En Sıcak Konular

'Darbe yapmak askeri suç değildir'

1 Temmuz 2009 08:57 tsi
'Darbe yapmak askeri suç değildir'

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun Anayasa'nın 145. maddesinin sadece askeri suçların askeri mahkemede yargılanmasını düzenlediğini belirterek, "Darbe yapmak askeri suç değildir" dedi...

CMK'nın 250. maddesi kapsamındaki suçları işleyen askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına yönelik düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olup olmadığı tartışılıyor. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, düzenlemenin Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olmadığını belirterek "CHP darbecilerin yargılanmasında samimi ise geçici 15. madeninin kaldırılması yanında 145. maddenin değiştirilmesini gündeme getirsin" dedi.

Askeri mahal” tabiri sorun

Askerlerin işlediği birtakım suçlarda sivil mahkemelerin yargılama yapmasına ilişkin düzenlemenin doğru bir düzenleme olduğuna dikkat çeken Özbudun, "Ancak burada Anayasa'nın 145. maddesinde bulunan 'askeri mahal' tabiri problem yaratıyor. 145. madde birtakım kriterlerin yanı sıra askeri mahallerde işlenmiş suçların da askeri yargıya tabi olacağını söylüyor" dedi. Özbudun şunları kaydetti:

"Askeri mahalde adi bir suç işleniyor, anayasal düzene suç işleniyor ancak sırf askeri mahalde işlendiği için tabii hakim olan sivil yargının dışında tutmak doğru değildir. Askeri mahalde işlendiği için bazı suçları askeri suç olarak kabul etmek mantığa aykırıdır. Anayasal düzene karşı planlar yapmanın askerlik görevi ve hizmeti ile hiçbir alakası yoktur. Bu nedenle yargılanması sivil mahkemede yapılmalı."

“İki ihtimal var”

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne müracaat etmesi halinde mahkemenin iki türlü karar vermesinin mümkün olduğuna dikkat çeken Özbudun, "Sözel yorum yaparsa iptal edebilir. Ama amaçsal yorum yapabilirse, 'askeri nitelikteki suçları askeri mahkemede yargılanır' diyerek iptal istemini reddedebilir. AİHM, askeri hakimlerin mahkemelerin adil yargı ilkesine uymadığını ve askeri mahkemelerin hakimlerin bağımsızlığı teminatına sahip olmadığı görüşünde” diye konuştu.

CHP 145'i değiştirsin

Tartışmaları sona erdirmek için Anayasa'nın 145. maddesinde değişiklik yapılmasını gündeme getiren Özbudun, şöyle devam etti: "Muhalefet ve özellikle CHP, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılarak darbe teşebbüslerinin yargılanmasını gündeme getirdi. CHP bu konuda samimi ise, çok daha önemli ve güncel konuda Anayasa değişikliğine yani Anayasa'nın 145. maddesi değişikliğini gündeme getirebiliri veya bu konudaki teklifi destek verebilir."

İşte tartışılan 145. madde

Madde 145- Askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülür. Bu mahkemeler, asker kişilerin aleyhine veya askeri mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler. Askeri mahkemeler, asker olmayan kişilerin özel kanunda belirtilen askeri suçları ile kanunda gösterilen görevlerini ifa ettikleri sırada veya kanunda gösterilen askeri mahallerde askerlere karşı işledikleri suçlara da bakmakla görevlidir.

AK Parti’nin taslağı da değiştiriliyor

AK Parti'nin Prof.Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki hukukçulara hazırlattığı Anayasa taslağında "askeri yargı" ile ilgili maddede askeri mahkemelerin görev alanı daraltılıyor. "Askeri mahal" tabiri AK Parti'nin taslağında Anayasa'dan çıkarılıyor. AK Parti'nin taslağında 145. madde "Askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülür. Bu mahkemeler, asker kişilerin askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri askeri suçlara ait davalara bakmakla görevlidir" şeklinde düzenleniyor.

bugün



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,034 µs