diğer bölge ülkelerinin ABD’ye yönelik “e, biz de üretelim o zaman” minvalli çıkışlarına “kötü örnek oluyor”!

Başta da İran’ın böyle bir dili ve kozu var. Oysa ABD için ve bunu da rahatlıkla söyleyebiliriz; Obama için de İran daha kötü bir örnek. Ve buraya dikkat!

Zira İsrail aslında sadece İran’ı nükleer silah yapma konusunda tahrik eden kötü bir örnek iken, İran, bölgedeki üç önemli ülkeyi bu konuda tahrik ediyor!

En azından Beyaz Saray öyle düşünüyor. Onlara göre: İran’ın nükleer silaha ulaşması durumunda Ortadoğu yeni bir silahlanma yarışına girişecek ve burada özellikle üç ülke sesini ciddi biçimde yükseltecek.

Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan! Zaten bundan sonra da karışık olan pazar iyice birbirine girecek.

Bu bakışı daha iyi anlamak lazım. Obama’nın ağzından dinleyelim: “En büyük endişemiz, İran’ın, bizi, İsrail gibi müttefiklerimizi, komşularını tehdit edebileceği değil. Gerçek endişe; Mısır, S.Arabistan, Türkiye gibi ülkeler, kendilerini nükleer silah konusunda zorunlu hissedebilir. Bu durumda dünyanın en kırılgan bölgesi tepeden tırnağa silahlanır ve potansiyel bir felaketin reçetesi çıkar”.

İlginç değil mi?.. Yani ABD, kendisine veya İsrail’e füze atılmasından korkmuyor. Tersine, üç ülkenin nükleer taleplerinden çekiniyor. Yani bu biraz karışık bir tanımlama.

Bu durumda sözün bir kaç yönden incelenmesi gerekir gibi. Elbette ilk muhatabı İran bu çıkışın. ABD, “sen yaparsan bak herkes yapmak isteyecek, bu barışı riske sokar” mı diyor?..

Yoksa.. “Nükleer silah yaparsan, Türkiye artı Mısır artı Suudi Arabistan nükleer silah yapmaya başlar ve bunlar birbirinin düşmanı değil. Bil bakalım kimden haz etmiyorlar? Ha bonus olarak da İsrail’i bu listeye ekleyebilirsin” mi diyor!

Tabii objektiflik açısından şunu da sormalıyız. İsrail bugüne kadar bölgedeki nükleer güç konumundan gayet memnundu. Onun için ideal olan, İran’ın da nükleersiz kalarak oyunun aynen devam etmesi.

Nihayetinde Mısır ve Suudi Arabistan’ın nükleer silaha, atom bombasına sahip olmasını da istemiyor. Çünkü bugün ilişkileri çok iyi. Ama sonrası bilinmez.

Başa dönersek.. ABD İran’a yönelik yeni bakışını değiştirmiş değil. Fakat İran nükleerine yönelik “resmi bakışı” artık belli.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,385 µs