En Sıcak Konular

Kafkas suikastında MİT parmağı iddiası

2 Temmuz 2009 08:30 tsi
Kafkas suikastında MİT parmağı iddiası Rus hükümetinin gazetesi neden Türkiye'yi suçladı?

Rusya’ya bağlı İnguş Cumhuriyeti’nin Başkanı Yunus-Bek Yevkurov’u hedef alan geçen haftaki bombalı suikasta Türk istihbaratının karışmış olabileceği iddiası ortaya atıldı.
Rusya hükümetinin yayın organı Rossiskaya gazetesi, güvenlik kuvvetlerinin Yevkurov’un ağır yaralandığı saldırıyla ilgili olarak üç olasılık üzerinde durduğunu belirtti. Gazeteye göre yetkililer, Yevkurov’u bir süredir savaş açtığı teröristler, çıkarları zedelenen mafya grupları ya da yolsuzluklara karşı yürütülen mücadeleden rahatsız olan bürokratların öldürtmek isteyebileceğini düşünüyor.
Rossiskaya ayrıca, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) herhangi bir açıklama yapmamasına karşın dördüncü bir olasılık bulunduğunu ve suikast girişimini bölgede karmaşa yaratmak isteyen yabancı bir istihbarat örgütünün düzenlemiş olabileceğini iddia etti.
Gazete, ayrılıkçı Çeçenlerin öldürülen lideri Aslan Mashadov’un istihbarat komutanlığını yapan bir generalin, Yevkurov suikastına Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) karışmış olabileceğini iddia ettiğini bildirdi. Gazete adını açıklamadığı generalin, “MİT, Dudayev (Çeçenlerin ilk başkanı) döneminden beri bütün Kafkasya’da çok etkin. Trabzon mafyasını kullandılar. Aslında sonuç olarak CIA (Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı) ve İngiliz Gizli Servisi’nin çıkarlarını temsil ettiler. Değişik vakıfları ve şirketleri kullandılar. Dağıstan, Kabartay-Balkar ve İnguş Cumhuriyeti’nde etkinler. Dudayev’in kız kardeşinden bile bilgi almak için yararlandılar” dediğini aktardı.
Türk istihbaratının Yevkurov suikastına mutlaka bir şekilde karıştığını öne süren general, nedenine değinmedi ve iddiasına bir dayanak göstermedi. Rus basını çok uzun süredir ilk kez Türk istihbaratını suçlayan bir haber yayımlıyor.
Yevkurov geçen hafta başkent Nazran yakınlarında bir intihar eylemcisinin kortejine düzenlediği saldırıda ağır yaralanmış, birkaç gün sonra eylemi ayrılıkçı Çeçenlerle bağlantılı bir örgüt üstlenmişti. Eylemcinin kadın olduğu sanılıyordu, ancak dün RİA Ajansı saldırganın 40 yaşlarında bir erkek olduğunun belirlendiğini duyurdu.

Milliyet



Bu haber 1,250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,860 µs