En Sıcak Konular

Rusya'dan ABD'ye tarihi çağrı

3 Temmuz 2009 09:57 tsi
Rusya'dan ABD'ye tarihi çağrı
Medvedev: "Anlaşmadan başka yolumuz yok

ABD Başkanı Barack Obama'nın 6-8 Temmuz'da Moskova'ya gerçekleştireceği ziyaret öncesi, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev tarihi bir çağrıda bulundu. Mevcut sorunların tek taraflı çözümünün mümkün olmadığını kaydeden Rusya lideri, "Anlaşmadan başka yolumuz yok." dedi. Ekonomik krizle mücadelede işbirliği yapılması gerektiğine değinen Medvedev, tüm dünyanın iki ülkenin ilişkilerinden doğrudan etkilendiğine dikkat çekti. Gelenek haline getirdiği video blogundan ABD başkanına seslenen Medvedev, görüşmenin yeni bir fırsat olacağını söyledi.

Son yıllarda iki ülke ilişkilerinin bozulduğunu, Soğuk Savaş dönemine denk gelecek şekilde düşüş yaşandığına dikkat çeken Rusya lideri, "Güven sorunu, yeni adımlar atmada isteksizlik, başkanlar arasında kişisel iyi ilişkiler olmasına rağmen fiiliyatta bir çalışmanın olmaması iki ülke ilişkilerini Soğuk Savaş dönemine denk seviyeye geriletti. Barack Obama'nın başkanlığındaki yeni ABD yönetimi durumun değişmesi konusunda istek ortaya koydu. Verimli, güvenilir ve modern ilişkiler. Biz de partnerlerimizle birlikte çalışmaya hazırız." çağrısı yaptı.

Tek taraflı olarak mevcut sorunların üstesinden gelmenin mümkün olmadığına değinen Medvedev, "Bunların hepsi uluslar arası güvenlikle ilgili; terörizm, aşırılık, kitle imha silahlarının yaygınlaşması, uyuşturucu ticareti. Bunlar ortak sorunlar ve çözümünde ortak sorumluluğumuz var. İlişkilerimiz dünyanın şekillenmesinde doğrudan etkiye sahip. Kimin Rusya'nın ya da ABD'nin devlet başkanı olduğu önemli değil. Onlar her zaman ülkelerimiz ve tüm dünya için sorumluluk sahibi olacaklar. Rusya ve ABD diğer ülkeler için de bir şeyler yapabilir. Bunun için de takip edilmesi gereken tek bir yol var. O da 'anlaşma' " değerlendirmesinde bulundu.

TARİHTE İŞBİRLİĞİ ÖRNEKLERİMİZ ÇOK

İki ülkenin işbirliği yaptığı tarihi bir çok örnek olduğunu hatırlatan Rusya lideri, "Rusya ve ABD'nin diplomatik ilişkileri 200 yıldan fazla. Bu yeterince uzun bir zaman. 19. yüzyılın ortasında Rusya hükümeti, Amerikalı mühendisleri ilk tren yolu inşaatı ve telgraf sistemini kurmak için davet etti. Nazizme karşı birlikte savaştık. Küba füze krizi ilişkilerimizde dramatik bir sayfa olarak duruyor. Ancak o da zor dönemde, kompleks ve sorumluluk gerektiren kararlar alınarak giderildi. Sonra da yumuşama dönemi başladı. Günümüzde biz, çağdaşlaşma, insan hayatına saygı, insan hakları ve özgürlüklerde birleşiyoruz." şeklinde konuştu.

OBAMA İLE GÖRÜŞME YENİ B

BİR FIRSAT

ABD'nin uzun yıllardan bu yana ilk kez bir ekonomik krizle karşılaştığını ifade eden Medvedev şu tespitlerde bulundu: "Mevcut sıkıntılarda kimin daha fazla etkilendiğini söylemek zor. Rusya ekonomik sorunlarla karşılaşıyor. ABD de uzun zamandır ilk kez böyle bir krizle karşı kaşıya. Kimin daha az, kimin daha fazla etkilendiğini söyleme zamanı değil. Şimdi zaman çabalarımızı birleştirme zamanı. Basitçe, dünyanın karşılaştığı sorunların üstesinden gelmek için ortak çaba ortaya koymamız gerekiyor."
Kişisel ilişkilerin önemli olduğunu, ancak yeterli olmadığını ifade eden Medvedev, Başkan Obama, ailesi ve çalışma arkadaşlarının Rusya'nın anlaşılması açısından bir şans olduğunu söyledi. Gerçek sonuçlara ulaşan bir görüşme gerçekleşeceğine değinen Rusya lideri, "Rusya ve ABD'nin karşılıklı olarak iş, bilim, kültür ve diğer alanlarda yeni yaklaşımlara ihtiyacı var. Rusya-ABD ilişkilerinde açılacak yeni dönemin hem ülkelerimiz hem de diğer dünya ülkeleri için verimli olmasını ümit ediyorum." temennisinde bulundu.
Medvedev blogundan yaptığı seslenişin ardından ABD Başkanı Obama'yı telefonla arayarak konuşmaya başlaması dikkat çekti.

Haberturk



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,651 µs