suistimal ayarı | " /> suistimal ayarı | "/>

En Sıcak Konular

Yasaya komutanlar için suistimal ayarı

3 Temmuz 2009 08:42 tsi
Yasaya komutanlar için suistimal ayarı 
Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını sağlayan yasa Köşk'te beklerken, hükümet Genelkurmay'ın hassasiyetini dikkate alarak yeni bir düzenlemeye gidiyor.

Yeni tasarıda, 'suistimali önleyici' tedbirler getirilecek.

Hükümet, CMK'nın 250. maddesi kapsamındaki suçların asker kişiler tarafından işlenmesi halinde sivil mahkemelerde yargılanmalarına ilişkin düzenlemeden geri adım atmayacak. Hükümet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasaya ilişkin kararına göre yasada “suistimali önleyici” düzenleme yapacak.

ENDİŞELER GİDERİLECEK

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, “Ben askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına karşı değilim. Ancak bir ihbar mektubu ile general tutuklanıp yargılanmasın” görüşü üzerinde duran AK Parti yönetimi, Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı, “kısmi iptal” etmesi halinde, Meclis'te yapılacak yeni düzenlemede “yasanın uygulanmasında suistimale yol açabilecek unsurlar” üzerinde net hükümler getirilecek. Yasanın Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanması halinde de yeni dönem Parlamento'da çıkarılacak yeni bir kanunla, bu kanun üzerinde düzenleme yapılacak, Genelkurmay'ın endişeleri giderilecek, ancak yasadan geri adım atılmayacak.

GENELKURMAY BAŞKANI'NIN YARGILANMASI

AK Parti'nin hukukçu kurmayları, bir maddelik yasa ile sözkonusu yasada değişiklik yapılabileceğini belirtirken, düzenlemenin, Meclis'teki yasama tatilinin ardından yapılabileceği ifade ediyor. Erdoğan ve Başbuğ'un başbaşa yaptıkları görüşmede, Milli Güvenlik Kurulu'nda ve sonrasında yapılan 5'li mini zirvede de ele alınan yasa konusunda Genelkurmay Başkanlığı'nın hassasiyetleri de dikkate alınarak bir düzenleme yapılması için çalışılıyor. Düzenlemenin unsurlarından biri de bugüne kadar Genelkurmay başkanları için bir yargılama yönteminin bulunmaması, bu alanda bir boşluğun bulunması ve boşluğu gidermek için de yeni bir düzenlemenin gereği üzerinde durulu-yor. Genelkurmay başkanlarının yargılanmasıyla ilgili bulunan boşluk da yapılacak düzenleme ile giderilecek.

GENELKURMAY YASAYA KARŞI DEĞİL

Hükümetle Genelkurmay arasındaki görüşmelerde sözkonusu düzenlemenin, AB sürecinin sonucu olduğu ve ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de bu düzenlemeyi şart koştuğu anlatıldığı ve askerin bilgilendirildiği kaydediliyor. Genelkurmay'ın, düzenlemeye karşı olmadığı, ancak, uygulamadan doğabilecek suistimallerin önüne geçilebilmesi için düzenlemenin uygulamaya ilişkin hükümlerinin belirginleştirilmesi yönünde görüş beyan ettiği ifade ediliyor.


Askeri ve sivil yargı ayrımı AB hukukuna aykırı


Hukuki Araştırmalar Derneği Genel Başkanı Avukat Mustafa Karaman, askeri ve sivil yargı ayrımının AB hukukuna aykırı olduğunu belirterek, yargı birliğinin sağlanması konusunda daha kapsamlı düzenlemelerin yapılmasını istedi. Karaman, şunları söyledi: "Yargı bağımsızlığının özellikl yargı erkini kullanan kişilerin kendi düşünce, anlayış, inanç ve geçmişlerinden bağımsız olması gerektiğini düşünmekteyiz. Yargı bağımsızlığı, önce yargıcın ve yargı yetkisini kullanan kişilerin kendilerine karşı bağımsızlığını gerektirmektedir. Bu da ancak eğitim yoluyla oluşturuablicek bir durumdur"


Görüşme trafiği hızlandı


Başbakan Erdoğan, yasayla ilgili düzenlemeleri yapmak için görüşmelerini dün de sürdürdü. Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapacağı haftalık olağan görüşme öncesinde Erdoğan bakanları ile yaklaşık 1 saatlik görüşme yaptı.

yenişafak



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,790 µs