En Sıcak Konular

Piyasalarda neler oluyor?

1 Temmuz 2009 09:46 tsi
Hazine'nin Temmuz ayı iç borçlanma stratejisini açıklamasının ardından üçüncü çeyreğin ilk işlem gününde gösterge tahvil güne yatay, dolar/TL parite etkisiyle hafif yukarda başladı.

ABD borsaları, tüketici güvenindeki beklenmedik düşüşün ardından ekonomide toparlanma beklentilerinin güç kaybetmesiyle geriledi. ABD endeksleri buna rağmen son on yılın en iyi çeyrek dönem performansını gösterdi. ABD tüketici güven endeksinin Haziran'da gerilemesi 18 aydır devam eden resesyonun ekonomi üzerindeki gücünü daha yitirmediğini gösterdi. ABD Dow Jones Sanayi endeksi dün günü yüzde 0.97 kayıpla kapatırken TSİ 0832 itibarıyla vadeli işlemler yüzde 0.19 artışa işaret ediyordu.

Dolar, ABD tüketici güven endeksindeki beklenmedik gerileme sonrasında ekonomide toparlanma umutlarının güç kaybetmesi sebebiyle dün gösterdiği değer kazanımlarını muhafaza etti. Euro/dolar paritesi TSİ 0835 itibarıyla 1.4022 seviyesinden işlem gördü.

Yerli bir bankacı, "Paritenin kısa vadeli hareketleri dar hacimde kur üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Düne göre çok bir değişim yok. 1.53'ün altında dün kalabilseydik bir miktar daha olumlu hareket yaşayabilirdik. Dış piyasayı izlemeye devam. Yarınki ECB toplantısı önemli bugün de Avrupa imalat PMI endeksi var, ABD'de ise mevcut konut satışları ve özel sektör istihdam verileri takip edilecek. Çok yüksek hacimli işlemler beklemiyoruz" dedi.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.5280/1.5300 lira olan ve spot kapanışın ardından 1.5360/1.5375 seviyesine yükselen en iyi dolar alış ve satış kotasyonları bugün ilk işlemlerde 1.5360/1.5420 seviyesinden başladı.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 11.92, valörlü kapanışta yüzde 11.94 olan 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada yüzde 11.94/12.03 seviyesindeydi. Piyasada dün son işlem yüzde 11.97 seviyesinden gerçekleşmişti. İşlem bazında yüzde 11.54 ile tarihi rekorunu Mayıs ayı başında kıran gösterge faizde Haziran ayında son 2 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 13.19 görüldü.

sabah



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,384 µs