En Sıcak Konular

Honduras

1 Temmuz 2009 11:45 tsi
Honduras Tarafınızı seçin. Ama dikkatli! iyibilgi Ankara

Honduras’da yaşanan darbe, konu Latin Amerika olduğunda şaşılası bir yenilik değil. Bu kıtada sürekli darbe oldu ve görüldüğü gibi-kısa bir ara verilse de-hâla devam ediyor.

Honduras darbesinin nedeni, Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın görev süresini uzatmak istemesi. Honduras ordusu Başkan Zelaya’yı bir uçağa bindirerek Kosta Rika’ya gönderdi.

Ancak bu darbenin anatomisi ve sonuçları farklı olabilir. Başkan Zelaya, Kosta Rika’da kalmadı. ABD’ye geçti ve Birleşmiş Milletler’de bir konuşma yaptı. Ülkeye geri döneceğini, üstelik yanına da kimi Latin Amerika ülkelerinin liderlerini alacağını söyledi.

Honduras müdehalesinin olası sonuçları için ipucu veren ilginç noktalar mevcut. Bu darbeye hem ABD karşı çıktı-ki Latin Amerika darbeleri dendiğinde akla CIA’den başkası gelmez-hem de kıtada bulunan tüm “sol yönetimli" ülkeler!

Başta da Hugo Chavez. Bu durum darbenin başarısını (!) hayli zora sokacak bir mutabakata işaret ediyor.

Bugün ülke ikiye bölünmüş durumda. Şu an ülkenin liderliğini Meclis Başkanı Michelletti geçici olarak yürütüyor. Fakat Zelaya yandaşları sokakta.

Darbenin kendi tatsızlığı kafi ama başka riskler de söz konusu. Zelaya sol bir iktidara sahipti ve Chavez’le de bir anlamda kankaydı.

Bu da iki ülkeyi "savaşa bir var" noktasına getirmiş durumda. Micheletti, Chavez’i her türlü müdahaleye karşı uyardı ve “Silahlı güçlerimiz ülkeyi savunmaya ve savaşa hazırdır” dedi.

Darbe başarılı olacak mı? Kesin konuşmak doğru değil ama bu darbe tutmayacak gibi duruyor. Süper güçlerin tamamı, bölgesel komşular ve Honduras halkının reaksiyonu, kısa süre sonra işlerin tatsızlaşacağını ama darbenin de tutmayacağını gösteriyor!

Peki ya Honduras halkı?.. Onlar ne yapıyor? Sanırız bunu en iyi Honduras’tan gelen gayet çarpıcı kareler anlatabilir. Göz atınca ne demek istediğimizi anlayacaksınız!



Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,746 µs