En Sıcak Konular

Tavla ve okey yasağının iç yüzü

29 Haziran 2009 10:06 tsi
Haftasonu bazı gazetelerde Şarköy'deki tavla ve okey yasağı ile polisleri hedef göstermişti. Bugün Sabah Gazetisi'ndeki haber olayın iç yüzünü ortaya çıkardı.

Şarköy'de ilginç yasak / Milliyet

İstanbulluların tercih ettiği, denizi ve şaraplık üzümüyle dünyaca ünlü sayfiye yeri Şarköy şu sıralar oldukça hareketli ve tartışmalı günler geçiriyor. Tartışma konusu ise okey ve tavla yasakları. Çay bahçelerinde okey ve tavla oynamak yasaklanınca Şarköylüler isyan etti; ortalık karıştı, yetkililer birbirine düştü.

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesindeki yazlıklarına gelen tatilciler yaz aylarını huzur, eğlence ve sohbetle geçirir... Çoğu emekli İstanbullular’dan oluşan yazlıkçıların en büyük eğlencesi ise sahildeki çay bahçelerinde okey ve tavla oynamak... Ancak Şarköy’e 1.5 ay önce gelenler ilçede farklı bir uyguyamayla karşı karşıya kaldı. Polisler çay bahçelerine gelip artık okey ve tavlanın yasaklandığını, yasağa uymayan işletmelere, belediyenin 708 TL ceza keseceğini tebliğ etti. Belediye hoparlörleri yasakları anons ederek halkı ve işletmecileri uyardı.

Biz Şarköylülerin şikayetlerini dinlerken de devam eden anonslar esnaf ve sahildeki çay bahçesi işletmecilerinin “Şarköy artık tam bir esir kampı gibi oldu” yorumlarına neden oldu. Kimi vatandaş ve isimlerini vermek istemeyen mekan sahipleri ilçedeki belediye başkanlığı seçimlerini CHP kazandığı için, kendilerine ceza kesildiğini düşünüyor. Bu yüzden halkın tepkisi öyle büyük ki, sahilde yürürken bile gazeteci olduğumuzu öğrenenler “tavla ve okeyin” yasaklanmasına tepkilerini dile getiriyor. Yasak konusunda yetkililer de topu birbirine atıyor... Kaymakam Ziya Türkdoğan, “Benim talimatım yok” derken halk ve Belediye Başkanı Süleyman Altınok seçim sonuçları yüzünden yeni kaymakamı suçlamaya devam ediyor. Belediye hoparlörlerinden yüksek sesle ve defalarca yapılan “okey ve tavla oynamanın çay bahçelerinde yasak olduğu” anonsları, haberimizin hazırlandığı saatlerde yerini şu anonslara bırakıyor: “Okey oyunun yasaklanması ile ilgili Kaymakamlığımızın hiçbir bilgisi ve talimatı yoktur. Sayın Şarköy halkına duyurulur.”


Şarköy Kaymakamı Ziya Türkdoğan

Okey oyunu ile ilgili herhangi bir şahısa, kuruma ya da çay bahçesine yazılı veya sözlü verdiğim hiçbir talimatım yok. Bu uygulama tamamen benim bilgim dışında. Ben de burada okey oynamak isterim. Ama kanun böyle. Biz hukuk devleti miyiz, guguk devleti mi? Buna bir karar verin. Hukuk devletiysek tabii ki kanunlar uygulanacak. Okeyi biz değil 25902 sayılı İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 44. maddesi yasaklıyor. Yönetmelikte, “Kahvehane ruhsatı olmayan yerde, tavla da, okey de, kağıt oyunu da oynanmaz” diyor. Kanunlar Türkiye’nin her yerinde geçer. Şarköy’de uygulanan kanun, Bodrum’da uygulanmayabilir mi? Böyle bir keyfiyet olmaz. İhbar olmadıkça polisin asli işi okey oynayanları takip etmek değil. Ama vatandaşın kimi erkenden uyumak, kimi sabaha kadar eğlenmek, kimi de okey oynamak istiyor. Bazıları ise “şak şuk” sesinden rahatsız oluyor. Polise ihbar ediyor. Polis de aldığı ihbarı değerlendirmesin mi?


Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok

Polisi haklı çıkartan yasa maddesi var. Emniyet, “Eğer şikayetçi olmazsa görmezlikten geliriz, ama şikayet olursa görevimizi yaparız” diyor. O yüzden biz de fazla bir şey söyleyemiyoruz. Geçtiğimiz dönemdeki Kaymakam Mümin Heybet zamanında bunlar gündeme gelmiş. Fakat o zaman kaymakam Bey kendi inisiyatifini kullanarak idare etmişti. Vatandaş da tavla ve okey oynamıştı. Şimdiki Kaymakam Bey “Polis Yetki ve Selahiyet Kanunu”ndan söz ediyor. Biz direkt soruyoruz: “Bodrum’da her yerde okey ve tavla var. Öyleyse neden brada böyle bir yasak uygulanıyor?”


Şarköy Emniyet Müdürü Eşref Emekoğlu

25902 sayılı kanun açık. Biz hangi çay bahçesinde okey oynatılıyor, tavla oynatılıyor şeklinde özel bir arayış içerisinde değiliz. İhbar olduğu zaman, arkadaşlarımız mevzuata aykırı bir durum tespit ettiklerinde gereğini yapıyor, kanunu uyguluyorlar. Kaymakam Bey’in bu konuda bir talimatı yok. Burada her ne kadar “yasakçı bir zihniyet varmış” gibi gözükse de, madalyonu tersine çevirdiğiniz zaman yasakların hiçbir şekilde uygulanmadığı veya görevlilerin görevini layıkıyla yapmadığı şeklinde bir tabloyu da kimse görmek istemiyor. Bir vatandaş “Ben çocuğumun çay bahçesinde okey oynanması yasak olduğu halde, orada arkadaşlarıyla çayına, gofretine, kolasına okey oynayarak kumara alışmasını istemiyorum” diye müracaat ettiği zaman, buna nasıl bir cevap vereceğiz? Yasaları keyfi yorumlama gibi bir lüksümüz yok. Geçen sene üç yere benzer işlem yaptık. Başka yerlerde görevlilerin uygulamayı nasıl yaptığı, emsal olarak örnek almamızı gerektiren bir durum değildir.

İŞTE İŞİN ASLI

Şarköy'de tavla ve okey yasağı ruhsat krizinden kaynaklanıyor

Tekirdağ'ın turistik ilçesi Şarköy'de okey ve tavla oynatılmasının yasaklanması kriz yarattı. İlçe Emniyet Müdürlüğü, yaptırdığı anonslarda, sahildeki çay bahçeleri ve büfelerin iskambil kâğıdı, okey oynatabilmeleri için kahvehane ruhsatı çıkarmaları gerektiğini duyurdu. Tepkilerin yerel gazetede yer alması üzerine Şarköy Kaymakamlığı 25-26 Haziran'da defalarca belediye hopörlerinden şu anonsu yaptı: "Okey oynama yasağıyla ilgili kaymakamlığımızın hiç bir bilgisi ve talimatı yoktur." Şarköy Kaymakamı Nuri Ziya Türkdoğan da konuya ilişkin "İlçe Emniyet Müdürlüğümüz işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını düzenleyen yasanın 44'üncü maddesini uyguluyor. Ben polislere yasağı uygulamayın mı diyeyim" dedi. İlçe Emniyet Müdürü Eşref Emekoğlu da "Biz yasa ne diyorsa onu yapıyoruz. Sahildeki çay bahçelerine büfelere mevzuat nedir bilemiyorum, ama kahvehane ruhsatı çıkarılırsa bu sorun yaşanmaz" diye konuştu. Şarköy'ün CHP'li belediye başkanı Süleyman Altınok ise yasağın kendilerinden kaynaklanmadığını belirterek şöyle konuştu: "Emniyet'in kestiği cezaları tahsil etmiyoruz. Böyle bir yasak Bodrum, Marmaris ya da Antalya'da yok. Şarköy'de olmasını tatilcilere anlatmakta zorlanıyoruz" dedi.



Bu haber 993 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,437 µs