En Sıcak Konular

Marmaray'ın güzergahı değişebilir

30 Haziran 2009 19:49 tsi
Marmaray ile Kadıköy'ü birleştirecek Ayrılık Çeşme İstasyonu'ndaki kazılarda tarihi namazgah bulundu. Tarihi çeşme ve namazgah taşınmazsa Marmaray'ın güzergahında değişikliğe gidilebilir.

Marmaray ile Kadıköy-Kartal raylı sistemini birleştirecek olan Ayrılık Çeşme İstasyonu'ndaki kazılar sürüyor.

Kadıköy İbrahimağa Mahallesi'nde bulunan ve Ayrılık Çeşmesi'nin tarihi değerinin ortaya çıkarılması için yapılan kazılarda, Osmanlı padişahlarının ordularıyla savaş seferine çıkarken aileleriyle vedalaştıkları yer olarak bilinen tarihi çeşmenin arka bölümünde, bugüne kadar toprak altında kalan tarihi namazgah ortaya çıkarıldı.

Namazgahın ortaya çıkmasıyla çeşmenin orijinal yerinde olduğu da kanıtlandı.

Ayrılık Çeşmesi'nin taşınıp taşınmaması konusundaki kararı ise İstanbul 5 No'lu Anıtlar Koruma Kurulu verecek. Eğer tarihi çeşme ve namazgah yerinde kalırsa Marmaray'ın güzergahı değişebilir.

Kadıköy Belediyesi, Ayrılık Çeşmesi'nin ve tarihi namazgahın taşınmamasını ve aslına uygun olarak restorasyonunu istiyor.

Ayrılık Çeşmesi, Marmaray Projesi kapsamında bir geçiş güzergahı konumunda bulunuyor.

Projeye göre, Gebze istikametinden gelen yolcular, Ayrılık Çeşme İstasyonu'ndan Kadıköy-Üsküdar veya Ümraniye'ye gidecek, Halkalı ve Sirkeci yönünden gelen yolcular ise yine Kadıköy ve Ümraniye'ye gidecekleri gibi Gebze hattından Anadolu'ya devam edebilecek.

İnşaatı devam etmekte olan Kadıköy-Kartal raylı taşıma sistemi de projeye göre, E-5 güzergahından gelerek Ayrılık Çeşme İstasyonu'nda Marmaray ile birleşiyordu.

Kadıköy'ün önemli tarihi alanlarından biri olan Ayrılık Çeşmesi, Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı ve Ayrılık Çeşmesi Sokağı'nın SİT alanı olarak ilan edilmesi için Kadıköy Kent Konseyi, Kadıköy Belediyesi aracılığıyla 4 Ekim 2006 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurmuştu.

Kadıköy Belediyesi de Marmaray'ın geçiş güzergahında kalan Ayrılık Çeşmesi'ni başka bir yere nakletmek için İstanbul 5 No'lu Anıtlar Kurulu'na başvurmuş, kurulun çeşmenin tarihi değerini ortaya çıkarmak için toprak altı kazı yapılması kararı üzerine de İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde kazı başlamıştı.

BAĞDAT SEFERİNDEN BERİ AYRILIK ÇEŞMESİ
Padişah 4. Murat'ın Bağdat Seferi'ne çıkışından itibaren Ayrılık Çeşmesi olarak anılmaya başlanan noktada, daha sonraki Osmanlı padişahları, Topkapı Sarayı'ndan Üsküdar'a geçer, Üsküdar'dan Menzilhane-Karacaahmet Türbesi istikametini takip ederek Ayrılık Çeşmesi'nin başına gelir, buradaki Haydarpaşa ve İbrahimağa Çayırı'nda talim yapan askerleriyle buluşup, ailelerle vedalaştıktan sonra Anadolu'ya sefere çıkarlardı.

Ayrıca hacı kafileleri de kutsal topraklara gitmek için Ayrılık Çeşmesi önünde buluşur, buradan yola çıkardı. Kabe'ye hediyeler götüren askeri birlik olan ''Sure Alayı'' da Üsküdar'daki tören yolunu takip ederek bu çeşmenin başına gelir, hacı kafilesi ile buluşup Kabe'ye giderdi.

NTV



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,072 µs