En Sıcak Konular

Çin malı yerine Türk malı

30 Haziran 2009 11:09 tsi
ABD'nin müdahalesinin ardından dünyaya kapılarını açan ve ürün talebinin hızla arttığı Irak pazarında önemli paya sahip Çin'in yerini Türk ürünlerinin almaya başladığı bildirildi.

Irak'ın kuzeyindeki Erbil kenti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Halil Al Hayat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ın 2003 yılından sonra ayaklarının üstünde durmaya başladığını, kapıların açılması ve halkın ambargolu yılları geride bırakmasıyla gelişen dünyada her türlü ürüne karşı büyük talebin olduğunu vurguladı.

Irak'ta yerli üretimin yok denecek seviyede olması nedeniyle her alanda ithalata ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Al Hayat, ''Savaşın dinmesinin ardından artan ithalatımıza ilk ve en büyük cevap Çin'den geldi. 2003 yılında dünyaya gözlerini açmaya başlayan Irak'ta, ambargonun kalkması, kapıların açılmasıyla Çin önemli bir yere sahip oldu'' dedi.

Al Hayat, Türkiye'nin daha güvenli bir ortamı bekledikten sonra Irak pazarına girdiğini ve şimdiden iyi bir noktaya ulaştığını vurguladı.

Türkiye'nin deneyim ve kalitesine her zaman ihtiyaçları olduğunu ifade eden Al Hayat, şöyle devam etti:

''Çin'den gelen ürünler Irak'ın her yerinde kendini gösterirken, bugün gelinen noktada Türk ürünlerinin kalitesinin farkına varıldı. Irak'ın nakit sıkıntısı yok, ucuz mallar yerine, kaliteli ürünler daha çok tercih edilmeye başlandı. Bu açıdan Türkiye gelişen talebimize en iyi cevabı veren ülke oldu.

Geçmiş yıllardan da büyük diyaloğumuz olan Türkiye'nin ambargo yıllarındaki yardımlarını da unutmuyoruz. Irak halkı gerek kişisel ihtiyaçlarının giderilmesinde, gerekse ticari çalışmalarda Türk işadamını tercih etmeye başladı. Artık, pazarda daha fazla Türk ürünleri görebiliyoruz.''

ATO BAŞKANI ŞABAN BAŞ

İş heyetiyle Irak'ın kuzeyine ticari gelişmeler için ziyaretlerde bulunan Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş da yaptıkları araştırmada Çin'in yerini önemli ölçüde Türk ürünlerinin aldığını gözlemlediklerini, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bu pazarda daha güçlü konuma geleceğini vurguladı.

Türkiye'nin pazara girmekte biraz geç kaldığını, bunu fırsat bilen Çin'in de taklit ve ucuz ürünlerle Irak'ta yerini aldığını ifade eden Baş, şunları kaydetti:

''Çin malları bizden önce girdiği için Irak pazarında önemli yer edinmiş. Ancak, Türklerle iş yapılmaya başlanınca, Çin ürünlerinin yerini yeniden Türk ürünleri almış. Kalite farkı nedeniyle Irak'ta Çin'den Türk mallarına doğru kayış var. Üstelik Çin'den ürünler aylarca, günlerce gelmiyor. Nakliye, ulaşım konusunda avantajlıyız. Adana veya Mersin Serbest Bölgesine gelmek 7-8 saati hatta uçakla bir kaç saati alır. Malı yerinde görüp alabilirsiniz. Bu Türkiye'ye ciddi bir artı değer kazandırıyor.''

aa



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,242 µs