En Sıcak Konular

Partilerin oy oranları ne oldu?

1 Temmuz 2009 08:39 tsi
Partilerin oy oranları ne oldu?
‘Türkiye’deki Siyasal Durum Araştırması’nda son bir ay içinde yaşanan siyasal gelişmeler değerlendirildi.belge tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı günlerde partilerin oy oranları ne oldu? İşte son anket:

Halkın seçimi demokrasi
‘Belge’ tartışmalarının yaşandığı bir ayda seçmen demokrasiden yana tavır aldı. AK Parti oyunu yüzde 39,6’ya yükseltirken CHP ve MHP ise düştü.

‘AK Parti’ tartışmasında halk, Başbakan’ı haklı buluyor. Kürt sorununda Cumhurbaşkanı Gül’ün açılımlarına ise yüzde 50 destek var.

Metropoll Siyasal Araştırmalar Merkezi tarafından ‘Türkiye’deki Siyasal Durum Araştırması’nda son bir ay içinde yaşanan siyasal gelişmeler değerlendirildi. Araştırmaya göre, belge tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı günlerde seçmen AK Parti’ye yöneldi. CHP ve MHP’nin ise oy oranları düştü. Telefonla görüşme yönteminin uygulandığı araştırma, 31 ilde 12-20 Haziran 2009 tarihleri arasında, toplam 1.182 kişiyle yapıldı. Prof. Özer Sencar ve Dr. Sıtkı Yıldız’ın başkanlığında yapılan araştırmada AK Parti’nin oyunu artırmasında, iktidar partisini demokrasi dışı yollarla düşürmeyi hedefleyen bir belgenin ortaya çıkması ve bunun yazılı-görsel medyada yaygın bir şekilde tartışılmasının etkili olduğu düşünülmektedir’ yorumu yer aldı.

AK PARTİ YİNE TEK TÜRKİYE PARTİSİ

Bugün yapılacak milletvekili seçiminde hangi partiye oy verileceği sorusuna yüzde 39.6 AK Parti yanıtı çıkarken, yüzde 18.6 CHP, yüzde 12.9 MHP, yüzde 5.1 DTP, yüzde 4.4 SP ve yüzde 2.4 DP yanıtı çıktı. AK Parti’nin Mayıs’ta yüzde 37 olan oyu Haziran’da yüzde 39.6’ya çıkarken, CHP’ninki yüzde 19.1’den yüzde 18.6’ya, MHP yüzde 13.7’den yüzde 12.9’a düştü.

Dosya:/dosya/icerik/090701-011556-p03k1.jpg

 

 AK PARTİ ‘AKP’Yİ GEÇTİ

AK Parti mi AKP mi sorusuna ise katımılcıların yüzde 44.5’i AK Parti, yüzde 39.3’ü AKP yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 45.6’sı Başbakan Erdoğan’ın AK Partı ısrarını doğru bulduğunu söyledi. CHP’lilerin yüzde 23.2 ‘si ve MHP’lilerin yüzde 42’isi AK Parti diyor.’

 

 Dosya:/dosya/icerik/090701-011600-p03k2.jpg

 

 

KÜRT AÇILIMINA BÜYÜK DESTEK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kürt sorununa çözüm açıklamalarını yüzde 49.7 doğru bulurken, yüzde 30 yanlış buldu. Yüzde 20.2 ise fikrim yok yanıtı çıktı. Gül’ün bu tavrına en yüksek destek yüzde 86.6’yla DTP’lilerden gelirken bu partiyi yüzde yüzde 61.5 destekle AK Partililer izledi. En düşük destek ise CHP’lilerden geldi.

 

 Dosya:/dosya/icerik/090701-011604-p03k3.jpg

 

 

DTP PKK’YA TERÖR ÖRGÜTÜ DEMELİ

Araştırmaya katılanlarını yüzde 61’i Kürt sorununda çözüm için DTP’nin PKK’ya terör örgütü demesi gerektiğini düşünürken, yüzde 32.5 buna katılmıyor. Başbakan Erdoğan’ın DTP’ye yaklaşımına ise yüzde 51 destek var.

