En Sıcak Konular

Karargaha sormadan adım atmayın

1 Temmuz 2009 17:10 tsi
Karargaha sormadan adım atmayın Askerden bakanlığa sert uyarı.

Milli Savunma Bakanlığı adına Korgeneral Ahmet Turmuş imzasıyla Adalet Bakanlığı’na gönderilen  yazıda, “TSK’ya sormadan askeri yargıyla ilgili düzenleme yapmayın” deniyor.

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını içeren yasa değişikliğiyle ilgili tartışmalar sürerken, Milli Savunma Bakanlığı adına Korgeneral Ahmet Turmuş imzasıyla Adalet Bakanlığı’na gönderilen yazıda, Genelkurmay’a sorulmadan adım atılmaması isteniyor.

Taraf, Milli Savunma Bakanlığı’nın “Yargı Reformu Stratejisi”yle ilgili 19 Mart 2009’da Adalet Bakanlığı’na gönderdiği resmi yazıya ulaştı. AB’ye uyum çerçevesinde gündeme gelen yargı reformuyla ilgili Karargah görüşünün yer aldığı yazıda, geçen Cuma kabul edilen yasanın sadece askerlerle birlikte suç işleyen sivillerin, sivil mahkemelerde yargılanmasına destek verirken, diğer sivilleşme önerilerine direnç gösterdiği görülüyor.

ASKERİ MAHKEME KIŞLANIN DİBİNDE OLSUN

Askerlerin karşı  çıktığı düzenlemelerin başında Askeri Mahkeme binalarının askeri yasak bölgelerinin dışına çıkarılması geliyor. Yazıda şöyle deniyor: “Yargı Reformu Stratejisi Taslağı’nda, adil yargılanma ve savunma hakkının tam olarak sağlanması açısından, Askeri Mahkeme binalarının askeri hizmet alanları dışına çıkarılması suretiyle, ilgililerin rahatlıkla girebilecekleri ve duruşmaları takip edebilecekleri fiziksel mekanların düzenlenmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınmasının hedeflendiği belirtilmektedir. Milli Savunma Bakanlığı’nca belirlenecek bir plan dahilinde askeri mahkemelerin Milli Savunma Bakanlığı’nın tasarrufunda bulunan kışlalara yakın binalara taşınması ya da kışla sınırları kenarında bağımsız giriş ve çıkışı olan bölgelerde standart tip Askeri Mahkeme binaları yapılmak suretiyle ilgililerin rahatlıkla girebilecekleri ve duruşmaları takip edebilecekleri fiziksel mekanların oluşturulmasının mümkün olacağı değerlendirilmektedir.”

ASKERLERİ ASKER, SİVİLLERİ SİVİL YARGILASIN

Yazıda askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açan düzenlemeye de değiniliyor. Askerlerle birlikte  suç işleyen sivillerin, sivil mahkemelerde yargılanmasının uygun olacağı ifade edilen yazıda, “Askeri Ceza Kanunu tarafından Türk Ceza Kanunu’na gönderme yapılan askeri görevleri ile ilgili suçları, sivillerle birlikte müştereken işleyen asker kişilerin askeri mahkemelerde, sivillerin ise adliye mahkemelerinde yargılanmalarına imkan verecek mevzuat değişikliğine gidilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir” deniliyor.

AB’DE YOK, DEĞİŞİKLİĞE GEREK YOK

AB üyesi ülkelerde askeri yargı alanında yeknesak bir uygulamanın mevcut olmadığı ileri sürülen yazıda şu ifadelere yer veriliyor: “Her ülkenin, askerlik hizmetinin gerekleri, özellikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda askeri yargı sistemini belirlediği görülmektedir. Genel yargı sistemi içerisinde seçkin bir konuma sahip olan askeri yargı sisteminde AB İlerleme Raporları’nda, Katılım Ortaklığı Belgeleri’nde ve AİHM’in ihlal kararlarında yer almadığı tespit edilen konularda değişikliklerin yapılmasının gerekli olmadığı kıymetlendirilmektedir.

BİZE SORMADAN ASLA…

Askeri yargı veya askeri yargı sistemini etkileme ihtimali bulunan konularda muhatap olunacak reform talepleri bakımından Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşlerinin alınmasını ve bu tip taleplerin tartışılacağı toplantılarda Genelkurmay Başkanlığı’nı temsilen katılımcıların davet edilmesini arz ederim.”

Taraf



Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,769 µs