En Sıcak Konular

Bakan Davutoğlu Rusya'ya gitti

1 Temmuz 2009 21:13 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Rusya-Azerbaycan yakınlaşmasından" Türkiye'nin rahatsız olmadığını belirterek, Türkiye'nin enerji başta olmak üzere bölgede her alanda işbirliğinin gelişmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Davutoğlu, Moskova ve Bükreş'i kapsayan ziyaretleri için Ankara'dan ayrılmadan önce Esenboğa Havalimanında basın toplantısı düzenledi.

Bir gazetecinin, "Rusya ile Azerbaycan arasında imzalanan enerji işbirliği anlaşmasına Türkiye'nin nasıl baktığı ve Türkiye'nin Rusya-Azerbaycan yakınlaşmasından rahatsız olup olmadığı" sorusu üzerine, Davutoğlu şunları kaydetti:

"Bir rahatsızlık söz konusu değil. Biz komşu ülkeler arasındaki hiçbir ikili ilişkiyi, Türkiye'yi rahatsız edici bir unsur olarak görmeyiz. Aksine, komşularımız arasında ilişkiler yoğunlaştıkça, bölgesel barışı sağlama dışında, ortak çıkar alanlarının da genişleyeceğini düşünüyoruz."

Türkiye ile Rusya'nın enerji yaklaşımlarının birbirine alternatif olmadığını vurgulayan Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın enerji konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Moskova'da bulunduğunu anımsattı.

Davutoğlu, Türkiye'nin enerji başta olmak üzere her alanda bölgedeki işbirliğinin gelişmesinden memnuniyet duyduğunu kaydederek, "Bunu da herhangi bir ilişki alternatifi olarak değerlendirmiyoruz. Bizim Azerbaycan'la ilişkilerimiz son derece köklüdür. Bu ilişkiler, herhangi bir başka ülkeyle olan ilişkilere alternatif değildir. Bölgedeki bütün bu gelişmeleri, hem Rusya ile hem Azerbaycan'la ayrıca gerektiğinde ortak olarak da her an konuşmaya, tartışmaya Türkiye hazırdır" diye konuştu.

-MOSKOVA VE BÜKREŞ TEMASLARI-

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un daveti üzerine Moskova'ya gittiğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin çok boyutlu ortaklık anlayışına dayandığını belirtti. Rusya ile hemen hemen her alanda ortak çalışmaların mevcut olduğunu bildiren Davutoğlu, siyasi alandaki istişarelerin de en üst düzeyde düzenli olarak devam ettiğini kaydetti.

Ekonomi, enerji ve kültürel alanlarda da iki ülkenin çok yoğun faaliyetler yürüttüğünü söyleyen Davutoğlu, Dışişleri Bakanı olarak Rusya'ya yapacağı ilk ziyaret olduğuna dikkati çekti.

Davutoğlu, Lavrov'la yapacağı görüşmede, hem ikili ilişkileri, hem ortak bölgedeki gelişmeleri hem de küresel alandaki meseleleri ele alacaklarını kaydetti. Türkiye ile Rusya arasındaki istişarelerin düzenli olarak devam ettiğini vurgulayan Davutoğlu, "Bu istişarelerde de her iki ülke de son derece açık bir şekilde görüşlerini paylaşmakta ve meseleleri ele almaktadır" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Moskova ziyaretinin ardından ise iki günlük resmi ziyaret için Romanya Dışişleri Bakanı Cristian Diaconescu'nun davetine icabetle Bükreş'e gideceğini kaydetti. Romanya ile de "çok yoğun ve mükemmel ilişkilerin" mevcut olduğunu ifade eden Davutoğlu, iki ülke arasında aynı zamanda çok güçlü ekonomik bağların bulunduğunu söyledi.

Romanya'da Dışişleri Bakanı Diaconescu'yla detaylı görüşmeler yapacağını kaydeden Davutoğlu, Romanya Cumhurbaşkanı ile de görüşeceğini sözlerine ekledi.
 
zaman



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,990 µs