En Sıcak Konular

'Dalgıç' Tüzmen pilotluğa soyundu

1 Temmuz 2009 13:33 tsi
Devlet Bakanlığı görevini yürütürken dalgıçlığı ile dikkati çeken Kürşad Tüzmen, artık Türk Hava Kurumu'ndan (THK) uçuş eğitimi alıyor.

Sivil pilot eğitimini sürdüren Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, uçuş eğitimi sırasında basın mensupları ile biraraya geldi.

Tüzmen, basın mensuplarına eğitimi ile ilgili bilgi verirken, THK'nun çok güzel hizmetler verdiğini ve Türkiye'ye pilotlar yetiştirdiğini kaydetti. 

Uçuş eğitimine başlayalı 2 ay olduğunu ancak, bu eğitime geç kaldığı için ''hayıflandığını'' belirten Tüzmen, uçmanın son derece güzel bir duygu olduğunu ve bütün sıkıntıların yerde bırakıldığını ifade etti.

Tüzmen, ''Bugün Türkiye'de yerde biraz toz toprak fazla, bakıyorsunuz ortalık toz duman. Yukarı çıktığınızda her şey çok daha güzel'' dedi.

''Dalmak mı güzel, uçmak mı'' sorusu üzerine Tüzmen, dalmanın da uçmanın da güzel olduğunu belirterek, her birinin kendine göre prensipleri bulunduğunu söyledi.

SİYASİLERE TAVSİYE

Eğitim sırasında kendisine çok güzel şeyler öğretildiğini ifade eden Tüzmen, rahat bir uçuş için, özellikle de jet pilotluğunda, kalktıktan sonra piste bakılmadığını söyledi ve şöyle devam etti:

''Biz de dış ticarette koşarken arkaya bakmadık. Burada da aynı şekilde arkaya bakmayacaksınız. Sonra güzel deyişler var. Mesela (pist garanti, gaz rölanti). Demek ki önce pisti garantiye alacaksınız, hiçbir zaman yer beyaz, gök beyaz konumuna gelmeyeceksiniz.

Bütün siyasilerimize, milletvekillerimize ve herkese tavsiye ediyorum. Bence herkes, uçuş prensiplerini hayatında uygulamalı. Önce uçuş planınız olacak ve bu check listi takip edeceksiniz. Liderin, siyasetçinin de bir check listi olması lazım.

Kurallara dikkat edeceksiniz, uçağa bir hanımefendi gibi davranacaksınız. Levyeyi yumuşak tutacaksınız, öyle çok sert değil. Yapacağınız hareketler yumuşak ve zarif olmalı, centilmence davranmak lazım.''

Tüzmen, uçuş tarihinin kanla yazılmış bir tarih olması nedeniyle, küçük bir hatanın büyük bedelleri olacağını da ifade etti.

THK'daki eğitim ekibinin son derece birikimli olduğunu belirterek, ''Ben çok şeyler öğrendim. Bu eğitimin çok daha önce alınması lazım. Bütün gençlerimize, herkese tavsiye ederim. Türk Kuşu son derece kaliteli bir eğitim veriyor, harikalar yaratıyorlar'' dedi.

Tüzmen, ''Korkmadınız mı?'' sorusuna, ''Yok korkmuyorum, hocalarım sağolsun son derece deneyimli, bana büyük rahatlık sağlıyorlar'' yanıtını verdi.

''Lövyeyi elinize aldığınızda heyecanlandınız mı?'' sorusu üzerine de Tüzmen, uçmanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade ederek, ''Olayları arkada bırakmak, olaylara yukarıdan bakabilmek son derece güzel. Ayağı yere basmayanın burada işi yok. Dalışta da aynı, planladığınızı dalarsınız, burada teker teker kurallara uyacaksınız. En ufak bir atlama büyük bedeller ödetiyor'' diye konuştu. 

''TÜRKİYE, YUKARIDAN GÜZEL GÖRÜNÜYOR''

Tüzmen, ''Türkiye yukarıdan nasıl görünüyor?'' sorusu üzerine de, Türkiye'nin yukarıdan çok daha güzel göründüğünü söyledi ve şöyle devam etti:

''Türkiye, yeraltı, yerüstü kaynakları olan, insan kaynağı olan, komşu ve çevre ülkelerle yaptığı çalışmaları sonucunda, dış ticaret açılımları, müteahhitlik çalışmaları sonucunda, son derece güçlü. Her tarafta bir çalışma var, alt yapı çalışması var, üst yapı çalışması var. Aşağı indiğinizde biraz toz duman oluyor tabi. Bence ara sıra yukarı çıkmakta fayda var.''

Türk Kuşu'nun hizmet sektöründe ihracat yaptığını belirten Tüzmen, ''Türk Kuşu hizmet sektöründe önemli bir ihracat kapısı açmış durumda. Önemli bir döviz kapısı, desteklenmesi lazım. Elimizden geleni hep beraber yapacağız'' dedi.

Türkiye'nin kendi uçağını yapabilecek güçte olduğunu da ifade eden Tüzmen, havacılık ve uzay teknolojisine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. 

Tüzmen, bir gazetecinin ''göklere çıkınca havalanıyor musunuz?'' sorusu üzerine de ''İnsanlara gözlerinizle bakacaksınız, burun deliklerinizi kullanmayacaksınız gözleriniz yerine. Havalanacaksınız ama ayaklarınız yerde olacak. Bizim biliyorsunuz karakter değişmiyor havada'' yanıtını verdi.

Kürşad Tüzmen, bir başka soru üzerine de henüz eğitime devam ettiğini, uçuş lisansını almadığını ve daha 40 fırın ekmek yemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TÜZMEN, T-67 İLE UÇTU

Gazetecilerin Tüzmen'in uçuş hocası Cavidan Kıran'a ''Tüzmen, nasıl bir öğrenci?'' sorusunu yöneltmeleri üzerine, Kıran, Tüzmen'in iyi bir öğrenci olduğunu söyledi.

Türkkuşu Genel Müdürü Necdet Şendil de Tüzmen'in konumuna rağmen ciddi şekilde derslere giren bir öğrenci olduğunu kaydetti.

Bakan Tüzmen, daha sonra uçuşa başlamadan tüm kontrolleri yaptı ve ardından T-67 uçağı ile havalandı ve kısa bir uçuş gerçekleştirdi.

Uçuşun ardından THK'yı tanıtan bir brifing düzenlendi. Şendil, brifingde artık THK olarak fitre ve zekatla anılan bir kurum olmak istemediklerini kaydetti.

Şendil, deri ve fitre toplama görevinin yasa ile THK'na verildiğini, ancak bu görevden çok memnun olmadıklarını belirtti. Şendil, bu görev nedeniyle söylentilerin hedefinde yer aldıklarını ve çekilen zahmete karşılık elde edilen gelirin yüzde 40'ının kendilerine kaldığını da sözlerine ekledi. 

Öte yandan, Bakan Tüzmen'in eğitim programının ücretinin 10 bin avro olduğu, ancak yüzde 20 indirimle, 8 bin avroya indirildiği öğrenildi. Tüzmen'in, ücretin 5 bin avroluk bölümünü, eğitime başlamadan ödediği de ifade edildi

aa



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,751 µs