En Sıcak Konular

'Tapuda iş takipçiliği meslek oldu' uyarısı

29 Haziran 2009 12:17 tsi
Türk İmar-Sen tarafından hazırlanan raporda, özellikle iş yoğunluğu fazla olan tapu dairelerinde para karşılığı iş takipçiliğinin ''tapuda iş takipçiliği'' mesleği halini aldığı belirtildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk İmar-Sen, tapu müdürlüklerinde yaşanan sorunlar ve çözümleriyle ilgili rapor hazırlandı.

Raporda, tapu dairelerinde sahte evrakların belirlenmesinin neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekilerek, bu durumun ortaya çıkabilecek sonuçlar itibariyle çalışanları zor durumda bıraktığı ifade edildi.

Çalışanların, tapuda ibraz edilen evrakların sahte olup olmadığını anlayabilmek için kriminal laboratuvarlarda incelenen evrakları kendi yöntemleriyle tespit etmeye çalıştıklarına yer verilen raporda, çalışanların ayrıca verilen vekaletlerdeki kelime oyunlarını çözmeye çalışarak, gelecekte aleyhlerine açılabilecek davaları önlemek için çaba harcadıkları kaydedildi. Raporda, sahteciliğe karşı teknik donanım yetersizliğinden dolayı çalışanların her zaman risklerle karşı karşıya kaldıkları belirtildi.

Yapılan mevzuat değişiklikleriyle ilgili personelin yeterince bilgilendirilemediği, bu nedenle oluşan hatalar nedeniyle çalışanların yüklü tazminat davalarıyla karşı karşıya bırakıldığı ifade edilen raporda, tapu dairelerindeki yetki devirleri nedeniyle de evrakların yeterli kontrole tabi tutulamadığı öne sürüldü.

''VATANDAŞLAR MAĞDUR EDİLİYOR''

Tapu dairelerinde ''iş takipçiliğinin adeta bir meslek halini aldığı'' değerlendirmesinde bulunulan raporda, şunlar kaydedildi:

''Vatandaşlar, büyük kentlerde veya iş yoğunluğu fazla olan tapu dairelerinde personel yetersizliği veya ötelemeler nedeniyle gecikmelerle karşı karşıya kalmakta, çabuk bitirilebileceği inancıyla da komisyon karşılığı işini aracı veya takipçilere vermektedir.

Tapu dairelerinde işleri çabuk yaptıklarını söyleyen bu insanlar, bunu bir meslek haline getirmişlerdir. Vatandaşlar normal seyrinde bitse dahi takipçiler sayesinde işlerinin kısa zamanda bittiğini zannetmektedir. Vermiş oldukları komisyonun büyük bir kısmının takipçi tarafından tapu memuruna verildiği söylenmekte, bunun karşılığında işin daha çabuk bittiği anlatılmaktadır. Sonuç olarak vatandaşlar mağdur edilmektedir.

Bu olumsuzlukların giderilmesi, vatandaşın tapu memuruna ve tapu dairelerine güveninin sağlanması, tapu dairelerinde işi tamamlanan vatandaşın giderken memura memnuniyetini ifade ederek ayrılabilmesi için önlemler alınması gerekmektedir. Kurumların imajının düzeltilmesi için bu konuda adımlar atılmasına ihtiyaç vardır.''

''1 İŞLEM 1 SAAT SÜRÜYOR''

Raporda, tapu dairesinde bir satış işleminin tüm aşamaları ile yaklaşık 1 saat sürdüğüne işaret edilerek, çalışanlara günde 8 iş verilmesini sağlayacak bir havale sistemine geçilerek aşırı iş yoğunluğunun ortadan kaldırılması gerektiği vurgulandı.

İş yükü fazla olan tapu müdürlüklerine yeni personel atamaları yapılması talep edilen raporda, iş yükü artan il ve ilçelerde de tapu sicil müdürlüklerinin bölünerek sayılarının artırılması önerisinde bulunuldu.

Hatalar sonucu memurların yüksek tazminatlara mahkum edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla süresiz sorumluluğun sınırlandırılması için gerekli yasal değişikliklerin yapılması gerektiği belirtilen raporda, ''Hizmet karşılığı tahsil ettirilen tapu harçlarının yanında, her işlem için alınan döner sermaye gelirlerinden belirli bir oranının, yapılan işlemlerin sigortalanmasına veya kasıt harici hata yapılan işlemler sonucu tazminat ödemeye hükmedilen işlemlerin tazminatının karşılanmasına yönelik kullanılması sağlanmalı'' denildi.

''RÜŞVETE KARŞI MAAŞLAR YÜKSELTİLSİN''

Raporda, tapu daireleriyle ilgili olarak zaman zaman kamuoyuna yansıyan olumsuzlukların giderilmesi yönelik olarak şu ifadelere yer verildi:

''Rüşvet her ne kadar ahlaki bir problem olsa da tapu memurlarının maaşlarının yükseltilmesiyle iş takipçileri veya maddi menfaat teklif edenlere karşı etkili bir önlem alınmış olacaktır. Emekli tapu memurlarına emlak müşavirliği sertifikası verilerek vatandaşların daha iyi bilgilendirilmesi sağlanabilecektir. Bu yolla boş vaat ve yasal olmayan yöntemlerle iş yaptırma ve teklif etme durumları ortadan kaldırılabilecektir.''

aa



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,414 µs