öç almak olmamalı | " /> " /> öç almak olmamalı | "/> "/>

En Sıcak Konular

Amaç öç almak olmamalı

2 Temmuz 2009 14:03 tsi
Amaç öç almak olmamalı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişiklik ile ilgili nefesler tutulmuşken, işin demokratik ve ahlaki boyutlarını, siyasi gündemdeki yerini anlamak gerekiyor. Son tartışmaları MAZLUMDER eski başkanı Ayhan Bilgen'e sorduk.

Önce hangisi yargılanmalı? 12 Eylül'ün sorumluları mı yoksa güncel darbe çabalarının arkasındakiler mi? Hangisi demokrasi açısından daha faydalı bir adım olur?

Ben yargılamanın önündeki her türlü engelin öncelikle kaldırılmasının daha önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla da, her türlü - ifade özgürlüğü kapsamı dışında -, yargılamayı kısıtlayıcı engelin kaldırılması gerektiğine, örneğin bürokrasi, siyaset vb., inanıyorum. Özel olarak 12 Eylül'cülere yönelik bir şey yapmanın, çok nostaljik bir tutum olacağını düşünüyorum. Adil yargılamanın önünde engeller hala varken, geçmişte, 30 yıl önce yaşanmış olaylara yönelik bir sürece yoğunlaşmak sağlıksız bir tutumdur. Elbette psikolojik açıdan çok büyük bir anlamı vardır. Ama bugüne etki eden, belirleyen, şekillendiren bir tutum içersinde bu ele alınabilir. Yoksa bugünden kopuk, sadece geçmişe dönük, bir "tutum" aslında öç alma psikolojisini de barındırabilir ki çok sağlıklı bir anlama gelmez.

Bu soruyu sorma sebebimiz, CHP'nin 12 Eylül darbecileri yargılansın çıkışının mürekkebi kurumadan, tam tersi bir rotaya girer gibi gözükmesi. CHP'nin bu talebi siyasi bir hamle mi? Gündemi sulandırma maksadıyla olduğuna dair yorumlar çıkıyor sık sık gazetelerde. Yoksa samimi miydi? Siz nasıl görüyorsunuz?

Ben bu anlamda iç tutarlılığı aramak durumundayım. 12 Eylülde yapılanlar tabii ki insanlık dışı uygulamalardı, mutlaka yargılanmaları gerekir. Ama bunu talep eden bir siyasal iradenin, aynı zaman da bugün de devam eden pozisyonları ve statüleri birlikte ele alabilmesi gerekir, diye düşünüyorum. Dolayısıyla da 12 Eylül üzerinden tartışmaların başlamış olması, anlaşılabilir bir şey. Ama bugünkülerin yargılanmasının önündeki engelleri hala savunuyor olmak, bunları meşru görmek...O durumda bir çifte standartı, bir tutarsızlığı göstermeye yeter.

AKP'nin Ceza Muhakemesi Kanunu ile ilgili gitmek istediği kanun değişikliğini nasıl yorumluyorsunuz? CHP'nin 12 Eylül ile ilgili çıkışına bir cevap olarak düşünülebilir mi? CHP'nin samimiyetini test etmiş oldu mu?

Ben her halbukarda bu tartışmanın başlamısını anlamlı buluyorum. CHP'den başlamasını da anlamlı buluyorum. Türkiye demokrasisi açısında kazanım olarak görüyorum, çünkü 12 Eylül'ü tartışmaya başlayıp, bugünkü askeri yargılama düzeyindeki çarpıklığı konuşmamak mümkün olmayacaktı zaten. Ya da bugünkü yasal düzenlemeyi bir şekilde gerçekleştirip, sonrasında 12 Eylül veya başka olağanüstü yetkiler konusunu tartışmamak mümkün olmayacak. Dolayısıyla hangisi hangi niyetle yapmış olursa olsun, yani Türkiye demokrasisi açısından önemli bir ipucu, bir açılım için ilk adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

www.iyibilgi.com röportaj



Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,588 µs