Büyütmemek lazım | " /> Büyütmemek lazım | "/>

En Sıcak Konular

Toptan: Büyütmemek lazım

29 Haziran 2009 12:27 tsi
Toptan: Büyütmemek lazım Askere sivil yargı yolunu açacak düzenlemeyle ilgili tartışmaları değerlendiren Meclis Başkanı Köksal Toptan, “Meclis, Genelkurmay ve STK'lar darbenin karşısında olduğuna göre tartışmaları büyütmeyelim” dedi.

Askere sivil yargı yolunu açacak düzenlemeyle ilgili tartışmaları değerlendiren Meclis Başkanı Köksal Toptan, “Meclis, Genelkurmay ve sivil toplum kuruluşları darbenin karşısında olduğuna göre diğer tartışmaları büyütmemek lazım” dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, askere sivil yargı yolu açan düzenlemeyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toptan, söz konusu düzenlemeyi getiren önergenin görüşülmesinden bir süre önce gruplarla bu konunun paylaşıldığını, ancak ne kadar ayrıntı konuşulduğunu ve tartışıldığını bilmediğini ifade etti.

Genelkurmay Başkanlığı’na bu konuda bilgi verilip verilmediğine ilişkin soruyu, Toptan, ''Sayın Adalet Bakanı'nın yaptığı açıklamalardan da hareketle 'Muhtemelen görüşmeler yapılmıştır' dedim. Yoksa bir görüşme yapılıp yapılmadığını ben bilemem'' diye yanıtladı.

Toptan, ''Söz konusu düzenlemede Anayasa'ya aykırılık var mı?' sorusu üzerine şunları söyledi: ''Anayasa'ya aykırılık varsa, bunun yolu bellidir. Anayasa Mahkemesi'ne gider, bu konu orada çözülür. Ancak burada hatırlatma yapmak istiyorum: Geçen yıl Eylül ayında yaptığımız çağrı, bir kez daha önem kazanıyor. Anayasa yapma konusunda, 'Bazı kanunlarla ilgili bir uzlaşma komisyonu kuralım' demiştim. Bu uzlaşma komisyonunu kurabilseydik, bütün bunlar orada tartışılırdı ve bugün yaşadığımız tartışmalardan, öyle ümit ediyorum ki kurtulmuş olurduk. Ama onu yapamadık.''

Toptan, 'Bbu düzenlemeye ihtiyaç var mıydı?'' sorusuna, ''Yapılan bir düzenlemeyle ilgili, 'ihtiyaç var mıydı yok muydu' tartışmasının bir anlamı yok'' karşılığını verdi.

Yapılan düzenlemelerle ilgili eleştirilere saygı duyulması gerektiğini ifade eden Toptan, eleştirilerin, demokrasinin sağlıklı işlemesi bakımından yararlı olduğunu düşünmek gerektiğini bildirdi.

Toptan, ''Bardağın hep boş tarafına bakmayalım, dolu tarafına da bakalım. Bu tartışmaları yapabiliyorsak iyi yolda ilerliyoruz demektir. Kırıcı olmamak lazım. Birbirimizin yüzüne bakamayacak sözler etmememiz lazım. Bunun dışında siyasi tartışmaları, olgunluğa giden demokratik süreçte normal karşılamak lazım'' dedi.

Konunun Milli Güvenlik Kurulu’na nasıl yansıyacağına ilişkin soru üzerine Toptan, kurumlar arasında temel anlamda aykırılık söz konusu olmadığını söyledi.

Toptan, Türkiye'de bütün kurumların; siyaset, parlamento, Hükümet, Genelkurmay Başkanlığı, sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin yanında ve darbenin karşısında olduğunu belirterek, ''Olayın özünde, böyle bir yaklaşımda mutabakat olduğuna göre diğer tartışmaları büyütmemek lazım'' diye konuştu.

Toptan, söz konusu düzenlemenin, Albay Dursun Çiçek için yapılmış olabileceğine yönelik soruya da ''Hukukun temel ilkelerinden biri, kişiler için özel yasalar çıkarılamamasıdır. Kamunun menfaatini gözeten genel düzenlemeler yapılır. Elbette birilerini etkileyecek bu düzenleme. Ama sadece bir kişiyi etkilesin diye yasa çıkarılması düşünülemez'' yanıtını verdi.

GEÇİCİ 15. MADDE
Köksal Toptan, geçici 15. maddenin kaldırılmasına yönelik yapılan tartışmalarla ilgili soru üzerine, ''15. maddenin konulması da korunması da yanlış. Elbette modern Türkiye'nin Anayasası'nda böyle bir hüküm bulunmamalıdır. Oradan çıkarılım da ondan sonra bir takım insanları yargılayalım anlamında değil. Ama Türkiye'ye öyle bir anayasa maddesi yakışmıyor. Salt o nedenle çıkarmakta yarar var'' dedi.

ntv



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,122 µs