En Sıcak Konular

TBMM bu dönem kaç kanun çıkardı

1 Temmuz 2009 13:08 tsi
Meclis, 23. Dönem 3. Yasama Yılında 117 yasa çıkardı. 23. Dönemde toplam 233 yasa çıkaran Meclisi, 4. Yasama Yılında da yoğun bir gündem bekliyor.

Geçen yasama yılında 116 kanun çıkaran TBMM, bu yasama yılında 117  teklif ve tasarıyı yasalaştırdı. 

Çok sayıda uluslararası anlaşmaya ilişkin yasanın yanı sıra, çıkarılan diğer önemli yasalar arasında; 1 Mayısın resmi tatil olması, öğrenci affı, kamuoyunda ''varlık barışı'' olarak bilinen bazı varlıkların ekonomiye kazandırılması, elektronik haberleşme, karşılıksız çek, protestolu senetler ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmaması, Kredi Garanti Fonu'na Hazineden destek sağlanması, kat mülkiyeti, banka kartları ve kredi kartları borçların yeniden yapılandırılması, yeni vakıf üniversitelerinin kurulması, Türkiye'nin Kyoto Protokolüne katılması, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına imkan veren düzenlemeler de yer aldı.  

Bu yasama yılında çıkarılan bir yasayla Meclis, yeni bir ihtisas komisyonuna daha kavuştu. ''Adı üzerinde yapılan tartışmaların ardından'' Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, kuruldu ve faaliyetlerine başladı. 

Ağustos ayı başında toplanarak yeni başkanını seçecek olan Meclis, 1 Ekimde başlayacak 4. yasama yılında da yoğun bir gündemle çalışacak. Türk Ticaret, Borçlar, Çek, imar, yenilenebilir enerji, kamu düzeni ve güvenliği müsteşarlığı kurulması, dopingle mücadele, özel öğretim kurumları, karayolları, turizm bölgelerinde plan yapma yetkisini Kültür ve Turizm Bakanlığına verilmesini öngören düzenlemeler, gelecek yasama yılında Meclisin ele alacağı konular arasında yer alıyor.

-YASAMA-

23. Dönemde, TBMM'ye 486 kanun tasarısı sevk edilirken, bunların 31'i geri gönderme tezkeresi, 201'i yenilenen tasarı, 254'ü ise yeni tasarı oldu. 190 tasarı komisyonlarda beklerken, 82 tasarı ise Genel Kurul gündeminde bulunuyor. Söz konusu bu tasarıların 214'u kanunlaştı.

Bu süreçte 480 kanun teklifi verilirken; bunların 19'u, ayrı ayrı ya da tasarılarla birleştirilerek görüşüldü ve bu şekilde kabul edildi. Halen 344 teklif komisyonlarda, 16'sı ise Genel Kurul gündeminde bulunuyor. 

190 kanun tasarısının 117'si Dışişleri, 22'si Plan ve Bütçe, 15'i Adalet, 9'u Sanayi, 7'si Milli Eğitim, 6'sı Anayasa, 5'i İçişleri, 5'i Sağlık, 2'si Milli Savunma bir tanesi Tarım, bir tanesi de Bayındırlık komisyonlarının gündeminde yer alıyor.

 -DENETİM KONULARI-

23. Dönemde, milletvekilleri tarafından çeşitli konularda 416 araştırma önergesi verildi, bunların 58'i kabul edilerek 8 araştırma komisyonu kuruldu. Çalışmalarını tamamlayan 5 komisyonun raporu görüşüldü, ''yasadışı dinleme'' ve ''çevre sorunları'' ile ilgili araştırma komisyonları çalışmalarını tamamlayarak raporunu sundu. Halen Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin helikopter kazası sonucu ölümüyle ilgili oluşturulan komisyon ise çalışmalarını sürdürüyor. Genel Kurul gündeminde halen 358 araştırma önergesi bulunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verilen 2 soruşturma önergesi reddedilirken, 9 Genel Görüşme önergesinden biri görüşüldü, 8'i ise Genel Kurul gündeminde yer alıyor. 7 gensoru önergesinin gündeme alınması ise reddedildi.

Milletvekilleri tarafından verilen 8 bin 587 yazılı sözlü soru önergesinden 4 bin 441'i cevaplandı, 3 bin 460'ı süresi içinde cevaplandırılmadığından gelen kağıtlarda yayımlandı, 2'si geri alındı, geri kalan 684'ü ise işlemde bulunuyor. Verilen bin 475 sözlü soru önergesinden 779'u cevaplanırken, 11'i geri alındı, 11'i yazılıya çevrildi, 19'u işlemde, 555'i ise gündemde yer alıyor.

aa




Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,228 µs