En Sıcak Konular

O Albay'ın eşi konuştu!

3 Temmuz 2009 09:39 tsi
O Albay'ın eşi konuştu!
KKTC'de 1997'deki bir tatbikatta kaza kurşunuyla hayatına kaybettiği söylenen Albay Vural Berkay'ın eşi konuştu.

Öldürülen albayın eşi: Çevik Bir'in ifade vermesinden mutluyum  
 
KKTC'de 1997'deki bir tatbikatta Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'yla birlikte protokolde bulunan Albay Vural Berkay, 'seken bir kurşuna' hedef oldu. Albay hayatını kaybederken, asıl hedefin Kıvrıkoğlu olduğu ileri sürüldü. Ancak olaydaki sis perdesi kalkmadı. Geçen hafta Ergenekon savcılarına ifade veren emekli Org. Çevik Bir'e, Berkay'ın ölümüyle ilgili soruların da yöneltildiği iddia edildi.  
 
Albayın eşi Jale Berkay gelişmelerden memnun. Zaman'a konuşan Berkay, dosyanın araştırılmadan kapatıldığına dikkat çekiyor. Tepkisini ise "Orada bir koyun boğazlanmadı, koskoca bir al- bay öldürüldü." sözleriyle dile getiriyor.

Çevik Bir'in ifade vermesiyle ilgili acılı eş Jale Berkay, Zaman'a önemli açıklamalarda bulundu. Jale Berkay, eşiyle ilgili dosyanın yeterince araştırılmadan kapatıldığını savunarak tepkisini "Oysa orada bir koyun boğazlanmadı, koskoca bir albay ölmüştü. Yuvam dağıldı. Çocuklarım babasız kaldı. Biz yine de sustuk. Bir gün ortaya çıkacak diye bekledik. Gerçekler inşallah ortaya çıkar." sözleriyle dile getirdi. Acılı eş, suikast iddiası ve Çevik Bir adının hadisenin meydana geldiği tarihte de gündemde olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Suikasttan şüpheleniyorduk. Askerî camiada da konuşuluyordu. Çevik Bir adını da duymuştuk."

Jale Berkay, eşinin ölümünden kimseyi sorumlu tutmuyor ancak olayın araştırılmasını istiyor. Yaşananlarla ilgili olarak devletin veya TSK'nın kurum olarak yıpratılmasına da karşı olduğunu anlatan Berkay, "Ne devlete karşı gelirim, ne TSK'nın en ufak bir zarar görmesini isterim. Gerçeklerin bir gün açığa çıkmasını bekliyoruz." diyor.

28 Şubat sürecinin mimarlarından Genelkurmay eski 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, geçtiğimiz hafta Ergenekon savcılarına ifade vermişti. İddialara göre Bir'e 5 Kasım 1997'de KKTC'de yapılan Toros-2 tatbikatında Albay Vural Berkay'ın vurulması olayı hakkında bilgisinin olup olmadığı soruldu. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu da tatbikata katılmıştı. Protokole sıkılan kurşun, Kıvrıkoğlu'nu sıyırarak arkasındaki Albay Vural Berkay'a isabet etmişti. 'Kurşun sekti' denilerek Berkay'ın, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait uzun namlulu bir silahla vurulmasıyla ilgili muamma bugüne kadar çözülemedi.

'ÇEVİK BİR'İN ÖNÜ AÇILDI' İDDİASI

Tatbikat esnasında yakın gelecekte komuta kademesini değiştirecek bir suikastın planlandığı ve asıl hedefin dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu olduğu öne sürülmüştü. İddialara göre bir yıl sonra genelkurmay başkanlığı görevine getirilecek Kıvrıkoğlu'nun bir suikasta kurban gitmesi halinde Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in önü açılacak, hatta genelkurmay başkanlığına kadar yükselebilecekti. Albayı şehit eden merminin Çevik Bir'e bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait bir silahtan çıkmış olması, bu iddiayı güçlendiren bir emare olarak gösterilmişti. Dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Engin Alan'ın 'Bir'in ekibinden' olduğu öne sürülmüştü. Suikast, ne askeri ne de sivil yargı makamlarınca kapsamlı bir şekilde araştırılmadı. Ancak on yıl sonra başlayan Ergenekon soruşturması esnasında savcılara ulaşan bir ihbar, tatbikatla ilgili dosyanın yeniden incelenmesine sebep oldu.
 
zaman



Bu haber 3,342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,533 µs