TÜSİAD rengini belli etti! | " /> TÜSİAD rengini belli etti! | "/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD rengini belli etti!

5 Temmuz 2009 10:05 tsi
TÜSİAD rengini belli etti!


Düne kadar hükümeti, AB reformlarında yavaş davranmakla suçlayan TÜSİAD’ın CMK değişikliği için ‘acele’ demesi kafa karışıklığı yarattı.

Her fırsatta hükümeti ‘AB yolunda yavaş hareket etmekle’ suçlayan TÜSİAD, askerlere sivil mahkeme yolunun açılmasını düzenleyen ve AB yasaları çerçevesinde yapılan değişiklik nedeniyle hükümeti ‘acelecilikle’ suçlayınca kendi kendiyle çelişti. TÜSİAD’ın çelişsi ile ilgili olarak Prof. Dr. Mithat Baydur ‘ TÜSİAD zümresi devlete yaslanan bir sınıftır ve yine yalpalama yapıyorlar’ derken, Prof. Dr. Mümtazer Türköne ‘TÜSİAD askeri, hükümet ile kendi arasında bir denge unsuru olarak görüyor’ dedi.

HUKUKİ BOYUTU VAR MI?

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu (Galatasaray Üniversitesi): TÜSİAD’ın eleştiri noktası yasanın gece çıkması noktasında olabilir. Yoksa AB’ye girme konumundaki bir ülkede askeri yargı alanının daraltılması olmazsa olmaz koşuldur. TÜSİAD’ın burada çelişkiye düşmesi de çok önemli değil, önemli olan TÜSİAD’ın yaptığı eleştirinin boyutu eğer hukuki ise bu hukukiliğin içini doldurmasıdır.

TÜSİAD RENGİNİ BELLİ ETTİ


Prof. Dr. Mithat Baydur (Beykent Üniversitesi): TÜSİAD, Avrupa’dakinin aksine toplumu değiştirici bir öncü ve lokomotif sınıf olarak ön plana çıkmıyor. TÜSİAD zümresi devlete yaslanan bir sınıftır ve yine yalpalama yapıyorlar. TÜSİAD rengini belli etmiştir. Türkiye’nin demokratleşmesinde asıl dinamik, mekezden çevreye kaymıştır; demokratikleşme Anadolu Kaplanları’nın elindedir. TÜSİAD’ın AB yasalarına ilişkin açıklamalarını çelişkili buluyorum.

KAYNAĞINA BAKMAK LAZIM


Prof. Dr. D. Ülke Arıboğan (Bahçeşehir Üniv. Rektörü): TÜSİAD’ın daha önce uyum yasaları gecikiyor diye söylemleri varken askerlerin sivil mahkemede yargılanmasını önünü açan yasaya ilişkin acelecilik eleştisinde hakikaten çelişki var. Çelişkinin de kaynağına inmek lazım. Normal bir siyasal ortamda bu uyum yasası çıkarılmış olsa TÜSİAD da tepki göstermezdi..

ASKERİ DENGE GİBİ GÖRÜYOR

Prof. Dr. Mümtazer Türköne: TÜSİAD daha önce hükümetin AB yasalarına ilişkin olarak daha ağır kanlı hareket ettiğini savunuyordu. TÜSİAD şimdi askeri, AK Parti iktidarının dengelenyen bir güç olarak görüyor. Askeri yargıya ilişkin kısıtlamalar bu araçtan mahrum bıraktığı için TÜSİAD taktik uyguluyor.

Patronlar daha önce ne demişti?

TÜSİAD 36. Genel Kurulu (Ocak 2006- TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı): ‘Yargıya ilişkin meseleler gündemi fazla meşgul ediyor. Bunda yargı sistemimizin çok uzun süredir ihtiyaç duyduğu reformun bir türlü yapılamamış olmasının çok büyük rolü var’ dedi.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ (Kasım 2007-Bursa): Yapısal reform sürecini hayata geçirmek anlamında sorunlu bir dönem yaşamaktayız. Çünkü yapısal reform sürecimizde dikkate değer bir tempo kaybının ardından, bugün artık bir duraklama süreci içerisindeyiz.

Arzuhan Yalçındağ (True dergisine verdiği röportaj):AB’ye girmek için vakit kaybetmememiz lazım, ne kadar çabuk girersek o kadar çok kazançlı çıkarız.

star



Bu haber 842 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,475 µs