En Sıcak Konular

AKP'li vekilden şok 'Başbağlar' açıklaması

5 Temmuz 2009 16:45 tsi
Erzincan'ın Kemaliye ilçesi Başbağlar Köyü'nde 5 Temmuz 1993 yılında gerçekleşen kanlı baskında öldürülen 33 vatandaş için İstanbul'da anma töreni düzenlendi.

Gözyaşlarının döküldüğü "Başbağlar Adalet İstiyor" adı altında düzenlenen törende 16 yıl önce bugün şehit edilen 33 kişinin faillerinin bulunup cezalandırılması istendi. Başbağlar Davası'nın avukatlarından AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, "Başbağlar ve Sivas, devletin içinde yerleşmiş yasa dışı güçlerce planlandı. Taşeron örgütler PKK, DHKP-C ve Dev-Sol'a işletildi. Bu kadar açık ve net." dedi.

Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği'nce Fatih'teki Feza Düğün Salonu'nda düzenlenen anma töreni İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dua okundu, ruhlarına Fatihalar gönderildi.

Anma programını düzenleyen Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mehmet Aydın yaptığı konuşmada, "Ne Sivas ilk ne Başbağlar sondur. Bu iki eylemi yapan aynı şer odaklarıdır." dedi. Aydın, "Dileğimiz Anadolu topraklarında bir daha bu tür katliamların yaşanmamasıdır. Bin yıllık kardeşlik havasının bozulmamasıdır." ifadelerini kullandı. Aydın, bu olayın faillerinin bulunup adalet önüne çıkarılmasını devlet büyüklerinden talep ettiklerini söyledi.

Kemaliye eski Belediye Başkanı Mustafa Demir de yaptığı konuşmada, Başbağlar Katliamı'nın unutulduğunu belirterek, "Madımak için ayağa kalkanlar nerede? Biz Sivas'ı da kınıyoruz Başbağlar'ı da kınıyoruz. Başbağlar'ın davası ümmeti Muhammed'in davasıdır." diye konuştu. Demir yaşanılanların unutulmaması için Başbağlar'ın açık müze haline getirileceğini dile getirdi.

İŞÇİ PARTİSİ DE TÖRENE KATILDI

İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Önsel, "Sivas katliamını yapan merkezle Başbağlar katliamını yapan aynı merkezdir. Bu katliamı inler cinler mi yaptı? Kim yaptı bu katliamı? ABD emperyalizminin gladyosu yaptı. Açık ve nettir." dedi. Öncel, "3 gün arayla Alevi ve Sünni kökenli yurttaşlarımızı hedef alan menfur saldırılar milletimizin bölünmez bütünlüğüne yönelik planlı saldırılardı. Amaç ABD'nin Ortadoğu planlarına direnen Türk ordusuna gözdağı vermektir." şeklinde konuştu.

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı Necati Ceylan, Başbağlar Katliamı ile ilgili davanın sonuçsuz kaldığına işaret etti. Başbağlar Davası'nı takip eden avukatlardan olan Ceylan dava sürecinde karşılarına sürekli engeller çıktığını belirterek faillerin bir türlü bulunamadığına dikkat çekti.

Vakit Gazetesi sahibi Mustafa Karahasanoğlu yaptığı konuşmada, "Başbağlar katliamını gerçekleştirenlerle ilgili önemli tanıklıklar dikkate alınmadı. Dava Erzincan'da değil İzmir'de ele alındı. Bundan daha taraflı adaletsiz olabilir mi? Mağdurlar nasıl oraya gidecekti? Bu adalet olabilir mi? Sivas olayı ile Başbağlar kıyaslanamaz. Sivas olayı apayrı bir olaydır. Başbağlar'ın günahı ne? Hiçbir suçları olmadığı halde, inançlı, imanlı oldukları için hedef seçildiler. Medya bu 33 kişiden bahsediyor mu? Sivas'tan bahsedenler Başbağlar'ı dile getiriyor mu? Siyasilerimiz de Başbağlar'ı kayıtsız kalmıştır. Madımak'ı müze haline getirmek isteyen siyasi anlayış Başbağlar'a kayıtsız kalıyor." şeklinde konuştu.

