En Sıcak Konular

Eleman ihtiyacını meslek liseleri karşılar

29 Haziran 2009 11:40 tsi
KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİlerin ihtiyaç dudyuğu elemanları meslek liselerinin cazip hale getirilmesiyle karşılayabileceği görüşünde.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin, kalifiye eleman ihtiyacının karşılanabilmesi ve rekabet gücünün artırılabilmesi için meslek liselerinin cazip hale getirilmesi gerektiği bildirildi.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversiteye girişte meslek liselerine uygulanan katsayı engelinin, eğitimin yanı sıra sanayi sektörünün de en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Türk sanayi ve üretim sektörünün yetişmiş, eğitimli eleman bulmakta zorlandığını anlatan Özgenç, "YÖK'ün bu sorunu ortadan kaldırarak, meslek liselilerin istedikleri okulu tercih etme hakkını tanıması gerek" dedi.

YÖK'ün söz konusu mevzuattaki değişikliği 2010'a ertelediğini bildiren Özgenç, şöyle konuştu:

"YÖK, bir özel üniversite için anında mevzuat değişikliği yapabilmektedir. Demek ki istenildiğinde değişiklik yapılabilmesi hiç de zor değil. Bu yüzden meslek okullarını ilgilendiren katsayı uygulamasına da daha fazla gecikmeden son verilmeli ve meslek liseleri cazibe merkezi haline getirilmeli."

Türkiye'de, özellikle AB sürecinde mesleki eğitimin artırılmasına yönelik çabalar olduğunu anımsatan Özgenç, "Ancak hala istenilen seviyeye ulaşılamamıştır. Bizdeki meslek liselerinin oranı yüzde 34 seviyelerindeyken, bu oranın AB ülkelerinde yüzde 69 gibi yüksek bir oranda olduğu görülebilir" dedi.

Hükümet tarafından açıklanan ve 81 ili kapsayan yeni teşvik paketi ile özellikle KOBİ'lerde büyük canlanma beklediklerini anlatan Özgenç, bunun da ara eleman ihtiyacını artıracağını söyledi. Yeni girişimlerle KOBİ'lerin önemli derecede kalifiye eleman sorunu yaşayacağını ifade eden Özgenç, şöyle konuştu:

"Yeni paketle her yıl on binlerce, mobilyacı, elektrikçi, motorcu, tornacı, boyacı gibi ara elemana ihtiyaç duyulacaktır. Fakat bu ihtiyacı karşılayabilmek çok zor olacaktır. KOBİ'lerin yetişmiş nitelikli eleman sorununu giderebilmek ve ülkemizin uluslararası arenada rekabet edebilmesi için mesleki teknik eğitimin önündeki katsayı engeli kaldırılmalı. Meslek eğitiminin önemine dikkat çekmek ayrıca kamuoyunu harekete geçirmek için yetkilileri göreve çağırıyoruz."

Özgenç, sanayi ve ticaret odaları ile iş adamlarının açmış olduğu meslek liselerinin de sevindirici olduğunu söyledi. Özgenç, açılan ve yeni açılacak bu okullara hak ettiği önemin verebilmesi için zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarması, meslek liselerine katılım oranının artırılması gerektiğini de bildirdi.

aa

 




Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,367 µs