geri çevirecek mi? | " /> geri çevirecek mi? | "/>

En Sıcak Konular

Gül geri çevirecek mi?

30 Haziran 2009 08:28 tsi
Gül geri çevirecek mi? Ankara'da tansiyon yükseldi. Bugünkü MGK toplantısında çözüm çıkmazsa, gerginliğin aşılabilmesi için geriye çok az seçenek kalacak.

Fikret Bila / Milliyet

Gözler Cumhurbaşkanı Gül’de

Ankara’da yüksek tansiyon bir türlü düşmüyor. “AKP’yi ve Gülen’i bitirme planı” diye sunulan fotokopinin yarattığı dalgalanma henüz durulmadan bu kez de askerlerin sivil mahkemede yargılanmalarına olanak sağlayacak yasa değişikliği gündeme oturdu.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, “kâğıt parçası” dediği fotokopiyle ilgili bilgi ve duyumlarını bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına taşıyacaklarını açıklamıştı.
Sivil kanada “Bunu hazırlayanı bulunuz” diyen Org. Başbuğ, MGK toplantısından önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek istedi. Erdoğan ile Başbuğ dün bir araya geldiler.
Bu görüşmenin MGK öncesinde yapılması kadar, Erdoğan’ın görüşme öncesinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le çalışması ve Başbakanlık’a birlikte gelmeleri de dikkat çekiciydi. Bu görüntü, Başbuğ’un Başbakan’la görüşme isteğinde askerlerin sivil mahkemede yargılanmalarını öngören yasal düzenlemenin de etkili olduğu yorumlarına yol açtı.

Önerge Adalet Bakanlığı’ndan
Yasa değişkiliği önerisinin sahibi Adalet Bakanlığı. Dolayısıyla önergenin altında imzası bulunan grup başkanvekilleri veya diğer üç milletvekilinin kendiliğinden geliştirdikleri bir girişim değil.
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, dünkü görüşmemizde, önergenin Adalet Bakanlığı tarafından getirildiğini, CHP ile daha önce uzlaşmanın bozulmaması için muhalefetin görüşünün alınması gerekeceğini söylediklerini belirtti. Bunun üzerine iktidar kanadından Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ahmet İyimaya, Bekir Bozdağ, CHP’den Hakkı Suha Okay ve MHP’den Mehmet Şandır’ın bir toplantı yaparak önergeleri görüştüklerini kaydetti.
CHP’nin yasa tasarısından yolsuzluklarla ilgili 9. maddenin çıkarılmasını istediğini, bunun kabul edildiğini, ayrıca söz konusu iki önergenin de incelendiğini ve CHP’nin de bunlara itiraz etmediğini vurguladı.
Elitaş, bu görüşmenin saat 19.30’da yapıldığını, mutabakat üzerine saat 20.00’de önergelerin geldiğini ve görüşmelere devam edildiğini, tartışılan önergeye sıranın da geç saatlerde geldiğini ifade ederek, CHP’nin “gece yarısı kapkaç yasası” nitelemesinin doğru olmadığını öne sürdü.
CHP’nin istediği doğrultuda 9. maddenin tasarıdan çıkarıldığını ve önergelerin de kabul edildiğini bildirdi.
AKP’nin iddiası, askerler için sivil mahkemeyi yetkilendiren madde değişikliğinin “mutabakat”a dayandığı yönünde.

Gül geri çevirir mi?
Olayın hukuki boyutu da tartışılıyor. CHP, düzenlemenin Anayasa’nın 145. maddesine aykırı olduğunu öne sürüyor. Ayrıca Genelkurmay Başkanı’nın basın toplantısında vurgu yaptığı Askeri Mahkemeler Kanunu’nun 9. maddesinin de yürürlükte olduğu, özel kanun olduğu için bu maddenin uygulanması gerektiği tezi de var.
CHP, bu durumda iki yasa arasında çelişki bulunduğunu ve son düzenlemenin Anayasa’ya aykırılık oluşturduğunu, uygulamada sorun çıkacağını, bu itibarla, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün son düzenlemeyi geri çevirmesi gerektiğini savunuyor.
Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşü alınmadan yapılan bu değişikliğin yarattığı tartışma ve gerginliğin Çankaya tarafından çözüme kavuşturulup kavuşturulmayacağı sorusu kulislerde yaygınlık kazandı.
Bugünkü MGK toplantısında konunun bu yönünün gündeme gelip gelmeyeceği veya Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ’un haftalık olağan görüşmede Cumhurbaşkanı Gül’den bu yönde bir talepte bulunup bulunmayacağı da merak konusu. Gül’ün yasayı incelemek için 15 gün süresi var.
Bu aşamadan sonra gözler Cumhurbaşkanı Gül’de olacak.



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs