En Sıcak Konular

Asker - sivil uzlaşması için formül

2 Temmuz 2009 08:41 tsi
Asker - sivil uzlaşması için formül
Hükümetten askere güven artırıcı önlem paketi...

MGK'da askerlerin kaygılarını dikkate alan hükümet, 5 adımı içeren "güven artırıcı önlemler paketi"ni devreye soktu. İlk adım Milli Savunma ve Adalet Bakanlığı'nın komisyon kurması oldu

İrtica ile Mücadele Eylem Planı Belgesi ve ardından gelişen "askerlerin sivil yargıda yargılanmalarına" ilişkin "anti-darbe" düzenlemesi ile gerilen Ankara'da tansiyonu düşürme arayışları hız kazandı. Normalleşmenin ilk somut adımı, Genelkurmay Adli Müşavirliği ile Adalet ve Milli Savunma Bakanlığı hukukçularının katıldığı komisyon kurulması oldu. Önceki günkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında asker üyelerin kaygılarını dikkate alan hükümet, 5 adımı içeren "güven artırıcı önlemler paketi" ni devreye sokacak. Ankara'daki kulislere plan şöyle işleyecek:

İŞTE 5 MADDELİK PLAN

1- İKNA: Hükümet, askere "Biz önyargı içinde değiliz" diyecek. Bu ilk adım, hükümet ile askerlerin biraraya geldikleri her ortamda, "demokratik standartların yükseltilmesi" çerçevesinde aktarılacak.

2- KOMİSYON: Milli Savunma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın hukukçularından oluşan bir komisyon fiilen çalışmaya başladı. Bu komisyon, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişikliği tartışacak ve çıkabilecek pratik sorunları tartışacak. Anayasa, Askeri Ceza Kanunu ve Askeri Mahkemelerin Kuruluş Kanunu ile son yapılan değişikliğin çeliştiği durumlar varsa bunların giderilmesi için Meclis ve Hükümet'e önerilerde bulunacak.

3- AB SÜRECİ: Hükümet kanadı, asker kişilere sivil yargı yolunu açan yasal düzenlemenin bir son dakika adımı olmadığını, AB uyum süreci ile bağlantı olduğunu aktaracak. DGM'lerden asker üyenin çıkarılması, daha sonra DGM'lerin kapatılması, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla askeri mahkemelerden hukukçu olmayan subay üyelerin çıkarılmasının bir süreç olduğu görüşünü işleyecek. Yapılan son değişikliğin de bu sürecin kaçınılmaz sonuçlarından olduğunu kamuoyuna ve askerlere anlatacak. Bunun yargının ihtisaslaşması için atılan adımlardan biri olarak algılanması sağlanacak. Nitekim Adalet Bakanlığı hukukçularının AB uyum sürecinde özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararlardan örnekleri de içeren dosyası Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından MGK sırasında Köşk'e sunuldu.

4- AİHM: Oluşturulan komisyonda, AİHM'nin askeri mahkemeleri sadece görev suçları ile ilgili davalara bakan uzmanlaşmış mahkemeler olarak görmek istediği anlatılacak, bu konudaki AİHM kararlarından ve Türkiye'deki Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarından örnekler verilecek. AİHM bu konudaki en somut görüşlerini 2006 yılındaki "Ergin Kararı"nda aktarmıştı. Bu kararda, "Askeri mahkemelerin yargı yetkileri, görevlerini icra ederken suç işlemiş askeri personeli kapsamaktadır" denilmişti. Hükümet bu ve benzeri kararlara dayanarak, askeri mahkemelerin görev suçlarını bakan özel mahkemeler olduğu konusunda askerleri ikna etmeye çalışacak.

5- İZİN: Komisyon çalışmaları sırasında, son değişikliğin, askerlere karşı bir önyargıya dayanmadığı konusunda askerler ikna edilemezse, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin belirli bir hiyerarşik aşamasından sonraki asker kişilerin yargılanmalarının izne tabi olabileceği formülü gündeme gelebilecek. Bu aşamada Cumhurbaşkanı'nın "başkomutan" sıfatıyla izin mekanizması olarak devreye girmesi sözkonusu.

Üçüncü kez buluştular

Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında toplam 8 ihalenin yapılmasına karar verildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasındaki görüşme trafiği dün de devam etti. Pazartesi günü sürpriz bir zirveyle bir araya gelen, Salı günü de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında görüşen ikili, üçüncü zirvesini de dün Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde yaptı. Erdoğan ile Başbuğ, TSK'nın silah ve mühimmat ihtiyaçları için toplam 8 ihalenin yapılmasına karar verdi. F-16'ların modernizasyonlarının da yer aldığı ihalelerin toplam değeri 700 milyon dolar. Erdoğan ile Başbuğ önümüzdeki günlerde de 20 milyon dolarlık 109 adet Genel Maksat Helikopteri alımı ihalesi için yeniden bir araya gelecek. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katıldığı 3 saat süren toplantıdan şu kararlar çıktı:
 
F-16 uçaklarının modernizasyonu için yerli firmalarla sözleşme görüşmelerine başlanması. Toplam 165 F-16'nın modernizasyon projesinin bedeli 135 milyon dolar.
 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Firkateynleri için 3 boyutlu radar tedariği için ASELSAN ile görüşmelerin başlanması
 F-16 simülatörünün tedariki için HAVELSAN ile görüşmelere başlanması
 TSK'nın ihtiyacına yönelik sis cihazı projesinin Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın sorumluluğunda başlatılması.

YERLİ FİRMALARA İHALE EDİLDİ
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, imalat kararı alınan konuların hemen hemen tamanının savunma sanayii yerli firmalarına ihale edildiğini bildirdi.

sabah



Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,611 µs