stratejik davet | " /> stratejik davet | "/>

En Sıcak Konular

Rusya'dan Türkiye'ye stratejik davet

2 Temmuz 2009 08:00 tsi
Rusya'dan Türkiye'ye stratejik davet 

Rusya, içinde Türkiye'nin de yer alacağı batı destekli Nabucco projesinin rakibi olan Güney Akım Projesi'ne Türkiye'yi davet etti.

Rusya'nın Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'la gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında taleplerini yineledi. Yıldız da, heyetler arası görüşmelerde dile getirilen konuları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceğini söyledi.

Rusya Başbakanlık Binası Beyaz Ev'de gerçekleşen ve yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından konuşan Seçin, "Türk tarafının önerimize olumlu bakacağını umuyoruz. Önerilerimizin cazip olması için çalışacağız. İşbirliğimizin ilerleyeceğini umuyoruz." dedi. Ancak taraflar, Türkiye topraklarından geçmeyen Güney Akım'da işbirliğinin detayı ile ilgili bilgi vermedi.

Nabucco ve Güney Akım'ın Türkiye'nin anlayışına göre rakip projeler olmadığına değinen Yıldız, "Bu tabii sayın Başbakan yardımcısının dediği gibi stratejik bir paket. Bu paketin içerisinde son derece önemli, hem ülkelerimizi hem de çevremizi, komşularımızı ilgilendiren önemli projeler var." dedi. Her projenin kendine has özelliği olduğunu ve diğer projelerle rakip olmadığına değinen bakan, "Her iki ülkenin menfaatlarini ilgilendiren her proje desteklenecektir." şeklinde konuştu.

"RUSYA'NIN DOĞALGAZ KAYNAĞI SORUNU YOK"

Doğalgaz sevk yollarının çeşitlendirilmesinin tüketici açısından önemli olduğunu hatırlatan Rusya Başbakan Yardımcısı Seçin, "Ancak, projelerin ekonomik ve hedefe uygun olması gerekiyor. İnce hesaplamalar yapılmalı. Doğalgaz kaynağının bulunması bu projeler açısından önemli. Rusya'nın sadece Yamala yarımadasında 11 trilyon metreküpten fazla ispatlanmış rezervi var. Biz Türkiye'nin Güney Akım'la ilgili öneriyi ele almasını istiyoruz. Ekonomik ve verimlilik açısından hangi projenin daha verimli olduğu ortaya konmalı. Bize göre Güney Akım daha ağırlıklı bir proje. Bunun için çalışıyoruz. Ancak talep artarsa başka projeler de ele alınabilir." şeklinde konuştu.

RUSYA'DAN NABUCCO DAVETİNİN CEVABI BEKLENİYOR

Nabucco'nun Rusya'nın by-pass edilmesine yönelik bir proje olmadığını her fırsatta dile getiren Ankara, Mavi Akım-2 ile Moskova-Ankara enerji ilişkilerini güçlendirmek istiyor. Başlangıçta Rusya'nın teklifi olarak gelişen, ancak uzunca bir aradan sonra projeye sıcak bakan Türkiye, konu ile ilgili çalışmalara başladı. Fizibilite, piyasa ve tüketici kısmıyla ilgili sorunların öncelikle halledilmesi gerektiğine değinen Yıldız, Türkiye'nin Rusya'yı Nabucco'ya daveti ile ilgili de, 'Kendilerinin takdiri ve tercihi' ifadesini kullandı.

RUS BAKAN GÜMRÜK SORUNU İÇİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK

Rusya ile Türkiye arasında temel 15 proje üzerine görüşmeleri sürdürdüklerini ifade eden Yıldız, bunların bir kısmının uzun vadeli, bir kısmının orta, bir kısmının da kısa vadeli olduğunu söyledi. Kısa vadeli konular arasında yer alan gümrük konusunda Rus bakanın ilgileneceğini belirttiğini kaydeden Yıldız, "Bu konuda sayın bakana güveniyorum. Kendisini Ankara'ya davet ediyorum. Bu sorunların çözümü ile komisyon toplantılarında birlikte olacağız. Her iki ülkenin de menfaatine olacak çok projenin geliştirilebileceğine inanıyorum." dedi.

Gümrüklerde sorunların bulunduğunu kaydeden bakan, "Evet gümrüklerde malların çıkışı ile ilgili sorunlar var. İki ülkenin de çıkarına olacak şekilde sorunun çözülmesini hedefliyoruz. Sorunu oluşturan nedenleri ele alacağız. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Sorunları çözeceğiz ve iş birliği perspektifimiz artacak." değerlendirmesinde bulundu.

Rus basınının yoğun ilgi gösterdiği görüşmede Karma Ekonomik Komisyon (KEK) başkanlıklarına da atanan bakanlar için bir tanışma toplantısı da oldu. Mini bir KEK zirvesine de dönüşen görüşme sonrası bakanlar yeniden bir araya gelmeyi kararlaştırdı. Takvim, Rusya başbakanı Vladirmi Putin'in Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyarete göre belirlenecek.

cihan




Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,333 µs