En Sıcak Konular

Medvedev Aliyev ile ne konuştu?

29 Haziran 2009 17:49 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinin ardından iki ülke arasında yeni bir işbirliği formatının ortaya çıkmasını umduğunu söyledi.

Rus İtar-Tass ajansı, bir günlük ziyaret için Bakü'de bulunan Medvedev'in, Aliyev ile heyetler arası görüşmelerinin başında yaptığı açıklamada, "Bugünkü görüşmemizin sonucunda yeni bir işbirliği formatına sahip olacağımızı umuyorum. Gezi kısa ancak son derece yoğun gündeme sahipti. Çünkü geziye çok geniş ölçekli şekilde hazırlandık ve bir dizi anlaşmalar imzalanmasını bekliyoruz" dedi.

Medvedev, bu durumun da iki ülke ilişkilerinin stratejik doğasını yansıttığını belirterek, "Bu ilişkilerimizin, stratejik, dostluk ve bizi birbirimize bağlayan iyi komşuluk ilişkilerinin doğasını yansıtıyor. Bu ilişkinin gelişmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
Aliyev de yaptığı konuşmada, "Gezinizin kısa olmasına rağmen çok daha etkili olacağını umuyorum. İkili ilişkilerimizi ve bölgesel konuları dostluk, karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde değerlendirme şansımız var" dedi.

Medvedev ve Aliyev, Hazar Denizi ile iki ülke arasındaki Samur Nehri'nin su kaynaklarının dağıtımı ve sınır sorunlarının giderilmesiyle ilgili iki ortak deklarasyonu imzaladılar.

Ortak Deklarasyonların yanı sıra Rus Gazprom ve Azeri SOCAR şirketi başkanları da Azeri gazının satın alımıyla ilgili anlaşmaya imza attı. Bu anlaşmaya göre de Azeri gazının 1 ocak 2010'dan itibaren satın alınması öngörülüyor.

Toplantıda ayrıca iki ülke Dışişleri Bakanlıkları da Rusya ve Azerbaycan'daki diplomatik misyonlarla ilgili hükümetler arası bir taslak hazırlanmasıyla ilgili ortak açıklamayı imzaladı.

Ayrıca Azerbaycan ve Rusya Federasyonu Kabardino-Balkariya Cumhuriyeti arasında ticaret, ekonomi, bilim ve kültür alanında işbirliği anlaşması da imzalanarak yürürlüğe girmiş oldu.

Hürriyet



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,839 µs