'Türk demokrasisi sıçrama yapabilir' | " /> 'Türk demokrasisi sıçrama yapabilir' | "/>

En Sıcak Konular

'Türk demokrasisi sıçrama yapabilir'

3 Temmuz 2009 09:30 tsi
'Türk demokrasisi sıçrama yapabilir' 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde askere yargı yolunu açan maddenin kabul edilmesini yorumlayan İngiliz The Economist dergisi, "bunun Türkiye demokrasisi için bir sıçrama olabileceğini" yazdı.

Meclisin "çığır açan bir maddeyi kabul ettiğine" dikkat çeken dergi, bu kanunun askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açtığını ve hemen 4 gün sonra da darbe planında adı geçen Dursu Çiçek'in bir süre mahkum edildiğini aktardı.

ESKİDEN ORDU HALKI SİNDİRİRDİ

"Eskiden Türkiye'de ordunun gürlemesi herkesi sindirirdi, her yer sessize bürünürdü" yorumunu yapan The Economist, Albay Çiçek olayının ortaya çıkmasından sonra askeri savcılığın olayı araştırdığını, ancak Albay'ı suçsuz bulduğunu hatırlattı. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, kabul edilen maddenin tekrar görüşülmesi için hükümete baskı yaptığını savunan The Economist, CHP'nin de yine gelişmelere muhalefet ettiği yorumunu yaptı.

"ERDOĞAN YENİDEN REFORMİST OLABİLİR"

Kabul edilen maddenin, askerin dokunulmazlığına en büyük meydan okuma olduğunu iddia eden dergi, şu yorumda bulundu: "Son yıllarda ordu içindeki generaller tarafından hazırlanan bazı darbe planları ve Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığını önlemeye yönelik teşebbüsler içeren belgelerin bulunması, ordunun imajına büyük zarar verdi. Bu da tam tersine AK Parti'nin imajını olumlu etkiledi. En son Dursun Çiçek'e ait olan darbe planı, Erdoğan'ı yeniden reformist biri haline getirebilir. Hükümet son günlerde Ruhban Okulu'nun açılmasını konuşuyor. Bunun yanı sıra IMF ile görüşmeler yapması da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı olumlu etkiledi"

TÜRKİYE'DE ELİT KESİM KIZGIN

Türkiye'de elit kesimin kızgın olduğu yorumunu yapan The Economist, bu kesimin AK Parti'nin Türkiye'yi demokratikleştirmeye çalışan bir parti olarak görmediğine dikkat çekti. Ancak aksine Türkiye'nin demokratikleştiğine dair değişimler olduğuna işaret eden dergi, "Laik kesimin endişesi İslam'in etkisini artırması değil, son yıllarda muhafazakarların önemli çıkış yapması. Darbe günleri geride mi kaldı? Hala belki küçük bir risk vardır, ama bu çok zayıf" yorumunu yaptı.

cihan



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,916 µs