En Sıcak Konular

Canlı yayında petrol şov

29 Haziran 2009 10:08 tsi
Irak'ta bir ilk yaşanıyor. Hükümet, petrol ihalelerinin şeffaf bir şekilde yapılmasına karar verdi. 16 milyar dolar değerindeki anlaşmaları almak isteyen petrol devleri kozlarını canlı yayında paylaşmak zorunda kalacak.

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan üçüncü ülkesi Irak, ülkede daha önce eşi benzeri görülmemiş bir ihale çekişmesine sahne olacak. İçlerinde Shell, BP ve ExxonMobil gibi petrol devlerinin de bulunduğu enerji firmaları, Irak televizyonunda canlı yayında yarışma gibi bir ihaleye girecek. Bu hafta canlı yayınlanacak televizyon programında iştah kabartan anlaşmalara sahip olmak için tekliflerini sunacak ve belki son dakika ortaklıklarına girmek zorunda kalacak şirketleri gerilimli dakikalar bekliyor.

ŞOK EDEN KARAR

Irak hükümeti, petrol anlaşmalarının şeffaf bir şekilde yapılmasının sağlanması gerekçesiyle işe biraz eğlence dozu katmış gibi görünüyor. Irak hükümetinin isteğiyle, 6 büyük petrol ve iki büyük doğalgaz sahasını içeren karlı anlaşmalar için verilecek ihale mücadelesi, birkaç saat boyunca televizyondan canlı olarak yayımlanacak. Uygulama bazı petrol devlerini şoke ederken, diğer şirketler Bağdat'ın süreci alenen yürütmeyi istediğinden daha önce haberdar olduklarını, ama bir televizyon şovu beklemediklerini belirtiyor.


TEKLİFLER KAPALI

İhaleye katılacak firmalardan birinde çalışan bir yetkili, “Bu enerji şirketleri için Eurovision şarkı yarışması ya da bir tür yarışma şovu gibi” dedi. Muhtemelen bütün enerji firmaları canlı yayında kapalı olarak tekliflerini sunacak, hükümet kararı hemen açıklamadan evvel de bu teklifler birbirleriyle karşılaştırılacak. Bu aşamadan sonra, 11 petrol ve doğalgaz sahası için ikinci ihale turu başlayacak. Irak hükümeti üretimi 2015'e kadar günde 2.4 milyon varilden 6 milyon varile çıkarmayı hedefliyor.


20 YILDA 1 TRİLYON DOLAR

Uzmanlar anlaşmaların, 20 yılda Irak'a 1 trilyon dolar sağlayacağını tahmin ediyor. Aralarında Chevron, Total, Sinopec ve ConocoPhillips'in de bulunduğu en büyük petrol şirketlerinin bir konsorsiyumun üyesi olarak üç anlaşma için tekliflerde bulunması bekleniyor.


Kum fırtınası engeli

Irak'taki ihale öncesi başkent Bağdat, kum fırtınasına teslim oldu. Bağdat Havaalanı ulaşıma kapatıldı. Fırtına nedeniyle iha-leye katılmak için bugün Bağdat'ta olması gereken firma yetkililerinin, hava trafiğindeki aksaklık nedeniyle Irak'a yarın gitmesi bekleniyor.

yenişafak



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,580 µs