usulsüzlük şoku | " /> usulsüzlük şoku | "/>

En Sıcak Konular

CHP'ye usulsüzlük şoku

3 Temmuz 2009 12:54 tsi
CHP'ye usulsüzlük şoku 2004-2006 yılları arasındaki hesaplarında usulsüzlük saptayan Anayasa Mankemesi'nin isteği üzerine CHP'liler hakkında dava açıldı.

Önder Sav'ın dosyası ayrıldı. Diğer eski yöneticilerin duruşmaları eylül ayında başlayacak.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesinin, CHP'nin hesaplarında usulsüzlük olduğu iddiasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmada, partinin eski Saymanı Mahmut Yıldız, eski Muhasebe Müdürü Ertuğrul Kaya ve Muhasebe görevlisi Ersin Şenol hakkında dava açtı.

İddianamede, sanıkların, “hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanma”, “özel evrakta sahtecilik”, “parti defter ve kayıtlarının tutulmaması” suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

Davanın iddianamesinde, Anayasa Mahkemesi Başkanlığının, 7 Temmuz 2008 tarihli, “Siyasi Parti Mali Denetimi” konulu, “CHP'nin 1998, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin kesin hesaplarıyla ilgili” suç ihbarı üzerine, Basın Suçları Soruşturma Bürosunca soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

İddianamede, CHP'nin 1998 yılı kesin hesaplarının incelenmesi sonucunda, “resmi belge niteliğinde posta işletmesi alındıları üzerinde tahrifat-sahtecilik” suçuna ilişkin Anayasa Mahkemesince yapılan ihbara bağlı soruşturmanın, soruşturma evrakından ayrılarak yürütüldüğü ve “dava zaman aşımının 27 Kasım 2006 tarihinde dolması” nedeniyle “kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği” belirtildi.

Anayasa Mahkemesinin, CHP'nin 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ait kesin hesap incelemelerine yer verilen iddianamede, “2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin, '2820 sayılı Yasa'nın 60. maddesine göre usulüne uygun kayıtların tutulmaması, yevmiye defterinin zamanında tasdik ettirilmemesi, defter-i kebire sayfa numarası verilmemesi ve hiç tasdik ettirilmemesi nedeniyle' Siyasi Partiler Yasası'nın 113. maddesine aykırılık eyleminden, ilgili dönemlerde CHP Genel Saymanı olarak görev yapan Mahmut Yıldız ile CHP Muhasebe Müdürü Ertuğrul Kaya'nın sorumlu olduğu” ileri sürüldü.

PARTİNİN ZARARA UĞRATILDIĞI İDDİASI

İddianamede, partinin zarara uğratılmasına neden olduğu iddia edilen eylemler şöyle sıralandı:
“31 Aralık 2004 gün ve 188 yevmiyeli numaralı mahsup fişinde gider yazılan 13 bin 387 TL 94 Krş'luk harcamaya ilişkin hiçbir belgenin bulunmaması, gider yazılan harcamalara ilişkin belgelerin 10 Ocak 2005 gün ve 4 yevmiye numaralı mahsup fişine eklenerek tekrar gider olarak yazılması ile 2004 yılı için 13 bin 387 TL ve 94 Krş'luk harcamanın belgesiz, gider olarak gösterilmesi;

980 TL 08 Krş tutarındaki gider belgelerinin fotokopileri kullanılarak mükerrer gider olarak yazılması suretiyle 980 TL 08 Krş'un belgeye dayandırılmaması;

Partinin satın aldığı otobüslerin bedellerinin ödenmemesine ilişkin düzenlenen 31 Aralık 2005 tarih ve 185 yevmiye numaralı mahsup fişi ve eklerinin incelenmesinde, otobüs alımıyla ilgili ÖTV'nin mükerrer olarak gider yazıldığı, mükerrer gider yazılan bin 787 TL 74 Krş'un ÖTV tutarının, Yasa'nın öngördüğü anlamda belgeye dayandırılmış olduğunun kabul edilememesi;

Bin 898 TL 64 Krş'un, seyahati gerçekleştiren kişilerde kalan nüshaları kullanılmak suretiyle mükerrer gider olarak gösterilmesi;

Yurt dışı seyahatleri ile ilgili, İtalya seyahatindeki taksi ücretlerine ilişkin düzenlenen iki belgede, havaalanı ücretine ilişkin düzenlenen belgede tahrifat yapılarak bin 132 TL 13 Krş'un fazladan gider yazılması.”

SAV'IN DOSYASI AYRILDI

“Siyasi partinin zarara uğratılması şeklindeki eylemlerden, CHP Muhasebe Servisinde çalışan Ersin Şenol, Muhasebe Müdürü Ertuğrul Kaya, söz konusu dönemde Genel Sayman olarak görev yapan Mahmut Yıldız ile Genel Sekreter Önder Sav'un sorumlu olduğu düşünülmüştür” denilen iddianamede, “Sav hakkında, yasama dokunulmazlığına sahip olması nedeniyle soruşturma evrakı üzerinden işlem yapılmadığı, soruşturma evrakından bir örneğin milletvekili Önder Sav hakkında gereğinin takdir ve ifası için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Bürosuna gönderildiği” kaydedildi.

İddianamede, Yıldız, Kaya ve Şenol'un, savcılık sorgularında, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedikleri aktarıldı.

İSTENEN CEZALAR

İddianamede, 2004 yılı Genel Merkez giderlerine ilişkin olarak, Ersin Şenol, Ertuğrul Kaya ve Mahmut Yıldız'ın TCK'nın 155/2. maddesinde düzenlenen “güveni kötüye kullanma” ve TCK'nın 43. maddesi uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmaları talep edildi.

Sanıkların, 2005 yılı Genel Merkez giderleriyle ilgili de TCK'nın 155/2. maddesi ile “özel belgede sahtecilik” suçunu düzenleyen TCK'nın 207. maddesi ve TCK'nın 43. maddesine göre ayrı ayrı cezalandırılmaları istendi.

Davanın iddianamesinde, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin, “2820 sayılı Yasa'nın 60. maddesine göre usulüne uygun kayıtların tutulmaması, yevmiye defterinin zamanında tasdik ettirilmemesi, defter-i kebire sayfa numarası verilmemesi ve hiç tasdik ettirilmemesi nedeniyle” Yıldız ve Kaya'nın, TCK'nın 37. maddesinin yollamasıyla 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 113. maddesi uyarınca üç kez ayrı ayrı cezalandırılmaları talebinde bulunuldu.

Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesine sunulan iddianamenin kabul edildiği, sanıkların Eylül ayında yargılanmasına başlanacağı öğrenildi. 
 
 
aa



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,447 µs