En Sıcak Konular

Baykal'ı o gece kim aradı?

3 Temmuz 2009 08:08 tsi
Baykal'ı o gece kim aradı?
Askeri sivil yargı yolunu açan yasaya önce destek sonra köstek olan CHP ile ilgili Mehmet Altan'dan şok iddia geldi...

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda (CMK) yapılan yasal değişiklikle darbe teşebbüsünde bulunan askerî personele sivil yargı yolu açılırken, Avrupa Birliği yolunda da önemli bir adım atıldı. Ancak iktidar ve muhalefetin birlikte attığı tarihî adım, bazı çevrelerde rahatsızlık meydana getirdi.

Bu tepki üzerine tavrını değiştiren anamuhalefet partisi, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini açıkladı. Ardından bir kısım medya üzerinden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 'veto baskısı' yapılmaya başlandı.

Kamuoyu CHP'nin ve kendisine destek veren medya mensuplarının darbecilerin sivil yargıda yargılanmasına neden karşı çıktığına anlam veremiyor. Düzenlemeyi 'demokrasi yolunda atılmış en etkin adım' olarak gören aydınlar ise geri adım atılmamasını istiyor. Prof. Dr. Mithat Sancar, yapılan değişikliğin Türkiye'de şimdiye kadar darbe girişimlerine karşı yapılmış en etkili hukuksal adım olduğunu belirtirken, atılan adımın 12 Eylül'ü yargılamanın ötesinde darbelere karşı ciddi bir hukukî tedbir olacağını düşünüyor. Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, değişikliğin geç bile kaldığına dikkat çekiyor. Selçuk, "Bu düzenleme öz ve içerik açısından doğrudur. Bence askerî yargının yetkileri daha da sınırlandırılmalıdır." diyor.

Daha sivil ve daha demokratik bir Türkiye hedefleyen reforma cephe alan gazetecilerin tavrı ise bir başka tartışma konusu. Gazeteci Yavuz Baydar, yargı reformuna karşı çıkan meslektaşları için "27 Mayıs sonrası ortaya çıkan üniformalı medya" nitelendirmesinde bulunurken, Star Gazetesi Başyazarı Mehmet Altan, yaşanan tartışmaların ardında 'gece yarısı aldatması' değil CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a açılan 'gece yarısı telefonu' olduğu inancında. Altan, düzenlemeden huzursuz olanların Baykal'ı uyardığını savunuyor.

Gazeteci Mehmet Ali Birand ise yasal değişikliğin 'asker düşmanlığı' olmadığını, 'doğal ve uluslararası bir kuralın Türkiye'de de uygulamaya girmesi' olarak tanımlıyor. Taraf'tan Ahmet Altan da yasayı veto ettirmek için çaba harcayan medya organlarına seslenerek "Darbeci askerlerin sivil mahkemede yargılanması neden kötü?" sorusunu yöneltiyor.

Sami Selçuk (Yargıtay Onursal Başkanı):Askerî yargının yetkileri daha da sınırlandırılmalı

Bu düzenleme öz ve içerik açısından doğrudur. Askerî yargının hiçbir zaman, hiçbir ülkede bağımsız olduğu söylenememiştir. Bu sadece Türkiye'ye özgü değildir. AİHM de askerî yargıçların bağımsız olmadığını kabul etti, bunu tartışmaya gerek yok. Bence askerî yargının yetkileri daha da sınırlandırılmalıdır. Ben Türk Ceza Yasası'nda geçen suçların Askerî Ceza Yasası'ndan çıkartılmasından yanayım. Salt askerlik suçlarıyla ilgili olarak düzenlemeler yapılmalı.

Ahmet Altan (Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): Askerin sivil mahkemede yargılanması neden kötü?

Bence bu iyi ve doğru bir karar. Ordunun içinde birileri cunta kuruyorsa, darbe planlıyorsa, suç örgütlerine katılıyorsa, bu insanlar sivil mahkemede yargılanmalı. Darbeci askerlerin sivil mahkemede yargılanması neden kötü?

Mehmet Altan (Star Gazetesi): Baykal gece yarısı telefonuyla fikir değiştirdi

Tartışmaların ardında 'gece yarısı aldatması' değil, CHP lideri Baykal'a açılan 'gece yarısı telefonu' yatıyor. Gece telefon gelmiş Baykal'a, başka izahı yok bunun. Kopenhag Kriterleri gereği AB standartlarında değişime onay vermiş ama bundan huzursuz olanlar kendisini uyarmış ve eski sözcülüğüne geri dönmüş.

Mehmet Ali Birand (Kanal D Haber Grup Başkanı): Düzenlemenin asker düşmanlığı ile ilgisi yok

Yasal değişiklik doğal ve uluslararası bir kuralın Türkiye'de de uygulamaya girmesi olarak görülmeli. Asker düşmanlığı ile ilgisi yok. CHP'liler herhalde sivil yargıya inanmadıklarından veya sivil yargının AKP etkisi altında kalma olasılığından dolayı, statükonun değişmesini istemiyor olabilir. Ancak bu tutumları ister istemez, geleneksel TSK-CHP gönül bağının sürdüğünü ortaya koyuyor. Veya doğru dürüst anlatamadıklarından, böyle yorumlanıyor.

Can Baydarol (AB Uzmanı): Son derece müspet bir düzenleme

Türkiye'nin hukuk birliği açısından önemli bir dönemeç. Hiçbir ülkede iki başlı hukuk olmaz. Yapılan düzenleme son derece müspet bir gelişmedir. Buna karşı çıkanlar hâlâ soğuk savaşın etkisinden kendini kurtaramayanlardır.

Mensur Akgün (TESEV Dış Politika Program Direktörü): Değişiklik, darbe niyetinde olanlara karşı yapıldı

Askerin siyaset üzerindeki vesayetinin kaldırılması açısından önemli bir adım. Darbe niyetinde olanların bir daha buna kalkışmamaları için yapılmış bir düzenlemedir. Keşke daha fazla tartışabilseydik bu düzenlemeyi ama önemli olan yapılmış olmasıdır.

zaman



Bu haber 1,098 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,439 µs