En Sıcak Konular

Akaryakıtçının 'batarız'ına EPDK cevabı

2 Temmuz 2009 14:51 tsi
EPDK, akaryakıtçıların tavan fiyat yüzünden 'batarız' açıklamalarına tepki gösterdi. Tepkinin gerekçesi dağıtım şirketlerinin, kamu ihalelerinde verdiği teklif.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), akaryakıt fiyatlarına tavan fiyatı getirilmesine ilişkin kararına, ‘batarız’ diyerek tepki gösteren akaryakıt dağıtım şirketlerinin, kamu kurumlarına tavan fiyattan akaryakıt sattıkları ortaya çıktı. EPDK, akaryakıt şirketlerinin tavan fiyatını gerekçe göstererek, sektörde kaos yaratma girişimlerine ise izin verilmeyeceğini bildirdi.

EPDK: KAOSA İZİN VERMEYİZ

Tavan fiyat kararının ardından bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin, bayiler aracılığı ile EPDK üzerinde baskı kurmaya çalışmasına, EPDK’dan sert tepki geldi. Tavan fiyat uygulamasının ardından şirketleri ‘anlık takibe’ başladıklarını ifade eden EPDK yetkilileri, şirketlerin aldıkları tüm kararları yakından izlediklerini bildirdiler. EPDK, akaryakıt şirketlerinin bayiler aracılığı ile sektörde kaos yaratmasına izin verilmeyeceğini ifade ederek, bu tip girişimler karşısında ‘şirketlere yeni yaptırımlar’ uygulanmasının gündeme gelebileceğini vurguladılar.

‘BATARIZ’ SÖZLERİNE YANIT

EPDK, akaryakıt dağıtım şirketlerinin, tavan fiyat uygulanmasına ilişkin kararının ardından şirketlerin ve bayilerin batacağına ilişkin iddiaların da gerçeği yansıtmadığını bildirdiler. Kamu kurumlarının her yıl yaptığı akaryakıt alım ihalelerini hatırlatan EPDK bürokratları, bu ihalelerde yüzde 10 fiyat indirimlerinin teklif edildiğine işaret ettiler. EPDK yetkilileri ‘Eğer zarar ediyorlarsa, kamu kurumlarına daha düşük fiyattan nasıl akaryakıt satabiliyorlar? Bayi kárı ve taşıma giderleri de düşülse bile, akaryakıt dağıtım şirketlerinin kamu ihalelerindeki teklifleri dikkate değer indirimler içeriyor. Bizim amacımız da, kamu ihalelerindeki rekabet ortamının, tüketicilere satışlarda da gerçekleşmesidir’ değerlendirmesinde bulundular.

Otogaz da mercek altında

Akaryakıta tavan fiyat getirilmesinin ardından, otogaz olarak bilinen LPG fiyatlarına da bir sınırlama getirilip getirilmeyeceği merak konusu oldu. Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili yapılan araştırmalar çerçevesinde, otogaz fiyatlarının da mercek altına alındığı ve bu incelemede mevcut otogaz fiyatları ile olması gereken fiyat arasında yaklaşık 28 kuruşluk bir fark olduğunun tespit edildiği öğrenildi.

Akaryakıt                   Fiyat

Kurşunsuz benzin               3.02

Motorin                                  2.46

Kırsal motorin                     2.33

Yıldız: Herkesin hakkı eşzamanlı korunuyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK’nın tavan fiyat kararının bir müdahale olmadığını belirterek ‘Bu hem dağıtıcı şirketlerin ve bayilerin hem de tüketicilerin haklarının eşzamanlı korunduğu bir işlemdir’ dedi. Yıldız, Rusya’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, şunları söyledi: ‘Asıl tartışılan konu kár marjlarının ne kadar makul olduğuyla alakalı. Bu hususta vatandaşımızın ve tüketicimizin hakkının korunması mutlaka bu düzenlemelerle paralel bir konudur. Bu dağıtımcıların, bayilerin mağdur olacağı anlamına gelmez.’

Akaryakıt bayileri EPDK’ya yürüdü

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) tavan fiyat belirlemesine tepki için dün Ankara’da toplanan akaryakıt bayileri EPDK’ya yürüyerek siyah çelenk bıraktı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Konferans Salonu’nda bir araya gelen bayiler EPDK’nın son aldığı kararını görüştü. Bu sırada bazı bayilerin talebi üzerine toplantıya katılanlar EPDK’ya doğru yürüyüşe geçti. EPDK’ya ulaşan grup çevik kuvvet barikatıyla durduruldu. Grup adına burada yapılan açıklamada, istasyonları kapatacak duruma geldikleri vurgulanarak, milyon dolarlık tesislerin sahiplerin yollara dökülecek duruma getirildiği ifade edildi. 50 yıldır ilk defa böyle bir eylemin yaşandığı vurgulanarak, ‘Ekmeğimiz, aşımızın peşindeyiz, Başbakanımızın, bakanlarımızın sorunlarımızı çözeceğine inanıyoruz’ denildi. Yapılan açıklamanın ardından grubun getirdiği siyah çelenk EPDK’nın duvarına bırakıldı. Grup daha sonra olaysız dağıldı.


star



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,353 µs