En Sıcak Konular

Ermeni lobisi cinayeti kullanacak

0 0 0000 00:00 tsi
Ermeni lobisi cinayeti kullanacak ABD'deki radikal Ermeni kuruluşlarını bünyesinde toplayan Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), gazeteci Hrant Dink'in İstanbul'da uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesinden dolayı Türkiye'yi suçladı. Hem de bakın nasıl...

Komite bu cinayeti, yeni 'soykırım' tasarısını ABD Kongresi'nden geçirme çabaları doğrultusunda kullanacağının işaretini verdi.

ANCA'nin İcra Direktörü Aram Hamparian, yayımladığı kınama mesajında, cinayetin ''Dink'in 'Ermeni soykırımı' üzerine yazılarını susturmak için resmi kovuşturmaların ve milliyetçi baskıların arttığı bir dönemde meydana geldiğini'' savundu.
 
Açıklamada, ''Hrant Dink cinayeti, 'soykırımın' tanınmasını engellemek için inkar, tehdit ve yıldırma politikalarına başvuran Türk hükümetinin, 90 yıl önce insanlığa karşı işlediği ilk suçuna yol açan nefret ve hoşgörüsüzlüğü sürdürdüğünün trajik bir kanıtı'' ifadeleri kullanıldı.
 
ANCA, Hrant Dink cinayetini, ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'ne yakında resmen sunulacak olan soykırım tasarısının kabul edilmesi yönündeki çabaları doğrultusunda kullanacağının işaretini de verdi.

Hamparian, ''Bu vahşi cinayet, Türk hükümetinin 'soykırımı' inkarına artık son verilmesi yönünde ABD ve tüm uluslararası topluluk için uyarı niteliğini taşıyor'' dedi.
 
"Cesur bir adamdı"

 
Daha ılımlı bir kuruluş olan ABD-Ermenistan Kamu İlişkileri Komitesi (USAPAC) ise Hrant Dink'i, ''cesur bir demokrasi, barış, özgür düşünce ve gerçek adamı'' ve ''Ermeni ve Türk toplumları arasında karşılıklı anlayışın geliştirilmesinin korkusuz savunucusu'' olarak nitelendirdi.
 
USAPAC açıklamasında, Dink'ın öldürüldüğü mahalde ''hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz'' sloganları atarak gösteri yapanlara da destek verildi.
 
Daha önce açıklama yapan, nispeten ılımlı diğer Ermeni kuruluşlarını bir araya getiren Amerikan Ermeni Meclisi (AAA) de Dink'in, aldığı riskleri bilmesine karşın, karşılıklı anlayışı, hoşgörüyü ve diyaloğu hızlandırmak için hizmet verdiği yorumunda bulunmuştu.
 
Cinayete dış dünyadan tepkiler

 
Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi:
Merkezi Washington'daki Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesini şiddetle kınayarak bu haince saldırıyı düzenleyenlerin yakalanması, adalete teslimi vecezalandırılması için bütün çabaların gösterilmesini istedi.
 
ATAA'dan yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Dink'in öldürülmesi Türkiye için çok büyük bir kayıp. Kendisi, İstanbul'daki müreffeh ve gelişmekte olan Ermeni toplumunun saygın bir mensubu ve sesiydi ve de I'inci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nda meydana gelen Ermeni trajedisi konusunda uzlaşmadan yanaydı" denildi.
 
Açıklamada, "Maalesef Dink, Ermeni ölümlerini soykırım olarak nitelendirmesinden dolayı adlı kovuşturmaya uğramıştı. ATAA, kişilerin düşünce ve ifade özgürlüğünü savunuyor. Avrupa ve ABD'deki Türkler de aynı haklar için mücadele ediyor" ifadesi kullanıldı.
 
Açıklamada, ATAA'nın, Dink'in yargılanmasına yol açan TCK'nin 301'inci maddesine ilişkin zorlukları Türk demokrasisinin çözebileceğine olan inancı dile
getirildi.
 
Üç kurşunla hayatını kaybetti

 
Agos Gazetesi'nin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak'ta Halaskargazi Caddesi'ndeki gazete binasına girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Vücuduna üç kurşun isabet eden Dink, olay yerinde hayatını kaybetti.
 
Cinayete Türkiye'nin her kesiminden tepki yağdı. Binlerce kişi İstanbul Taksim Meydanı'nda düzenledikleri yürüyüşte cinayeti protesto etti. İstanbul polisinin zanlıyı arama çalışmaları ise sürüyor.

CNNTurk



Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,056 µs