En Sıcak Konular

AGİT'ten Rusya'yı çıldırtan karar

3 Temmuz 2009 20:40 tsi
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), İkinci Dünya Savaşı'nın başında Sovyetler Birliği ile Nazi Almanyası'nın rollerini bir tutan karar tasarısını kabul etti.

AGİT parlamenterler asamblesinde kabul edilen tasarı, 23 Ağustos 1939'da imzalanan Almanya ile Sovyetler Birliği arasında Doğu Avrupa'yı etki alanlarına bölen saldırmazlık paktına istinaden, 23 Ağustos gününü Stalinizm ve Nazizm kurbanlarını anma günü olması çağrısını içeriyor.

Karar tasarısı, Rusya'nın şiddetli itirazlarına rağmen kabul edildi. Moskova, bazı Batılı ülkeleri tarihi çarpıtmakla ve Nazi Almanyası'nı bozguna uğratmada Sovyetler Birliği'nin fedakarlıklarını hafifsemekle suçladı.

RUSLARDAN SERT TEPKİ

Moskova yönetimi, ayrıca AGİT'in toplantısında Stalinizm ve Nazizm'in aynı şekilde uluslararası totaliter rejim olarak kınanmasını Rusya'ya karşı yeni bir siyasi girişim olarak nitelendirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Merkezi Başkanı Yardımcısı İgor Liyakin, Kommersant'a yaptığı açıklamada, dönemin Alman ve Sovyet dışişleri bakanlarının adıyla da bilinen saldırmazlık paktına ilişkin olarak, "Molotov-Ribbentrop anlaşmasının değerlendirilmesi 1992 yılında milletvekilleri tarafından yapılmıştır. Bu anlaşmalar için yeni değerlendirme yapılması yersizdir" ifadesini kullandı.

AGİT'teki Rusya delegasyonunun Başkanı Aleksandır Kozlovskiy de, Kommersant'a yaptığı açıklamada, "AGİT'in dünkü kararı Rusya karşıtı aşağılayıcı bir çıkıştır. Tarihe karşı şiddettir. Stalinizm ve Nazizm'i aynı seviyeye getirenler Sovyetler Birliği'nin en fazla insan kaybına uğradığını ve Avrupa'yı faşizmden Stalin dönemi Sovyetler'in kurtardığını unuttular" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, 19 Mayısta yaptığı açıklamada, tarihi gerçeklerin çarpıtılmasını önlemek için Kremlin bünyesinde Kremlin İdare Şefi Sergey Narışkin başkanlığında bir komisyon kurulduğunu açıklamıştı.

Komisyonda Rus iç istihbarat servisi FSB, Kremlin yönetimi, Dışişleri Bakanlığı, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma, Devlet Arşiv Dairesi ve bilim kurumlarından 28 kişinin görev yapacağı kaydedilmişti.

Medvedev, Nazi Almanyası'nın mağlup edilmesinin yıl dönümü olarak kutlanan 9 Mayıs Zafer Bayramı'nda yaptığı açıklamada, Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'ndaki rolüne övgüler yağdırmış, bu savaş sırasında 27 milyon yurttaşının hayatını kaybettiğini ve bu bedeli son derece ağır olan zaferin Rusların gurur kaynağını oluşturduğunu söylemişti.

"Sovyetler Birliği'nin bütün dünyanın kaderini belirleyen İkinci Dünya Savaşı'nın sonucuna en büyük katkıyı yaptığını asla unutmayacağız" diyen Medvedev, "Savaşın korkunç gerçeklerine gözlerimizi kapatmamalıyız. Ulusumuzun başarılarına yönelik kimsenin kuşku yaratmasına izin vermeyeceğiz. Tarih size hiçbir şey öğretmez, sadece verdiği dersleri görmezden geldiğiniz için cezalandırır" ifadesini kullanmıştı.

Başbakan Vladimir Putin'in başkanlığını yaptığı iktidardaki Birleşik Rusya Partisi de, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası ile bir tutulması fiillerine 3 yıl hapis cezası öngören bir yasa tasarısı hazırladığını açıklamıştı.

aa



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,339 µs