En Sıcak Konular

İnanılmaz etki

4 Temmuz 2009 08:25 tsi
İnanılmaz etki İklim değişikliğinin pek çok etkisi artık kendini belli ediyor. Ama böyle bir şeyi kimse beklemiyordu. Koyunlar küçüldü.

İskoçya'da, kışlar artık daha ılık geçtiği için yaban koyunlarının boylarının son çeyrek asırda küçüldüğü bildirildi. Science dergisinin son sayısında yayınlanan araştırmaya göre, Hirta Adası'nda yaşayan Soay koyunlarının boyu küçüldü.

DOĞAL SELEKSİYONA AYKIRI GELİŞME

Sert iklime sahip adada, doğal seleksiyon (eleme) uyarınca güçlü ve sağlıklı olanlar hayatta kalmalı ve hayvanların boyu daha uzun olmalıydı. Ancak araştırmacılar, hayvanların boyunun uzamak şöyle dursun kısaldığını belirlediler.

İngiliz biyologlar, havaların ısınmasının bu durumu açıkladığını düşünüyorlar. Öyle ki, kışlar kısalıp havalar yumuşadığı için, kuzuların daha fazla büyümesine ve ilk kışa girmeden daha fazla semirmelerine gerek kalmadı.

SAYILARI GİDEREK ARTIYOR

“Imperial College London” profesörü Tim Coulson, “Eskiden baharda doğduktan sonra yazın hızla büyüyen sağlıklı ve iri kuzular Hirta'daki çetin kış şartlarına dayanabilirlerdi. Şimdiyse iklim değişikliği yüzünden, yılın daha uzun bölümünde yiyecek ot bulabiliyorlar. Hayatta kalmaları kolaylaştı. Yavaş gelişen koyunlar da artık hayatta kalabiliyor. Dahası bunların sürü içindeki sayıları da artıyor” dedi.

ORTALAMA AĞIRLIKLARI AZALDI

Araştırmaya göre, 1986'da bir aylık kuzular ortalama 15 kilo geliyordu. Aradan 20 yıl geçtikten sonra ise ortalama kiloları 13'e inmiş bulunuyor. Koyunların ortalama ağırlığı ise 25'ten 22 kiloya indi.

Uzmanlar, koyunların daha erken yaşta doğurmaya başlamasının da küçük kuzuların dünyaya gelmesinde etmen olduğunu düşünüyor.

Hürriyet



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,338 µs