En Sıcak Konular

Irak'taki ABD askerleri kentlerden çekiliyor

29 Haziran 2009 21:58 tsi
Irak'taki yerleşim yerlerinden çekilme işlemini yarın tamamlayacak olan Amerikan güçlerinden güvenlik görevini devralacak olan Irak Hükümeti, Irak genelinde güvenliği, yaklaşık 800 bin asker ve polisle sağlayacak.

Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Abdulkerim Halef, bugün yaptığı açıklamada, Amerikan güçlerinin yarın tüm yerleşim yerlerinden çekilme işini tamamlamasının ardından, Irak İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı güçlerinin, görevi devralmalarına ilişkin tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

Halef, İçişleri Bakanlığına bağlı olan güvenlik güçlerinin izinlerini iptal ettiklerini, Bağdat'ta güvenliği sağlamak için 30 bini devriye, toplam 100 bin güvenlik görevlisi tahsis ettiklerini söyledi.

7 ilin güvenliğini polis teşkilatının üstleneceğini söyleyen Halef, "Polis, ülkenin diğer 8 ilinde güvenlik görevini üslenecek olan orduya destek verecek" dedi.

Irak Savunma Bakanı Abdulkadir El Ubeydi de yaptığı açıklamada, Amerikan güçlerinin yerleşim yerlerinden çekilmesinden sonra güvenliği sağlamak için tam teşekküllü bir plan hazırladıklarını, bu iş için kara kuvvetlerinin hazır olduğunu ve deniz kuvvetlerini de hazırlama çalışmalarının sürdüğüne dikkat çekti.

Bu arada, Amerikan güçlerinin yerleşim birimlerinden çekilmesiyle ilgili bugün açıklama yapan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Amerikan güçlerinin yerleşim birimlerinden en son çekilme tarihi olan 30 Haziran'ı ulusal egemenliğin başladığı gün olarak nitelendirdi. Ulusal egemenliği geri almaktan daha önemli bazı şeylerin bulunduğuna dikkati çeken El Maliki, "Bundan daha önemlisi, ulusal egemenliği ülkede yerleştirmek ve pekiştirmektir. Egemenliği yerleştirdikten sonra ülkemizin inşa ve imarına yönelmemiz gerekir. İdari ve mali yolsuzluğun yanı sıra en tehlikeli yolsuzluk türlerinden bir olan siyasi yolsuzluğa karşı mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürmeliyiz" dedi.

Bağdat ile Washington arasındaki anlaşmaya göre, Amerikan askerleri yarın tüm yerleşim yerlerinden çekilme işini tamamlamış olacak. Ancak ABD güçleri kentlerde, Irak güvenlik güçlerini eğitmesi için eğitmen ve danışman olarak 50 Bin asker bulundurmaya devam edecek. Amerikan güçleri, 2011'de de Irak'tan tamamen çekilmiş olacak.

Zaman



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,655 µs