En Sıcak Konular

Hangi bakan deli olmak istedi?

2 Temmuz 2009 09:36 tsi
Devlet Bakanı Çağlayan, Türkiye'yi uçuracak, layık olduğu yerlere getirecek şeyler için deli olmaya hazır olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye'yi uçuracak, layık olduğu yerlere getirecek şeyleri yapmak için belki biraz deli olmak gerekiyorsa, ben de sizinle beraber deli olmaya razıyım, deli olmaya hazırım'' dedi.

Çağlayan, İstanbul Tekstilpark'ta, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Kumaş Tasarım Yarışması'nın ödül töreninde yaptığı konuşmada, bir mühendis olarak böyle bir yarışmada bulunmanın, mutluluk verici olduğunu söyledi.

Türkiye'nin her imkana ve birçok avantaja sahip olduğunu dile getiren Çağlayan, artık bu avantajları kullanma vaktinin geldiğini ifade etti.

Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin geçmişte birçok başarıya imza attığını vurgulayan Çağlayan, ''Ancak bu başarılar babadan kalma yöntemlerleydi. Bu sektör, başarılarına yine devam ediyor, ancak büyük Atatürk'ün bizim için koyduğu 'Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine getirmek' için hedefimiz, 2023'te Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına getirmek, 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak ve en az 20 adet dünya markası yaratmak'' şeklinde konuştu.

Bu hedeflere ulaşmanın yolunun, AR-GE, tasarım ve yüksek kaliteli işler yapmaktan geçtiğini anlatan Çağlayan, ''Geçmişte yapılan yöntemlerle değil, AR-GE'yi, inovasyonu kullanarak, yüksek katma değerli işler yapmalıyız'' dedi.

Çağlayan, katıldığı ''İstanbul Moda Günleri'' programını hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Orada tasarımcı Bahar Korçan dedi ki; 'Aslında bizim yaptığımız bu işler, delilik' Ben de kendisine, 'Hiç merak etme, bana deliler lazım' dedim. Türkiye'nin böyle delilere ihtiyacı var. Çünkü Türkiye'yi uçuracak, layık olduğu yerlere getirecek şeyleri yapmak için belki biraz deli olmak gerekiyorsa, ben de sizinle beraber deli olmaya razıyım, deli olmaya hazırım.''

Açıklanan ihracat rakamlarına da değinen Çağlayan, rakamların, Türkiye'de son aylarda küresel krizin yaratmış olduğu etkinin yavaş yavaş kırıldığını, özellikle ilk 3 aydaki kötü günlerden geriye dönüşün başladığını gösterdiğini söyledi.

Çağlayan, açıklanan büyüme rakamlarının da Cumhuriyet tarihindeki önemli bir küçülme olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin geçen yıl 132 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bu ihracatın yüzde 55'inin AB'ye yapıldığını belirten Çağlayan, ''Bugün AB'nin yaşadığı ekonomik krizin faturasını Türkiye olarak ödüyoruz'' diye konuştu.

Açıklanan ihracat rakamlarının, ihracatta da kötüye gidişin bittiğinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Çağlayan, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün de ilk 6 ayda ilk defa 1,2 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.

Çağlayan, Türkiye'nin yeniden iyi noktalara gelmeye başladığını belirterek, ''Bu noktaya gelmemizde tekstil ve konfeksiyon sektörünün de önemli rolü var. Bu sektörün her zaman hizmetinde olacağım. Ancak diyorum ki artık teknik, akıllı tekstilde doğru tasarımlarla gelin, artık geçmişte olduğu gibi emeğimizi, alın terimizi ucuza satmayalım'' dedi.

''AÇIKLANAN TEŞVİKTE SEKTÖR ADINA ÇOK FAZLA BİR ŞEY BULAMADIK''

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de İstanbul Tekstilpark içinde 400'e yakın tekstil ve konfeksiyon makinesinin bulunduğunu bildirdi.

İstanbul Tekstilpark'ın bir ''AR-GE bankası'' olacağını dile getiren Gülle, ''Buraya bir yatıran, on kazanacak'' dedi.

Gülle, sektör olarak AR-GE desteklerinden yeterince yararlanamadıklarını ifade ederek, artık bu mazereti ortadan kaldıracak bir AR-GE merkezine sahip olduklarını belirtti.

Yarışmanın konseptini de önümüzdeki yıl değiştirerek, AR-GE projelerinin de yarışacağı bir konsepte getireceklerini anlatan Gülle, ''Yıllardır maliyetlerle, sorunlarla mücadele ettik ve varlığımızı devam ettirmeye çalıştık. Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan'la da birçok çalışma yaptık, ama bir kırgınlığımız var. Açıklanan teşvikte sektör adına çok fazla bir şey bulamadık. Sayın Bakanım, sektörün vekaletini size veriyoruz. Hakkımızı siz arayın. 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin 50 milyar dolarını biz yapmaya çalışacağız'' diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de İstanbul Tekstilpark'ın 380 dönüm arazi üzerine kurulu bir teknopark olduğunu söyledi.

Tekstil ve konfeksiyonda artık yüksek teknolojinin kullanılması gerektiğini dile getiren Büyükekşi, yapılacak AR-GE çalışmalarının ihracatçının karlılığını artıracağını kaydetti.

ÖDÜLLER

İstanbul Tekstilpark'ın, ''5. Kumaş Tasarım Yarışması'' ödül töreniyle ilk kez bir organizasyona ev sahipliği yaptığı gecede, finale kalan 6 yarışmacı, temalarını sergiledi.

Yaratıcılık düzeyleri, kumaşların özgünlüğü ve yeniliği, kumaşların teknik olarak uygulanabilirlik ve kullanabilirlik düzeyi, malzeme seçimi ve malzeme tasarım uyumu gibi kriterlere göre değerlendirilen adaylardan Esma Çelik, ''İpler'' temasıyla birinci, Ahmet Öğünmez, ''Sinerji'' temasıyla ikinci, Ayhan Yetgin ve Burcu Özpeker de ''Nextro'' temasıyla üçüncü oldu.

Çelik, ödülünü Bakan Çağlayan'ın, Öğünmez, Büyükekşi'nin, Yetgin ve Özpeker ise Gülle'nin elinden aldı.

Yarışmada birinci olan Çelik, 10 bin lira para ödülü ve yurt dışında moda tasarım eğitimi kazanırken, ikinci Öğünmez, 6 bin lira para ödülü ve 6 aylık dil eğitimi, üçüncü Yetgin ve Özpeker ise 3 bin lira para ödülü ve yine 6 aylık dil eğitimi kazandı. Diğer finalistlere de biner lira mansiyon ödülü verildi.

Yarışmaya katılanlar arasından seçilen 6 finalistin tasarladığı kumaşlar, Ümit Ünal tarafından kumaştan forma dönüştürülerek podyumda davetlilerin beğenisine sunuldu.

Bu arada, Zeynep Arkök'ün koreografisinde Alona, Ahu Yağtu, Nur Gümüşdoğrayan, Burcu Kutluk, Senem Kuyucuoğlu, Didem Soydan, Sevda Car, Ebru Öztürk, Sinem Sülün, Sveta, Genie, Yeliz Mete, Irmak Atuk gibi mankenlerin yer aldığı defilede bir ara elektrikler kesildi. Bakan Çağlayan, bu durumu ''nazarlık'' olarak değerlendirdi.

aa



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,863 µs