En Sıcak Konular

Eski milletvekili Alınak kime 'karton demokrat' dedi?

5 Temmuz 2009 15:29 tsi
Milletvekiliyken sürekli dava açmaya çalışan Mahmut Alınak, Baykal'ın geçici 15. madde kaldırılsın önerisini "Kenan Evren üzerinden demokrasi kahramanı olmanın zamanı çoktan geçti" diyerek eleştiriyor...

Kars Eski milletvekili Mahmut Alınak, bugün Radikal 2'de kaleme aldığı bir yazıda, 12 Eylül darbesinin lideri ve eski cumhurbaşkanı Kenan Evren'in yargılanmasının önündeki engel olarak görülen Anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını tartışıyor.

Kendi kişisel geçmişini ve milletvekilliği yaptığı dönemde bu amaçla verdiği çabayı da anlatan Alınak bu mücadelede karşılaştığı engelleri kimlerin oluşturduğunu da açıklıyor.

İşte alınak'ın Kartondan Demokratlar başlıklı yazısı:

Milletvekili olmaya, Erzurum 3 no"lu askeri cezaevinde ölümcül işkencelerden geçirildiğim darbe günlerinde karar vermiştim. 1987'de Kars'tan milletvekili seçildiğimde tek gayem Kenan Evren ve cuntacı arkadaşlarını yargılatıp cezaevine attırmaktı.

Meclis'te darbeciler hakkında yaptığım her konuşma, iktidar milletvekillerinin sert muhalefetiyle karşılaşıyordu. Masaları yumruklayıp üstüme yürüyorlardı. Kenan Evren'i militanca savunan o milletvekili topluluğu karşısında konuşma yapmak uçurumun kenarında yürümek gibi bir şeydi. Kürsüye yürüdüğümde dizlerimin titremesini bir türlü engelleyemezdim.

Birçok gazetenin manşetten verdiği kürsüdeki bu konuşmalarla bir sonuca ulaşamayacağımı görünce, 1988 yılı başında 12 Eylül darbesi hakkında bir araştırma önergesi hazırladım. Parti tüzüğümüze göre, önerge grup başkan vekilleri aracılığıyla Meclis Başkanlığına verilebiliyordu. Grup başkan vekillerimiz Deniz Baykal ve Hikmet Çetin'di.

Önerge günlerce Meclis Başkanlığı'na verilmedi, bekletildi. Bunun üzerine ben de kamuoyunun bilgilenmesi için önergeyi basına açıkladım. Gazeteler önergeyi ertesi gün birinci sayfadan verince grup yönetimi beni sert bir şekilde azarladı. Böylece sumen altında bekletilen önerge gün yüzüne çıkmış oldu.

Genel Başkanımız Erdal İnönü, grup başkan vekilleri Deniz Baykal ve Hikmet Çetinle görüştükten sonra milletvekili grubunu bu önergeyi görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağırdı. Önerge SHP grubunda tam iki hafta görüşüldü. Onlarca milletvekili konuşma yaptı. Hepsi önergenin Meclis Başkanlığına verilmesi yönünde görüş belirttiler.

Erdal bey, Deniz Baykal ve Hikmet Çetin tek laf etmediler, oturup sadece milletvekillerini dinlediler. Grupta önerge tartışılırken, Kenan Evrenin genel başkanımız Erdal İnönü'yü köşke çağırdığını yıllar sonra onun anı kitabından öğrendik. Kenan Evren, anı kitabında yazdığına göre Erdal beyi köşke çağırıp “Bu milletvekiliniz ikide bir bizim hakkımızda konuşmalar yapıyor. İster misiniz ben de yurt gezisine çıkıp sizi halka şikayet edeyim” demişti. Erdal bey de beni engelleyemediklerini söylemişti.

Kenan Evrenle yaptığı bu görüşmeden döndükten sonra Erdal bey grupta kürsüye çıkıp önergeyi eleştiren sert bir konuşma yaptı. Konuşmasında açık açık “BenTürk Silahlı Kuvvetlerimi kimseye tartıştırmam” dedi ve görüşmelere son noktayı koydu.
O an sanki başımdan aşağı kaynar sular dökülmüştü. Derin bir hayal kırıklığına uğramış ve çok üzülmüştüm. Böylece önerge Meclis Başkanlığına verilecekken, ertesi gün bana iade edildi. Tek tesellim konunun iki hafta kamuoyu gündeminde kalması oldu. O zaman acı bir şekilde anladım ki Kenan Evrenler bu düzende yargılanamazlarmış!

Ve şimdi

21 yıl önce o önergeyi görmezlikten ve duymazlıktan gelen Deniz Baykal şimdi kalkmış darbecilerin yargılanmasından söz ediyor. Sonraki dönemde, darbecilerin suçları henüz zamanaşımına uğramamışken, Meclis'e gelen şimdiki AKP'liler de yıllarca susup Kenan Evrenin adını ağza almadılar. Bugünlerde sözde demokrasi şampiyonluğuna soyunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da o zamanlar suskundu. Bu beyleri kamuoyuna karşı dürüst olmaya çağırıyorum.

Kenan Evren ve cuntacı arkadaşlarının suçlan zamanaşımına uğramadan önce neredeydiler? Suçun çoktan zamanaşımına uğradığını bilmiyorlar mı? 12 Eylül döneminde yürürlükte olan eski ceza kanununun yürürlükten kalktığından haberleri yok mu? Ortada suçu soruşturacak bir kanun olmadığını bilmiyorlar mı? Kanunlar geriye yürümediğine ve yeni Ceza Kanunu'na göre 12 Eylül darbecilerinin yargılanamayacağını nasıl bilmezler?

Kısacası ortada kanuni bir imkânsızlık var. Bunu hukuk fakültesi birinci sınıf öğrencileri dahi bilirken, bu koca adamların bilmemeleri mümkün mü? Bu durumda anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılması anayasa kitapçığında birkaç satırlık yazının azaltılmasından başka ne sonuç doğurabilir?

Recep Tayyip Erdoğan, Deniz Baykal ve ötekiler Kenan Evrenin artık yargılanamayacağını bal gibi biliyorlar. Eminim Kenan Evren ve arkadaştan bu kartondan demokratlara bıyık altından gülmekten kendilerini alıkoyamıyorlardır.

radikal



Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,195 µs