En Sıcak Konular

Rektör Prof Öztürk'ten İran çıkarımı!

3 Temmuz 2009 22:15 tsi
Giresun Üniversitesi'nde İran üzerine düzenlenen konferasta konuşan Rektör Prof. Osman Metin Öztürk İran'daki krizin ılımlı İslam'ın önünü açabileceğini savundu.

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, İran'daki krizin, dünyanın hemen her tarafında ılımlı İslam'ın önünü açabileceğini ifade ederek, ''Bunun da ABD'nin amacına ulaşmasına hizmet edeceğini söylemek mümkündür'' dedi.

Prof. Dr. Öztürk, üniversitenin Güre Yerleşkesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ''İran: Son Gelişmeler Üzerine Yorum ve Değerlendirmeler'' konulu panelde, İran'da 1979'da yapılan İslami Devrim'in üzerinden 30 yıl geçtiğini, bugün bakıldığında ampirik verilere bağlı olarak bazı konuların altını çizmek ve yanlış olan bazı algılamalara işaret etmek gerektiğini söyledi.

''Molla yönetiminin, iktidarın sunduğu nimetlerin etkisinde devrimden uzaklaştığını, içine kapandığını, büyük oranda halktan koptuğunu, petrol zenginliğini halkın refah ve mutluluğu için kullanmadığını, halkın günlük yaşamını idame etmede her gün biraz daha zorlandığını'' savunan Prof. Dr. Öztürk, şöyle konuştu:

''İran'da anayasal yapının içerdiği kurumlar, Batılı kurumlarla aynı adı taşısa bile anayasal sistem içindeki yerleri, güçleri ve işlevleri, Batıdaki adaşlarından oldukça farklıdır. İran'da, iktidar çok sayıda kurum arasında paylaşılmıştır. Yasama, yürütme ve yargı erklerinin kullanılmasında parçalanmışlık söz konusudur. İlk bakışta bu parçalanmışlığın ülkeyi kontrol konusunda avantaj sağladığı düşünülebilirse de olayların olumsuz bir mecraya kaydığı bir durumda, bu yapı kontrolsüzlüğe yol açabilecek, dolayısıyla çok ciddi değişimlere ve kaosa kapı aralayarak kalıcı istikrarsızlığı besleyecek bir durumdur.''

İran'daki son olaylara bakarken sadece İran'ın içine değil, bölgesel ve küresel koşullara da bakmak gerektiğini belirten Rektör Öztürk, ''ABD'nin 'ılımlı İslam' söylemi, artık hemen herkesin bildiği bir husustur. İran'daki krizin, dünyanın hemen her tarafında ılımlı İslam'ın önünü açabileceği ve bunun da ABD'nin amacına ulaşmasına hizmet edeceğini söylemek mümkündür'' diye konuştu.

ABD'nin kendine göre ''ılımlı İslam'a'' yaşama alanı sağlaması kadar, bu alanı nasıl kontrol altında tutacağı konusuna da bakmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:

''Bu konuda da Türkiye'nin konumunun ve işlevinin ne olabileceği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki çıkışının İslam ülkelerini Türkiye'nin daha çok etkisine açmış olup olmayacağı, bu olayın, Türkiye'nin ılımlı İslam politikası nezdinde cazibesini artırıp artırmadığı gibi sorulara verilecek cevapların belirleyeceğini söylemek mümkündür. Keza, ABD'nin ılımlı İslam projesinin İsrail açısından nasıl algılandığına ve bu projeyle birlikte ABD-İsrail ilişkilerinin nasıl bir mecraya kayabileceğinin değerlendirilmesinde de yarar görülmektedir. ''

İran'daki son gelişmelere ABD'nin Irak'tan çekilmesi bağlamında bakılması gerektiğini anlatan Öztürk, ''ABD'nin Irak'tan çekilmesi en çok İran'ın işine gelebilecek bir durumdur. ABD'nin Irak'tan çekilmesi, bölgede İran'a ekonomik, güvenlik ve politik açılardan ciddi avantaj sağlayabilecektir. İran'da yaşanan kriz ve kaos ortamı, İran'ın bu avantajdan istediği gibi yararlanmasını ister istemez engelleyecektir'' dedi.

Panele, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

aa



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,026 µs