En Sıcak Konular

İsrail Yüksek Mahkemesi'nden ilginç talep

1 Temmuz 2009 19:55 tsi
İsrail Naalin köyünde elleri ve gözleri bağlı Filistinli'ye ateş eden İsrailli askerlerle ilgili İsrail Yüksek Mahkemesi'nden sert suçlama talebi geldi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Batı Şeria'daki, duvara karşı gösterilerin düzenlendiği Naalin köyünde, gözleri ve elleri bağlı bir Filistinli'ye ateş eden askerle ilgili davada, ordudan, emri veren komutan ve ateş eden askerle ilgili daha sert suçlamalar getirmesini istedi.

Geçen yıl Temmuz ortasında meydana gelen olayda, Eşref Ebu Rahme adlı 27 yaşındaki Filistinli bir genç, elleri ve gözleri bağlı halde tutulurken, bir İsrail askeri tarafından yakın mesafeden ateş edilerek vurulmuş; olay bir köylü tarafından videoya alınarak, insan hakları örgütü B'Tselem tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.

İsrail ordusunun açtığı soruşturmada, asker ve komutan birbirlerini suçlarken, her ikisi de duvara karşı gösterilerde yer alan Filistinli'yi sadece korkutmayı amaçladıklarını vurgulamışlardı.

Olayda ateş emrini verdiği öne sürülen Komutan Borberg ve onun emriyle Filistinli'ye ateş eden asker Başçavuş "L", askeri yargıdaki iddianamede, "uygunsuz davranışta bulunmakla" suçlanmışlardı.

Eşref Ebu Rahme ve İsrailli 4 insan hakları örgütünün Adalet Yüksek Mahkemesine yaptığı ve her iki askere yönelik iddianamedeki suçlamaların "etkisiz" olduğu yolundaki başvuru mahkeme tarafından kabul edildi.

Yüksek Mahkeme, bugün oy birliğiyle aldığı kararda, Askeri Hukuk Müşavirliğinden olayı yeniden gözden geçirmesini ve her iki askere karşı suçlamalarını sertleştirmesini istedi.

Askeri Hukuk Müşavirliği, karardan duyduğu şaşkınlığı, "Böyle bir karar beklemiyorduk" sözleriyle yanıtladı.

Ebu Rahme ise kararın ardından Ynet sitesine, adaletin yerine gelmesini sadece umduğunu, ancak böyle bir kararın çıkacağını gerçekte beklemediğini belirtti.

B'Tselem yetkililerinden avukat Yael Stein, "Bugün, Yüksek Mahkeme, Askeri Hukuk Müşavirliği için çok net bir hat çizdi ve askerlerle subayların, Filistinlilere zarar verdiğinde, sorumlu tutulacağını net bir şekilde ortaya koydu" dedi.

aa




Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,935 µs