BAŞBAĞLAR MAĞDURLARI ERGENEKON DAVASINA MÜDAHİL OLSUN

AK Parti Milletvekili Hüsnü Tuna, "16 yıl önce yaşanan büyük acıyı tazeledik. Yürek parçalayıcı görüntüleri yeniden yaşadık. Şehitler ölmez diye inanıyoruz. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum." dedi. Başbağlar Davası'nın avukatlarından Hüsnü Tuna, yaptığı konuşmada Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Bahriye Üçok gibi cinayetlerin, Sivas'taki olayların sünni müslümanlarca yapılmış gibi gösterildiğini söyleyerek, "Bunlar hep darbe hazırlığı içindi. MİT Müsteşarı 1989'da Başbakan'a 'Yurtdışından getirilen bazı kişilere cinayetler işletilecek' ihbarı yapıyor. Ama bunlar dikkate alınmıyor." şeklinde konuştu.

Hüsnü Tuna, şu sözleri dile getirdi: "Sizlerin önüne gelip timsah gözyaşları dökenler o günlerde bu cinayetlerin içinde vardı. Son yıllarda cinayetler azalmışsa, Silivri Cezaevi'ndeki tutukluların faaliyetlerini rahat şekilde sürdüremediklerindendir. Başbağlar katilleri bellidir. Az önceki filmi izlerken asit kuyularına atılan cesetleri hatırladım, helikopterden atılanları, domuz bağlarıyla bağlanmış olanları hatırladım. Burada planı yapan aynı kişiler. ABD'yi hedef gösterenler hedef şaşırtıyorlar. Uğur Mumcu katiliyle ilgili İsrail ile ilgili belge hazırlandı. Bu belge İşçi Partisi'nden çıktı. Uğur Mumcu cinayetini işleyen yakalansaydı o belge devreye ortaya çıkaracaktı. Başbağlar ve Sivas'ı planlayanlar devletin içinde yerleşmiş yasa dışı güçlerce planlandı. Taşeron PKK, DHKPC ve Dev-Sol'a bu cinayetler işletildi. Bu kadar açık ve net. Organizatörler aynı. Silivri'de yatanlar cinayetlerin failleridir."

Başbağlar Katliamı'na katılanların devletçe bulunamadığını ancak bu isimlerin kendi elinde olduğuna işaret eden Hüsnü Tuna, "Bunların listesi var. Önümüzdeki günlerde yayınlayacağım. Kod adları da var gerçek isimleri de var. Bu failleri ortaya çıkarmakta ayak sürenler artık deşifre edildi. Silivri'yi iyi takip etmeniz lazım. Başbağlar mağdurları kısa sürede Ergenekon davasına müdahil olmak için başvuruda bulunmalılar." şeklinde konuştu.

ANNE İLE ÇOCUĞUNU DİRİ DİRİ YAKTILAR-

Başbağlar Katliamı'nda biri 13 yaşında çocuk, biri kadın 5 kişi yakılarak olmak üzere 33 vatandaş şehit edilmişti. Köye akşam 20:00 sıralarında gelen silahlı saldırganlar bütün erkekleri köy dışında topladı. Ardından makineli tüfeklerle hepsini kurşuna dizdiler. Sadece üç kişi ölü numarası yaparak yaralı olarak kurtuldu. Köydeki kadın ve çocukları derenin içinde toplayan saldırganlar, "Sizi öldürmeyeceğiz, ama bu acıyla her gün öleceksiniz" deyip saatli bir bomba bırakıp köyü terk ettiler. Giderken de köyün bütün evlerini ateşe verdiler.

Katliamda şehit olan 33 kişinin ismi şöyle: "Mehmet Taşdelen(74), Ali Taşdelen(27), Feridun Dikkaya(29), Mehmet Parto(69), İbrahim Parto(58), Salim Parto(38), Recep Parto(31), Süleyman Akpınar(66), Kamil Akpınar(39), Ali Kucur(49), Ali Rıza Türkücü(60), Şaban Türkücü(32), Ali Baltacı( 65), Mehmet Baltacı(27), Ali Özdemir(37), Yahya Özdemir(24), Hüsnü Öztürk(71), İbrahim Çelik(63), Hüseyin Güner(59), Rıfat Aydın(34), H. Fehmi Aydınlı(43), Aydın Aydın(34), Şakir Aydınlı(66), Nurettin Aydın(48), İbrahim Baltacı(61), Nazife Baltacı(47), İbrahim Baltacı(13), Hasan Sandıkçı(58), Süleyman Orhan(67), Celal Demirci(35), Adil Torun(22), Ahmet Yıldırım(66) ve İbrahim H. Gülcan(59)"

cihan



Bu haber 990 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,685 µs