En Sıcak Konular

Bulgaristan'da seçimin galibi belli gibi...

5 Temmuz 2009 20:05 tsi
Bulgaristan'da 240 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerinin belirlenmesi için bugün yapılan genel seçimde oy verme işlemi sona erdi.

Kayda değer ciddi bir olayın çıkmadığı seçimlere katılım oranı yüzde 56'yı geçti.

Bulgaristan'da daha önceki seçimlerden farklı olarak çoğulcu sistem yerine karma sistemin uygulandığı seçimde 18 parti ve koalisyondan toplam 4 bin 652 milletvekili adayı yarıştı.

Oy verme işlemi sona ererken sandık başlarında oy kullanan seçmenlerle birebir yapılan paralel sayım sonuçları da açıklanmaya başladı.

"Gallup international" şirketinin paralel sayım sonuçlarına göre seçimde liderliğini Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov'un yaptığı GERB partisi farkla önde gidiyor. Oyların yüzde 41'ini alan GERB'i yüzde 17 ile Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), yüzde 13 ile de üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) izliyor. HÖH böylece ülkenin üçüncü büyük siyasi gücü olduğunu bir kez daha gösterdi. 

Karma bir seçim sistemin uygulanması dolayısıyla ilerleyen saatlerde değişebilecek ilk tahmini sonuçlara göre parlamentoya GERB, BSP ve HÖH'nin yanı sıra yüzde 4'lük barajı aşan ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA, sağ güçlerin oluşturduğu "Mavi Koalisyon" ile Düzen Yasallık ve Güvenlik (RZS) Partisi olmak üzere 6 parti ve koalisyon, milletvekili gönderecek.

GERB Genel Başkanı Tzvetan Tzvetanov, ilk sonuçların açıklanmasından sonra "Bulgaristan artık değişti. Üçlü koalisyon tarihe karıştı. Yüksek katılım oranı iktidarı cezalandırdı. Merkezci-sağcı bir hükümet kurulabilir" dedi.

Üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ve 8 yıldır hükümet ortağı olan HÖH'nin yüzde 13'lük oy oranıyla 30-35 milletvekilliği kazanabileceği tahmin ediliyor.

Başbakan Sergey Stanişev'in Genel Başkanı olduğu Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) seçimde oyların yüzde 17'sini alarak, ikinci siyasi güç durumuna düştü. BSP Sözcüsü Korneliya Ninova, seçim sonucunun BSP açısından "fiyasko olduğunu" itiraf etti.

 BSP ve HÖH ile birlikte hükümete katılan üçüncü ortak, eski kral ve eski başbakanlardan Simeon Sakskoburgotski'nin lideri olduğu Ulusal Bağımsızlık ve Yükseliş Hareketi (NDSV) 8 yıl iktidarda kaldıktan yüzde 4 barajını geçemeyerek, parlamentoya dahi giremedi.

Irkçı ve milliyetçi söylemleri ile politika yapmaya çalışan ATAKA partisi yüzde 9, Türkiye aleyhtarı ve göçmen oylarına karşı mitingler düzenleyerek popülist kampanya yapan Düzen Yasallık ve Güvenlik (RZS) Partisi de yüzde 4,6 oranında oy aldı.

Bu arada ülkede ilk kez uygulanan karma sistemine dayalı olarak 31 seçim bölgesine bölünen ülkede şahsen seçilen 31 milletvekilinin isimlerinin açıklanması beklenirken, ilk tahminlere göre GERB partisi 27, HÖH ise 4 koltuk kazandı.

Karma sisteminin ara sonuçları konusunda getirdiği çelişkili hesaplama sonuçların nedeniyle parlamentodaki siyasi dağılımın yarın sabah kesinleşmesi bekleniyor.

aa



Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,223 µs