En Sıcak Konular

1000 beyaz yakalı işten çıkarıldı

4 Temmuz 2009 10:04 tsi
TSPAKB Başkanı Öztangut, ilk çeyrekte aracı kurum faaliyetlerinin daraldığını açıkladı. Kurumlar geçen yıldan bu yana çalışanlarının yüzde 18'ini işten attı. 2008'in ilk çeyreğinde 5 bin 800 olan çalışan sayısı, bu yılın aynı döneminde 4 bin 753'e ind

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut, ilk çeyrekte aracı kurum faaliyetlerinin daraldığını bildirdi. Nevzat Öztangut, Birliğin aylık yayını Sermaye Piyasasında Gündem'in Temmuz 2009 sayısında yayımlanan yazısında, yılın ilk çeyreğinde hisse senedi işlem hacimlerinin yüzde 28 düştüğünü, VOB işlem hacimlerinin de ilk defa bu dönem gerilediğini belirtti. Aracılık komisyonları ve diğer hizmet gelirlerinin de azaldığını ifade eden Öztangut, esas faaliyet dışı gelirler sayesinde sektörün bu dönem yine de kar ettiğini kaydetti.

YABANCI PAYI YÜZDE 16'YA İNDİ

Sermaye Piyasasında Gündem'in Temmuz sayısındaki, 2009 yılının ilk 3 ayına ilişkin aracı kurum sektör verilerini içeren rapora göre, aracı kurumların hisse senedi işlem hacmi bu dönemde 2008'in aynı dönemine göre yüzde 28 gerileyerek 140 milyar lira olurken, yabancı yatırımcıların payı 12 puan düşerek yüzde 16'ya indi.

VOB işlemleri, ilk kez bu dönemde geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 4 gerileyerek 113 milyar liraya düştü. Aracı kurumlardan yapılan VOB işlemlerinde yabancı yatırımcıların payı yüzde 19'dan yüzde 7'ye geriledi. Rapora göre, aracı kurumların kurumsal finansman ve kredili işlemler gibi diğer faaliyetlerinde de daralma söz konusu. Yatırımcılara kullandırılan kredi tutarı da olumsuz beklentilerle 260 milyon liraya kadar geriledi.

ÇALIŞAN SAYISI 4 BİN 753'E GERİLEDİ

2008'in ilk çeyreğinde 5 bin 800 civarında olan ve küresel krizin etkisi ile sene sonunda 5 bin 100'e inen çalışan sayısındaki düşüş 2009'un ilk çeyreğinde 4 bin 753'e geriledi. Rapora göre, bu sayı 1999 yılından itibaren kaydedilen en düşük seviye. Raporda, özellikle şube, acente ve irtibat bürosu gibi merkez dışı örgütlerde istihdam edilenler ile 30 yaş altı çalışanların sayısındaki düşüş dikkati çekiyor.

Alım satımda zarardaydılar son üç ayda kâra geçtiler...

Aracı kurumların 2009 Mart sonu solo bilançolarında varlıkları 4,1 milyar liraya ulaşırken, 2009 yılının ilk çeyreğinde net komisyon gelirleri yüzde 36 oranında geriledi. 2008 yılının Ocak-Mart döneminde menkul kıymet alım satımından zarar eden aracı kurumlar, bu yılın aynı döneminde 9 milyon lira kar etti. 2009 yılının ilk çeyreğinde aracı kurum sektörünün toplam giderleri 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 9 azaldı. 2008 yılının ilk çeyreğinde faaliyet zararı açıklayan aracı kurumlar, 2009'un ilk çeyreğinde yalnızca 8 bin liralık faaliyet kârı elde etti. Ancak, aracı kurumların faiz ve temettü gibi esas faaliyetleri dışında gelir elde etmeleri ve esas faaliyetleri dışındaki giderlerinin azalması sonucunda, net dönem karı önceki yılın aynı dönemine göre ikiye katlanarak 50 milyon liraya ulaştı.

Yeni Şafak



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,860 µs