En Sıcak Konular

'Türk Escobar'ı yakalandı

4 Temmuz 2009 11:39 tsi
1999 yılında uyuşturucu ve silah kaçakçılığından altı Avrupa ülke polisiyle birlikte yapılan operasyonla yakalanan "Türk Escobar" lakaplı Ramazan Y., İstanbul'da 100 adrese düzenlenen operasyonla yakalandı. Aralarında polisler ve emlakçılarında bulundu

Edinilen bilgiye göre Avrupa'da adı Türk Escobar'a çıkan Ramazan Y. ile ilgili çok sayıda ihbar alındı. İhbarlar üzerine Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri teknik ve fiziki takip başlattı. Yapılan 1 yıllık takip sonucu Ramazan Y. ve adamlarının özellikle hapisten çıkan kişileri hedef seçerek haraca bağlamaya çalışıldığı belirlendi.
 
POLİS VE EMLAKÇILARLA İŞBİRLİĞİ
 
Çete üyeleri üstelik tehdit olaylarında bazı polislerden destek aldı. Polislere rüşvet karşılığı iş takipçiliği yaptırıldı. İstanbul'un sosyetik yerlerinden ev ve arsa almak isteyen kişiler emlakçılar tarafından Ramazan Y.'ye bildirildi. Haraç vermeyen bazı kişiler kaçırılarak işkence gördü.
 
BÜYÜK BASKIN
 
Çalışmalarını tamamlayan polis ekipleri operasyon kararı aldı. Çete üyelerinin tehlikeli olması nedeniyle özel harekat polislerinden destek alındı. Sabaha karşı yaklaşık 300 polis 100 adrese eş zamanlı baskın düzenleyerek Ramazan Y. ve 39 adamını gözaltına aldı. Yapılan aramalarda uzi ve uzun namlulu silahlar ve çok sayıda mermi ele geçti. Şüphelilerin emniyetteki sorguları sürüyor.
 
1999 OPERASYONU
 
Ramazan Y. ismi 1999 yılında düzenlenen operasyonla gündeme geldi. Türkiye ve Hollanda polisinin yaptığı araştırmada, Ramazan Y.'nin birbirinden bağımsız 15 ayrı uyuşturucu ve silah kaçakçılığı çetesi kurduğu belirlendi. Yapılan takipte Ramazan Y.'nin, Hollanda Amsterdam'da 19 Kasım 1992'de Mudsontraat'ta bir kahvehanede çıkan kavgada Mustafa Dündar ve Celal Ateş adlı kişileri tabancayla vurarak öldürdüğü belirlendi. Fuat Kılıç ise ağır yaralandı. Dündar ve Ateş ölmeden önce Ramazan Y. ismini kanlarıyla duvara yazdı. Bu olaydan sonra Amsterdam Bölge Mahkemesi Ramazan Y. hakkında, "Taammüden cinayet, suç işlemeye ve saldırı yapmaya teşebbüs" suçundan gıyabında tutuklama kararı vererek Kırmızı Bülten'le aramaya başladı. Ramazan Y.'nin 1971 yılında kızkardeşini öldürdüğü tespit edildi. Ramazan Y.'nin ayrıca adam yaralamaktan Hollanda'da 32 ay cezaevinde kaldığı anlaşıldı. Ramazan Y.'nin ayrıca Hollanda'da 1998'de uyuşturucu parasını ödemeyen bir kişinin oğulunu kaçardığı tespit edildi.
 
Ramazan Y.'ye bağlı olarak, Hollanda, Belçika, Danimarka, Almanya, İngiltere ve İspanya'da uyuşturucu ve silah kaçakçılığı yapan 89'u Türk, toplam 200 kişi tutuklandı. Operasyonlarda 3 ton 200 kilo uyuşturucu, 1.5 milyon Hollanda Guldeni, 15 lüks otomobil ve 20 tabancaya el kondu. Hollanda ve Türk polisinin ortaklaşa yaptığı operasyonunda, 18 yıldır uluslararası düzeyde uyuşturucu ve silah kaçakçılığı yapan Türk Escobar'ı Ramazan Y., İstanbul Beykoz Çavuşbaşı Köyü'ndeki tripleks villasında yakalandı.
 
GERÇEK ESCOBAR
 
Dünyanın kokain merkezi Kolombiya'daki ünlü Medellin kartelinin patronu Pablo Escobar 1993'te öldürüldü. Kolombiya Hükümeti 1991 yılında Escobar'ı tutuklayıp, cezaevine koymayı başarmıştı. Medellin kentinde binlerce kişinin işvereni durumunda olan Escobar, dönemin Kolombiya Devlet Başkanı Cesar Gaviria ile uzun bir pazarlıktan sonra anlaşma yapmıştı. Bu anlaşmaya göre Escobar, kendiliğinden teslim olduğu takdirde verilecek hapis cezasında indirime gidilecekti. Nitekim Escobar kendiliğinden teslim oldu. Çok ihtişamlı bir şekilde adamlarıyla birlikte bir helikopterle cezaevi avlusuna inerek hücresine gitti. Ancak ABD'ye teslim edilmesi gündeme gelince, 1992 yılının temmuz ayında başka bir cezaevine nakledileceği sırasında alınan bütün güvenlik önlemlerine rağmen kaçmayı başardı. Böylece Medellin kentinde müthiş bir insan avı başladı. ABD de personel ve ekipman gönderdiği halde Escobar uzun süre bulunamadı. Ancak 1993 yılında Medellin yakınlarındaki America kasabasında güvenlik güçleri tarafından kıstırıldı ve gizlendiği evin terasında meydana gelen çatışmada öldürüldü.

Hürriyet



Bu haber 834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,156 µs