En Sıcak Konular

Unutkanların 19 milyon TL'si hazinenin

5 Temmuz 2009 11:45 tsi
Bankada ne kadar parası olduğunu unutanlar Hazine'nin yüzünü güldürdü. 10 yıldır işlem yapılmadığı için zamanaşımına uğrayan yaklaşık 109 bin hesap, TMSF'ye devredildi.

Böylece bu hesaplarda bulunan yaklaşık 19 milyon TL, Hazine'nin kasasına girdi. 
 
Bankalar, parasını unutan kişi ve kurumların listesini geçtiğimiz şubat ayında internet sitelerinde yayımlamıştı. Unutkanlara, paralarını almaları için 15 Mayıs 2009'a kadar süre tanınmıştı. Bu süre zarfında hesap sahiplerinin bir bölümü banka şubelerine başvurarak paralarını aldı.

Ancak aralarında pek çok ünlü isim ile kamu kurumu ve özel şirkete ait toplam 109 bin hesap için arayan soran olmadı. Hesaplarda yer alan 19 milyon TL, Hazine'ye gelir olarak kaydedildi. Daha önce çağrı yapılıp süre tanındığı için artık bu paralara yönelik itiraz hakkı kalmadı.

Parasını unutan ünlü kişiler arasında gazeteci Ahmet Hakan Coşkun, gazeteci Neşe Düzel, sosyolog Nilüfer Göle ile eski bakan Refaeddin Şahin de bulunuyor.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı, CHP İstanbul İl Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Cem Vakfı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Gaziantepspor, Türk Telekom, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kars Müftülüğü, Eximbank, Hazine Müsteşarlığı ve Fenerbahçe Sosyal Tesisleri de parasını unutan dalgınlar listesinde yer alıyor. 25 adliye ve mahkemenin 227 lirası da TMSF'nin Merkez Bankası'nda bulunan hesabına gelir olarak kaydedildi.

TMSF'ye devredilen hesapların 108 bin 482'si mevduat hesabı. 251 adedi katılım hesabı, 211'i ise emanetten oluşuyor. Bankacılık Kanunu'na göre, bankalarda mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibince, en son işlem tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına uğruyor.

kullan

Fona devredilerek gelir kaydedilen her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların hak sahiplerine iadesi ise mümkün bulunmuyor. En fazla mevduat unutulan banka Türkiye İş Bankası. Bu bankada, 48 bin 122'si mevduat ve alacak, 29'u da emanet olmak üzere toplam 48 bin 151 hesap 'zamanaşımına' tabi oldu. Unutulan hesaplar sıralamasında İş Bankası'nı, 23 bin 888 hesapla Ziraat Bankası, 14 bin 707 hesapla Türkiye Halk Bankası, 6 bin 645 hesapla Vakıflar Bankası, 5 bin 277 hesapla da Yapı Kredi Bankası takip ediyor.

50 LİRADAN FAZLA PARASI OLANA MEKTUP

Bir takvim yılı içinde zamanaşımına uğrayan ve tutarı 50 Türk Lirası ve üzerindeki her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların hak sahipleri, başvuruda bulunmadıkları takdirde hesaplarının fona devredileceği hususunda, izleyen takvim yılının ocak ayı sonuna kadar iadeli taahhütlü mektupla uyarılıyor. Söz konusu mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar ile tutarı 50 liranın altındaki her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar şubat ayının başından itibaren bankanın kendi internet sitesinde liste halinde üç ay müddetle ilan ediliyor. Mayıs ayının on beşinci gününe kadar hak sahibi veya mirasçıları tarafından aranmayanlar, faiz ve kâr payları ile birlikte mayıs ayı sonuna kadar fonun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki hesaplarına devrediliyor.

zaman



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,833 µs