 

 Dosya:/dosya/icerik/090701-011607-p03k4.jpg

 

 

 

CİNDORUK BAŞARISIZ OLACAK

Halkın yüzde 65.5’i DP’nin yeni genel başkanı Cindoruk’un başarısız olacağına inanıyor.

Katılımcıların yüzde 56.6’sı Obama’yı inandırıcı bulmazken Obama ile birlikte ABD’nin İslam dünyası ilişkilerinin daha iyi oyacağına inananların oranı ise yüzde 52 çıktı.

 

 Dosya:/dosya/icerik/090701-011612-p03k5.jpg

 

 

Belge e-muhtıra etkisi gösterdi

Dosya:/dosya/icerik/090701-011623-p03k6.jpg

Metropoll Siyasal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Özer Sencar, ‘Türkiye’deki Siyasal Durum’ araştırmasını star’a değerlendirdi. AK Parti’nin Haziran ayındaki oy yükselişinin Albay Dursun Çiçek’in hazırladığı öne sürülen İrtica ile Mücadele Planı’nın halkın gözünde demokrasiye 27 Nisan e-muhtırası gibi bir müdahale etkisi yarattığını söyleyen Prof. Sencar şöyle konuştu: ‘Bu belgenin çıkması, normal seçmende bir çağrışım meydana getirdi. 27 Nisan e muhturası gibi demokrasiye müdahale algılandı. Adeta 28 Şubat’ı çağrıştırdı. Demokrasiye ve mevcut iktidara karşı bir sempati oluştuğun hissettim. AK Parti’de bir ay önce bir ayda 1.5 puan ciddi bir artıştır. AK Parti’nin oylarını arttıracak başka ekonomik ve siyasi bir olay olmadığına göre, belge olayı AK Parti’nin oylarının artamasına, en güvenilir siyasi lider olarak da Erdoğan’ın popülerliğinin artmasına neden oldu. Belgenin tartışılması AK Parti’nin lehine yaradı. AK Parti mi AKP mi konusunda sert tartışmalar yaşandı.’

Dünya da O’na güveniyor

ABD’li World Public Opinion şirketince 20 ülkede gerçekleştirilen ankete göre, Türk halkının yüzde 57’si, Başbakan Erdoğan’ın ‘dünya konularında doğrusunu yapacağına’ çok ya da kısmen güveniyor. Dünya liderlerinden ABD Başkanı Obama konusunda bölünen Türklerin sadece üçte biri, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’a güveniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye güvenmeyenlerin oranı ise, yüzde 73’ü buluyor. Türk halkı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev dışında hiçbir bölge liderine güven duymuyor. Dünya nüfusunun yüzde 62’sini oluşturan 20 ülkede 19 bin 224 kişi arasında düzenlenen ve ‘Dünya konularında doğrusunu yapacağına ne kadar güveniyorsunuz?’ sorusu sorulduğu ankette değerlendirilen 8 ‘bölge lideri’ olarak yer aldı. Başbakan Erdoğan, Ortadoğu ve Avrasya bölgesinde halkın görüşleri sorulduğu 8 ‘bölge lideri’ arasında da yer aldı.

MHP-CHP-DTP tabanı mutsuz

Türkiye’nin önümüzdeki bir yıl içinde daha iyiy gideceğine inanların oranı yüzde 53 oldu. Parti dağılımına göre bakıldığında ise CHP, MHP ve DTP’li seçmenlerin yarısından fazlası ülkenin gidişatı konusunda karamsarları.

Mayın tartışması ikiye bölünüyor

Mayınlı arazi tartışmalarında ise katılımcıların yüzde 45’i AK Parti hükümetini haklı bulurken, haksız bulanların oranı yüzde 44.9 oldu. Aynı konuda CHP’yi olumsuz bulanların oranı 48.6, MHP’yi haksız bulanarın oranı ise yüzde 41.

star



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,429 µs