En Sıcak Konular

Dev anlaşma için imza atılacak mı?

3 Temmuz 2009 17:30 tsi
Dev anlaşma için imza atılacak mı? Türkiye'nin enerji koridoru olması yolunda son büyük adıma çok az kaldı.

Zeynep Gürcanlı / Hürriyet

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya gezisi sonrasında Nabucco projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, teknik açıdan müzakerelerde son noktaya gelindiğini söyledi. Yıldız, anlaşmada makul olanın topraklardan geçen boru hattıyla uygun olacağını da ifade etti.

Bakanın yaptığı basın açıklamasından satır başları şöyle:

- Nabucco ile ilgili olgunlaşmış bir şey yok. Bu işin sekreteryasını Dışişleri Bakanlığı yapıyor. Görüşmeleri onlar yapıyor. Bizim açımızdan teknik açıdan müzakerelerde sona gelmiş durumdayız.

- Vergi konusunda müzakerelerde geldiğimiz nokta iyi bir noktadır. Eşit ortaklık yapısında gelen teklifi kabul edemeyeceğimizi, makul olanın topraklardan geçen boru hattıyla mütenasil olacağını söyledik.Bundan sonraki süreçte kaynak ülkesi olan Türkiye değildir. Nabucco’nun tarafları olan ülkeler bu kaynağı beraber tedarik etmek zorunda. İster Azerbaycan ister başka ülke olsun Nabucco’nun gaz kaynağı konusunda biz tek taraf değiliz. Bu görüşmelerde biz zaman zaman olabiliriz. Nabucco’nun tek tarafı biz değiliz. Azerbaycan’ın Rusya Federasyonu ile yaptığı anlaşmaların ne kadar uygun olduğuna bakmak lazım.

- Güney Akım’la ilgili de görüşüldü. Güney Akımla ilgili konuda projeye nasıl baktığımızı sordular. Biz de Türkiye’nin jeopolitik konumunu ilgilendiren her türlü konuyla ilgili görüşebileceğimizi ilettik

Azerbaycan’ın Rusya’ya sattığı gaz 2010 yılında Şahdeniz’den olabilir mi?

-Şahdeniz 2 projesi 2015-16 yılında realize edilmeyi bekleyen proje safhasındaki önemli bir proje. Önümüzdeki yıllardaki görüşmeler nasıl bir seyir izler onu da göreceğiz.

- Bize şu ana kadar verdiğimiz teklifle alakalı olumsuz bir yanıt gelmedi. Gelse ben zaten paylaşacağım.

- İlerleyen yıllarda Şahdeniz 2 projesinin gazının nereye doğru akacağı ile alakalı Rusya mı, Nabucco mu, Türkiye mi bununla ilgili net bir adresleme yok.

- İlerleyen süreci şimdiden kestirmek ve adını koymak doğru değil.

- Azerbaycanlı kardeşlerimize verdiğimiz teklifin üzerindeyiz, bu konuda ısrarcıyız ve cevap bekliyoruz

- Zamanlama ile alakalı tercüme ettiğimizde Rusya Federasyonu tarafı bu konuyu merak ettiklerini ve bu konu ile alakalı sonucun ne zaman alınacağını merak ettiklerini söylediler.

- Ben de her kuruluşun farklı sorumlulukları olduğunu, TETAŞ yönetim kurulunun Enerji Bakanlığı’na yönetim kurulu kararını aktardığını söyledim. Şu anda Enerji Bakanlığı’nda. Umarım önümzüdeki süreçte bunu Bakanlar Kurulu’na aktarmış olacağız.

- Özellikle uluslar arası ilişkilerde de ticareti, finansı yakından ilgilendiren konularda her türlü gelişmeyi yakından izleyeceğimizi belirteyim. Önemli olan Türkiye’nin menfaatleri doğrultusunda yapılacak anlaşmalardır

- Hazine ile yaptığımız toplantıda birkaç alternatif gündeme geldi. Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili proje. Önemli olan nihai tüketiciye gelebilecek ucuz maliyetli bir enerji kaynağını oluşturmak. Hem strateji belgemizde, AB ile alakalı hedeflerimizde de bunlar var

- Özel sektör ve kamu demeden Türkiye’nin petrol ve gazla alakalı tedarikinin sınırsız olduğunu söyleyebilirim. Hangi konu başlığının öne çıktığını vurgulamak lazım. Batı hattının kontratını yenilemek önemlidir.

- Beyaz Akım’da ve güney hattında bir çok proje var. Bunun şartları Ukrayna krizini görmemezlikten gelemeyiz. Tekrar da edebilir. Bu bizim dışımızda ama sonuçları bizi ilgilendiren bir husus. Güney hattında bir ortaklık anlaşması mı olacak bakacağız. Net tanımını vermek şu anda doğru değil. Bunlar 5’li 10’lu yıllarda gerçekleşiyor. Kararları hemen alınmıyor. Bu bir süreç.

TEMMUZ'DA OLMASI BEKLENİYORDU

Hazar bölgesiyle Orta Asya cumhuriyetlerinden çıkan doğalgazın, Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya yoluyla Avrupa’ya ulaştırılmasını öngören Nabucco anlaşması 13 Temmuz'da imzalanacağı ifade ediliyordu.

Nabucco ile ilgili imzaların ilk önce haziran sonunda atılacağı duyurulmuş, ancak Türkiye'nin yüzde 15 indirimli doğalgaz talebi ile sıkıntılı bir süreç yaşanmıştı.

Öte yandan Türkiye-İsrail-Hindistan boru hattı ile ilgili olarak da üç ülke bakanının önümüzdeki günlerde İsrail'de bir araya geleceği belirtildi.

MALİYETİ 7.9 MİLYAR EURO

3 bin 300 km uzunluğundaki boru hattı, Rusya’nın, elindeki enerji kaynaklarını bir "siyasi yaptırım aracı" olarak kullanmasına karşı, Avrupa Birliği’nin ilk kayda değer "ortak enerji girişimi" olarak nitelendiriliyor. 2012’de önce Azeri gazı taşıyarak faaliyete geçmesi hedeflenen Nabucco’nun ortakları, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Türkiye ve Almanya.

Nabucco projesinin maliyeti 7.9 milyar Euro olarak hesaplanıyor. Nabucco projesinde, Botaş’ın dışında Almanya’dan RWE, Avusturya’dan OMV, Macaristan’dan MOL, Bulgaristan’dan Bulgargaz ve Romanya’dan Transgaz şirketlerinin payı bulunuyor.

Hürriyet



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,644 µs