Dünya utançla izledi | " /> Dünya utançla izledi | "/>

En Sıcak Konular

Dünya utançla izledi

6 Temmuz 2009 03:36 tsi
Dünya utançla izledi Darbeyle ülke dışına çıkarılan, dün Honduras'a dönme kararı alan Zelaya’yı taşıyan uçak Honduras’taki havaalanının üstünde görüldüğünde nefesler tutuldu. Hemen aşağıda çatışmalar yaşanıyordu. Zelaya uçağından tüm dünyaya seslendi.

Latin Amerika’nın son bir haftaya damgasını vuran ülkesi Honduras, Türkiye saatiyle sabah 3.00 sularında tüm dünya televizyonlarının yaptığı canlı yayınla adeta haberin merkezi oldu. Dünya televizyonlarının objektifleri Washington’dan yola çıkan uçağın ineceği Honduras’ın başkenti Tegacigalpa’daki havaalanına odaklanmıştı. Uçak geçtiğimiz hafta darbeyle ülke dışına çıkarılan Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya’yı taşıyordu. Zelaya’ya danışmanlarıyla birlikte BM Genel Kurulu Başkanı Miguel D’Escoto Brockmann da eşlik ediyordu.

Öte yandan gergin bekleyiş sürerken havaalanı etrafında Zelaya yanlılarının gösterileri de sürüyordu. Zelaya yanlıları devlet başkanını karşılamak için havaalnına girmeye çalıştı, ancak girişimleri askerlerin sert müdahalesiyle karşılaştı. Polis ve asker tarafından göstericiler üzerine ateş açıldı. Açılan ateş sonucu 10 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti.

Canlı rezalet

Tüm bunlar dünyanın gözü önünde oluyordu. Ekranlara kucakta taşınan 10 yaşındaki çocuğun cesedi yansırken, bu kez kameralar objektiflerini gökyüzüne çevirdi. Çünkü ordu tarafından uçuşa kapatılan gökyüzünde bir uçak belirmişti. Uçak havaalanının etrafında dönmeye başladı ve inmek için havaalanıyla irtibata geçti. Ondan sonra heyecan doruklara çıktı. Çünkü havada daireler çizen uçağın Zelaya’ı taşıyan uçak olup olmadığı netlik kazanmıyordu. Tam o sırada televizyonlarda Zelaya’nın sesi duyuldu. Zelaya canlı telefon bağlantısında havaalanına inemediklerini söylüyordu. Sebep, ordunun piste paralel bir şekilde yerleştirdiği askeri kamyonların uçağın inmesini engellemesiydi. Zelaya ordunun bunu yapacağını bildiğini söylüyordu, ancak halkın bu engelleri kaldıracağını düşünmüştü. Öte yandan Zelaya ordu ve polisin halka ateş açabilecek kadar ileri gideceğini düşünemediğini söyledi. “Polis ve ordu, barışçıl bir şekilde gösteri yapan insanları öldürerek onurlarını lekelediler” dedi. Tüm dünyanın gözler önünde Zeleya’nın uçağı havalından uzaklaşmaya başladı ve gözden kayboldu ve Nicaragua’ya gitti. Zelaya telefon bağlantısında yarın ülkeye başka bir yöntemle tekrar girmeyi deneyeceğini söyledi.

Krize karşı "askeri" toplantı

Öte yandan bölge ülkeleri tüm dünyanın gözleri önünde cereyan eden gelişmelere anında tepki gösterdi. Venezuela lideri Hugo Chavez darbecilerin “fütursuzluğu ve cesaretini” ABD’nin desteğine bağladı. Chavez “Obama’yı kastetmiyorum” dedi ama “Yankee”nin desteği olmadan darbecilerin bu kadar fütursuz olamayacağını belirtti.  Ayrıca Chavez gelişmeler yaşanırken Cuba lideri Castro da dahil bölgenin dört lideriyle krizle ilgili telefon yoluyla askeri toplantı yaptıklarını belirtti.

İyibilgi.com



Bu haber 977 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,407 µs