Saatleri ayarlayalım? | " /> Saatleri ayarlayalım? | "/>

En Sıcak Konular

Rusya-Türkiye: Saatleri ayarlayalım?

2 Temmuz 2009 15:24 tsi
Rusya-Türkiye: Saatleri ayarlayalım? Moskova-Ankara hattı hayli işlek! Bugün hem Dışişleri Bakanı hem de Enerji Bakanı Moskova’da. Peki ne konuşuluyor? Orası biraz karışık. Sanki insanın, ‘ver Naboccu’yu al Güney Akım’ı’ diyesi geliyor!?

Türkiye ve Rusya gibi iki ülke biraraya geldiğinde, elbette konuşulacak konuların bir sınırı olmaz. Ancak, bu ziyaretlerin özellikle Azerbaycan ile Rusya arasında imzalanan doğalgaz anlaşmasının ardından yapılıyor olması, ilginin odağına bu noktayı koyuyor.

Bakü ile Kremlin arasındaki anlaşma, işin özünde Nabucco gibi “yatay” ve doğu-batı eksenini birleştiren enerji yolunu zora sokuyor. Azerilerin hallice miktar gazını alacak Rusya’nın elini güçlendiriyor.

Tabii tersine özellikle AB’nin kozlarını düşürüyor. Ama buna ne kadar üzüldüklerini tahmin etmek zor. Çünkü zaten bir kısım AB ülkesi Nabucco’yu zora sokuyor.

Peki Nabucco için en sağlam güzergah olan ve özel önem veren Türkiye için bu ne demek? Daha basitçe; Bakü-Moskova yakınlaşması Ankara’yı rahatsız ediyor mu?

Bu soru Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na tam da Rusya gezisi öncesinde havalanında soruldu ve çok açık bir “hayır”, hatta “seviniriz” yanıtı alındı.

Bu cevabın ne kadarı “diplomatik”tir bilinmez ama neticede Türkiye’nin resmi duruşu bu. Yani kuşbakışı bir inceleme, Rus-Azeri yakınlaşmasının yaşandığını, Nabucco’nun biraz zora girdiğini ama Ankara’nın buna çok üzülmediğini anlıyoruz!

Peki ama nasıl?.. Dediğimiz gibi Davutoğlu ile birlikte (daha önce) Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Rusya’daydı. Muhatabı Bakan İgor Seçin’le görüştü.

Uzun sayılabilecek bir toplantının ardından (üç saat) Rusya’nın Türkiye’yi öneriler getirdiği ortaya çıktı. “Nasıl öneriler” derseniz, bunu Bakan Yıldız’ın sözlerinden anlayabiliriz:

“"Bu stratejik bir paket. Bu paketin içerisinde son derece önemli; hem ülkelerimizi hem de çevremizi, komşularımızı ilgilendiren önemli projeler var."

Rus Bakan ise şöyle konuştu: “Rusya'nın sadece Yamala yarımadasında 11 trilyon metreküpten fazla ispatlanmış rezervi var. Biz Türkiye'nin Güney Akım'la ilgili öneriyi ele almasını istiyoruz. Bize göre Güney Akım daha ağırlıklı bir proje".

Böylece stratejik planın ana arterlerinden birinin Güney Akım projesi olduğu ortaya çıkıyor. Ankara da buna çok soğuk bakmıyor. Fakat burada bir ayrıntı var.

Nabucco Projesi’nde Türkiye, ilginç bir adım atarak, (çünkü proje Rusya’ya alternatif olarak geliştiriliyordu) Rusya’yı da Nabucco’ya davet etmişti. Ancak şu aşamada Moskova’nın davete gönül verdiği söylenemez.

Sonuç olarak anlaşılması gereken ne?. Aynı derecede önemli bir çok proje ve dosyanını içinde özellikle Nabucco ve Mavi Akım-2 tartışılıyor.

Göründüğü kadarı ile Nabucco biraz daha yavaşlayıp, Mavi Akım hızlanıyor! Eğer böyle ise, bu stratejik hamlelerden çıkacak “siyasi” tablo ne?

Bunun da bir yanıtı olması gerekiyor! Şu an böyle bir cevap aleni olarak dillendirilmiş değil.

Ama Davutoğlu’nun ziyareti öncesinde Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün bir “özet” değerlendirmesi yapıldı. Şöyle diyor Aleksandr Nesterenko; “Türkiye ile Rusya ilişkilerinde saat ayarı yapılıyor!”

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,511 µs