En Sıcak Konular

Bağış'tan AB ülkelerine ince mesaj!

30 Haziran 2009 17:36 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış AB müzakerelerinde vergilendirme faslının açılmasıyla ilgili düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Türkiye'nin 3,5 yıl önce tarama toplantılarıyla başlayan AB üyelik müzakerelerinde bugün açılan vergilendirme faslıyla müzakerelere konu toplam 33 faslın 11'inde süreç başlatılmış oldu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, vergilendirme faslının açılışı için toplanan hükümetlerarası konferansın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Türkiye oyunu kurallarına göre oynamakta kararlı. Maç devam ederken yeni kurallar getirilmesi tepki çekiyor" dedi.

Türkiye'nin yapacağı reformlarla kalan fasıllarda da açılış ve kapanış kriterlerini karşılamaya kararlı olduğunu anlatan Bağış, AB'den beklentilerini, "teknik olarak açılmaya hazır fasılları siyasi nedenlerle engellememesi ve tarama sonu raporu hala yayınlanmayan 9 fasılın bir an önce sonuçlandırılması" şeklinde sıraladı.

Türkiye'nin bu yılın başında açıkladığı Ulusal Program'a uygun şekilde reformları sürdüreceğini belirten Bağış, Türkiye'nin AB katılım sürecinin sadece "iki tarafın da yükümlülüklerine bağlı kalmasıyla hedefine ulaşabileceğini" vurguladı.

Vergilendirme faslının açılması için gösterdiği çabalar nedeniyle Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'ne ve AB Komisyonu'na teşekkür eden Bağış, AB dönem başkanlığını bu gece yarısı devralacak İsveç'le de "mümkün olan en fazla faslı en kısa zamanda açmak istediklerini" belirtti.

Bağış, bu kapsamda eğitim ve kültür, ekonomik ve parasal politika, enerji, kamu alımları, sosyal politika ve istihdam ile çevre fasıllarının açılışa hazır ya da hazırlanmakta olduğunu anlattı.

Egemen Bağış, enerji faslının açılışını veto eden Kıbrıs Rum yönetimini, "maalesef güzel Akdeniz güneşinden faydalanan ve AB'nin diğer üyelerini etkileyen enerji krizinden zarar görmeyen küçük bir AB üyesi, bu faslı engelleyerek 490 milyon Avrupalının enerji ihtiyacını tehlikeye atabiliyor" sözleriyle eleştirdi.

Bağış, bir soru üzerine, Heybeliada Ruhban Okulunun yeniden açılması konusunu "eşit vatandaş olan Ortodoks Rumların ihtiyaçlarının karşılanması" kapsamında değerlendirdiklerini ve bu ihtiyacın anayasaya ve yasal çerçeveye uygun nasıl karşılanabileceği konusunda arayış içinde olduklarını söyledi.

Yunanistan'daki Türk azınlığın da bazı ihtiyaçlarının karşılanması beklentisinde olduklarını anlatan Bağış, bu konunun "eş zamanlı iyi niyet adımı" çerçevesinde çözülmesini istediklerini ifade etti.

ASKERLERİN SİVİL MAHKEMELERDE YARGILANMASI

Bu arada AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Michael Leigh, TBMM'de kabul edilen, bazı suçlarda askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına yönelik düzenlemeye bakışının sorulması üzerine, "Ordu üzerinde sivil kontrol, Katılım Ortaklığı Belgesi'nde Türkiye'nin (yerine getirmesi gereken) kilit öncelikleri arasında. Bu kapsamda Türkiye'nin Avrupa standartlarına yaklaşması son derece önemli" dedi.

Leigh, TBMM'de kabul edilen yasayı henüz inceleme fırsatı bulmadığını, fakat "doğru yönde bir adım atıldığı konusunda Türkiye'ye güven duyduğunu" bildirdi.

Michael Leigh, Türkiye'nin AB üyelik yükümlülüklerini yerine getirirken "daha geniş siyasi uzlaşmaya izin veren bir yöntem izlemesinin" de önem taşıdığını ifade etti.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Kohout ise dönem başkanlıklarının son gününde Türkiye ile vergilendirme faslını açmış olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.


AA



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,884 µs